!
Петък, 23 Февруари 2024
19
юни
14
 

Проф. Николай Петров:

12% здравна вноска ще доведе до социален срив

Предложението да отпаднат лимитите на университетските и областните болници е било една хипотеза, заяви здравният министър

Понеделник, 19 Юни 2017 | 11:36:54
14

Темите на Естонското председателство ще бъдат електронно здравеопазване и антибиотичната резистентност. Темите на нашето председателство, което ще поемем веднага след Естония, пък са затлъстяването при децата и достъпа до лекарствените продукти. Това к

Темите на Естонското председателство ще бъдат електронно здравеопазване и антибиотичната резистентност. Темите на нашето председателство, което ще поемем веднага след Естония, пък са затлъстяването при децата и достъпа до лекарствените продукти. Това каза здравният министър проф. Николай Петров пред БНТ.

По думите му става въпрос за лекарствените продукти, които по една или друга причина въобще не достигат до нашия пазар, както и тези, които стъпват, но се реекспортират и съответно са в недостиг. Ще бъде обсъждан и проблемът с и иновативните и изключително скъпи, при които също достъпът е затруднен.

„Има много направено за електронното здравеопазване в посока НЗОК, но вторият стълб, който касае структурите на МЗ, лечебни заведения и доболнична помощ, предстои да се изгради. При едно много важно условие – тотална свързаност, защото електронните системи на НЗОК и на болничната и доболнична система трябва да работят като един организъм. Това е електронно здравеопазване“, каза още здравният министър.

Проф. Петров допълни, че то не се е случвало години наред по всевъзможни причини. „Сега е в ход в начална фаза. Имаше дебат точно на тази тема в НС, взе се такова решение. Вече има зададен срок, мърдане няма, до 2 години трябва да имаме функциониращи електронно здравеопазване. Имахме среща с министъра на здравеопазването на Естония. Сега края на юли ще има неформален съвет на министрите там, договорил съм наша група от експерти да останат, ако трябва една седмица, за да вземат всички добри модели“, поясни той.

По програмата „Социална Европа“ предстои сериозен дебат, подчерта проф. Петров. „Тук има много разнопосочни мнения, няма консенсус, но ще се търси“, каза той и допълни, че трябва да се мисли за здравната вноска, за процента за здравеопазването от БВП, който може да бъде отделен.

„Ако вноската стане 12% ще стане социален срив при хората, които коректно си плащат здравните осигуровки. Около 2 милиона български граждани не си плащат здравните осигуровки. Всичко, което касае здравеопазването се осигурява от все по-намаляващата група хора, които са коректни платци. Нашата система е солидарна. Вдигането на здравните осигуровки ще удари точно тази коректна група“, категоричен беше проф. Николай Петров.

Той обаче заяви, че информацията, че държавата е абдикирала от задълженията си да плаща  осигуровки, не е съвсем коректна. „Аз също правя подробни проучвания. Тази теза се преекспонира, но трябва финансист да го обясни“, отбеляза здравният министър.

Той коментира и проблемите с недостатъчните лимити в болниците. „На заседание миналата седмица направихме много тежка тричасова среща с участието на Лекарския съюз, експерти от Министерството на финансите, ръководството на НЗОК и Министерството на здравеопазването. След тази среща постигнахме консенсус по няколко неща. Те ще бъдат изговорени, след като протокол от това заседание, бъде съгласувано от трите участващи страни това, надявам се, ще доведе до малко, макар и временно спокойствие“, каза проф. Петров.

Здравният министър каза, че предложението му да отпаднат лимитите на университетските и областните болници е било една хипотеза, а не сериозно предложение. „На това заседание тази хипотеза не беше обсъждана. Говорихме за вариантите с ограничаване на лимита, с 3% резерв, за първо тримесечие, второ тримесечие и постигнахме един добър резултат, но ще оставя на Касата и Надзора да го съобщят като данни, защото така е по-коректно. За следващата година обаче, когато се прави бюджета, ще изляза с по-конкретни предложения“, завърши министър Петров.  Коментари по темата

Правила на форума за коментари
k35m

Гост 19.06.2017 23:02:08

Очаквайте и тези 4 пункта над 8% Тиквата и ортаците да ги гепят, както гепиха най-нагло 1,5 млрд. лв. през 2010

Dr_Doolittle 19.06.2017 18:02:08

Този типично по милиционерски подхвърля идеи за които знае ,че обществото ще се наежи и ще се спусне да джавка по лекарите. Умишлено насочва недоволството към лекарското съсловие. А всички знаем ,че здравните вноски не отиват при лекарите , а в правителственото келеме НЗОК, откъдето по силата на консолидирания републикански бюджет се теглят напълно безотчетно за нездравни разплащания. От внасяната средно 30 лева вноска при лекарите като заплащане на труда отива под половин процент. Всичко друго е полуясни плащания за лекарства, консумативи, администрация, 5600 чиновници от контрола -МЗ,ИАМО,РЗОК,НЗОК,РЗИ -всякакви чантаджии и за други изобщо неясни за какво плащания. Явно няма да се престане тази спекулация с процента здравни вноски. Едно е 8 % събирани върху заплати от средно 800 лева (=64лв) друго е 8-14% събирани върху 3000 евро в Германия например (=840 лева месечно). И то при системната злоупотреба със здравни вноски у нас от политическата класа . И то когато тъпата касичка не си е събрала вноските от най-малко 2 милиона души . И то когато шибаната държава се прави ,че превежда здравни вноски за децата. Не въведат ли незабавно доплащане или копеймънт или както и да го наричат просто всеки ден е шикалкавене и декларират желанието си да ликвидират системата , а рестартиране никога няма да има. До 5 години просто няма да има планови операции . Ще видим дали ще им излезе евтино за една херния да плащат и автобусен билет до Виена и европейски цени там в Австрия....

Гост 19.06.2017 16:13:23

всичко е хипотези и антитези , това го знаем и даже четем все още статиите

БЛС-Въоръжено Крило 19.06.2017 13:59:14

Не ни пробутвай глупости ей. Лекарското съсловие не желаем качвеане на здравната вноска , което ще отиде пак в търбуха на твоите господари, а ДОПЛАЩАНЕ което да отиде при реалния изпълнител на медицински дейности. Кво се правите на тъпи или сте ? Не щем и да чуваме за първи втори и трети стълб зашото са същата порнография. Въведете НЕЗАБАВНО потребителска такса ЗА ВСИЧКИ и ще видите ,че дори НЗОК ше направи икономия от пресечените безразборни набези за безплатни талони и изследвания. Въведете такси за домашни посещения и в извънработно време на лекарите. Въведете санкции за ползване на Спещната помощ като поликлиника , въведете ефективни глоби и по-висока вноска за неявяващите се на профилактични прегледи и имунизации. Петров записваш ли си или са ти казали само да крепиш поста за да си къта Асафалт Паша мангизи в пазвата ?

az 19.06.2017 15:18:28

ПТ за всички 5 лв.ЗА ВСИЧКИ!!! Доплащане 1:1-колкото плаща касата-толкова доплаща и болният! Разбра ли,шапкар кръгъл! Иначе кръгом и откъдето си дошъл!

Възмутен 19.06.2017 22:04:01

Може да си учил 20г. и с три специалности да си,ама възпитание ти липсва,уважаеми! Възпитание.Интелигенция!Боже,опази

Боже,колко алчност и злоба има по този свят... 19.06.2017 21:59:56

С толкова нерви,дето хабиш-не става!Злобата пък яде ли яде отвътре.Алчността е самоунищожителна.Не копай гроб другиму,че сам може да паднеш в него,не желай да вземеш животеца на човек,щото не ти си му го дал! Претенциите ти-към управляващите,не към болния,беден и унижаван народ!!!!

То си има начин 19.06.2017 18:57:22

След като имаш претенции за реално заплащане на труда си-прекрати си договора с касата,излез на пазара като частно лице, сложи си тарифи за всяка дейност-такива, които ще те удовлетворят и готово-чакай пациентите,готови да платят.Толкова е просто!Интересно,че малцина го правят,останалите плюят,недоволстват и си го изкарват на пациента.Не така-той не е виновен за хаоса в системата.

Кой пък си ти? 19.06.2017 16:23:27

Много си важен,бих казал.Не се наядохте!Да увеличат мин.работна заплата няколко пъти,детските надбавки, пенсиите и чак тогава може да дочакаш 5лв.потребителска такса.Дотогава ще е само в сънищата ти.Пациентите пък са най-малко виновни за нещо,че да са потърпевши.В бедна България живееш,не в Швейцария,но явно си се объркал нещо.

един 19.06.2017 21:07:20

Ха-ха за 5 лв се пазари идиотът! Ти знаеш ли бе пукал,че след година-две ще предлагаш по 500 евро за преглед и по 50 хил.евро за да ти се спаси клетия,никому ненужен животец! Ама няма да има на кого! Освен на тиквата дето му гласува и на г.золизците му.Нещастник!!!

аз 19.06.2017 20:56:14

Аз ли кой съм ,бе Сульо! Аз съм специалист с 35 г стаж с 2 специалности за които съм учил 14 (четиринадесет) години.Три пъти повече отколкото ти си ходил на училище.В тази система съм си дал младостта и здравето на такива комуняги като теб.Е,живота си няма да ви дам.По скоро ще взема вашия.Ама преди това ще ви науча ДА ПЛАШАТЕ И ДА ПЛАЩАТЕ! Докато си продадете къщите,нивите и колибите! Гиди изроди комунистически!

Аз см този който може прото да не те прегледа и да те прати ДРУГАДЕ 19.06.2017 17:43:17

Като сте бедни и искате да си кътате пари за цигари и ракия , а не за доктори, то тогава се преглеждайте в кръчмите , а не да се мъкнете при доктора. Докторите нито в Германия нито в Англия чакат на сульо да му увеличат минималната заплата за да си дигнат стетоскопа.

Гост 19.06.2017 13:33:41

Сривът отдавна е настъпил, драги ми Петров.

Гост 19.06.2017 11:53:51

Абе Петров, какво пълно електронно здравеопазване за две години....Та ти нямаш дори стартирана процедура. Само тя докато свърши ще мине една година, и то ако се договорите по-малко участници да обжалват.


Всичко за коронавируса
Още новини
Близо 279 млн. лв. за болнична помощ през февруари утвърди Надзорът
23.02.2024 16:12:43

Близо 279 млн. лв. за болнична помощ през февруари утвърди Надзорът

278 890 089 лв. общо е бюджетът, който ще бъде разпределен на лечебните заведения за бо ...

Румъния: Продължава недоволството на медиците, на 11 март е обявен голям национален протест в Букурещ
23.02.2024 15:31:06

Румъния: Продължава недоволството на медиците, на 11 март е обявен голям национален протест в Букурещ

Румънският здравен синдикат Федерация „Здравна солидарност“ продължава протестите с м ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...