!
Понеделник, 04 Март 2024
09
авг
20
 

34ºС в детско отделение на болницата в Ямбол

Сряда, 09 Август 2017 | 10:28:49
20

34 градуса е температурата в детското отделение на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ в Ямбол. Климатик има, но не работи. По прозорците няма дори щори или пердета. Това показа репортаж на „Нова телевизия“ по сигнал на родители на болни дец

34 градуса е температурата в детското отделение на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ в Ямбол. Климатик има, но не работи. По прозорците няма дори щори или пердета. Това показа репортаж на „Нова телевизия“ по сигнал на родители на болни деца.

„Трудно е да се диша в стаите, трудно е за децата, мокри са през цялото време“, разказа Ралица Иванова, майка на момиченце, което лежи в отделението. „Детето ми буквално през цялото време плува във вода. Поти се непрекъснато, дори при изследванията излезе, че е дехидратирана, въпреки че пие може би по два литра вода на ден“, сподели тя. „Най-големият проблем е, че температурата в отделението е много висока. За персонала не мога да кажа нищо, много са мили, всички са много добри, много внимателни, но температурата е непоносима, а ние прекарваме там 24 часа в денонощието“, коментира Ралица Иванова. Дори и вечер температурата в сградата не пада под 32 градуса.

За същите проблеми признават и пациенти от други отделения в болницата.

Лечебното заведение обаче към момента не може да се справи с проблема. „Усилията за осъвременяване на материалната база са многогодишни. В момента болничната дейност се осъществява в 17 павилиона с 220 помещения, включително и болнични стаи и не е възможно да бъде направена такава инвестиция според изискванията на стандарта, която допълнително се оскъпява от това павилионно разположение на болницата. Това е може би последната болница в нашата страна с такъв тип архитектурно застрояване, който исторически вече е доказал своята непригодност във връзка с интензифициране дейностите на съвременната медицина“, коментира директорът по медицинските дейности в болницата д-р Малина Гърдева.  

„Инвестицията би надхвърлила една нормална инвестиция, тъй като би следвало във всеки павилион да се създаде самостоятелна климатична и вентилационна система, свързана с централна. Осигурени са обаче оптималните условия в звената със специално предназначение, каквито са операционни зали, родилна зала, отделението за новородени, спешно отделение и помещенията, където е ситуирана апаратура със специален денонощен режим на работа“, увери тя.

Липсата на пердета и щори по прозорците пък д-р Гърдева обясни така: „За съжаление, контингентът в нашето педиатрично отделение е от 60-70% ромско население и ние не винаги успяваме да съхраним материалната база. Поставяни са щори и пердета – махани са, включително и комарници. Чупят се, има и кражби. Ежедневно нашето стопанско звено възстановява материалните щети. Освен това, поради лошата база отделението е ситуирано на три етажа. Имаме етаж, където са осигурени тези условия, но не за всички е възможно. Има деца в по-тежко състояние“, каза тя.

Проверка по сигнала е правена и от РЗИ – Ямбол. „Веднага след сигнала извършихме проверка, действително измерените температури в болничните стаи са високи – 32 градуса. Това неминуемо е нарушение на изискванията на утвърден медицински стандарт по отношение на микроклимата. Съгласно стандарта в болничните стаи на детско и неонатологично отделение би трябвало температурата да се поддържа до 27 градуса“, посочи д-р Лиляна Генчева, директор на РЗИ – Ямбол.

От думите й стана ясно, че Инспекцията е издала предписания след проверката. „Написахме предписания, надявам се ръководството на болницата да ги изпълни и поне на първо време да бъдат сложени пердета. То е имало, аз не знам защо в момента ги няма. Но това е все пак някакво временно решение. Това, което искам да кажа е, че материално-техническата база на тази болница е в изключително лошо състояние“, коментира още д-р Генчева.

Детското отделение на болницата е единственото на територията на областта.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Tv7L

Добър вечер! 10.08.2017 20:47:32

Ами вие по трудния така или иначе си го взимате,просите си най-безочливо,така че ние си плащаме и още как!Ако пак ви е малко-сори,оплачете се на арменския поп.

Гост 11.08.2017 10:41:33

Така ще е! Вие пък като сте недоволни,направо отивайте при нашенския поп!

ДО ЩЕ ТИ СЕ 10.08.2017 09:09:46

Като имате да плащате 80 лв за празен стол по кръчмите,така ще се научите да плащате на лекарите си. Като не искате по лесния начин-по трудния!

Dr_Doolittle 09.08.2017 18:39:00

Ами и в моя кабинет е 29-32*С и трудно се работи ,защото това не е продавачката да им дава хляба, а работата е експертна и трябва мислене, а дискомфорът е пълен като изобщо не споменавам другите претенциите на пролетарската па (чакай пак ще се обидят, ха-ха) .Един нахал ми вика абе тук няма ли климатик ? Викам ,чичка с твойто левче тук не получается да има климатик. Като одрусам още частни прегледи , може и да си сложа (ма тогава не мож ги изгони да си висят да си говорят с доктора на ладовина) Абе простотия и претенции на 6 ...не стига ,че им идваме на работа ами и бизнес класа още малко ще поискат и кетъринг

spin doctor 10.08.2017 21:23:38

Ами "Чичката" не Ви ли отговори, "Ако не Ви харесва моето левче, защо сключвате договор с Касата?" ?

отворко 15.08.2017 23:20:09

Аз имам 2 кабинета- единия с климатик , сестра, луксозна мебел и пр. и друг- по здравна каса- с постоянно блокиращ комп. и принтер, зимата с температури около нулата, сега над 30 градуса , задължително... и така

Чудя се.... 09.08.2017 21:01:30

Супер ми е чудно ,ти вярно ли си лекар?Ако да,какъв-хуманен или ветеринарен? Щото по-ми се струва,че хайванчета лекуваш.С това отношение към болните, сигурно нямаш много пациенти,та затова все за пари мрънкаш,орева вече света!Все едно и също четем,хайде смени я вече тази плоча-изтърка се.Като не ти изнася ниското заплащане, намери си решението и действай.

Dr_Doolittle 09.08.2017 22:56:08

Чичка, за това е този ник. Защото преlгеждам И чифтокопитни като теб ха-ха-ха. “Depending on your culture, you can make physician which treats you feel himself like a veterinarian.” ― Ilkin Santak . Преведи си го ако в обора са ти осигурявали курс по английски език....

Много умно! 10.08.2017 20:37:10

С "Чичка" можеш да се обръщаш към някой друг.От всичките ти писанки,извода е ,че си безкрайно невъзпитан и откровено злобен.Не чакай нещо позитивно да ти се случи в живота,просто каквото повикало-такова се обадило!Що се отнася до чуждите езици-не ме разсмивай,просто съм на светлинни години от твоето basic level.

Фен на милионери 09.08.2017 13:41:53

"Анелия в нов палат за милиони!" - Говори се, че сумата, похарчена за къщата й, е ударила 3 милиона. Половин милион била цената само на парцела, а 20 бона струвало озеленяването. Оттам нататък започвали парите за архитектурен проект, строителни материали, електро- и водоснабдяване, довършителни работи и обзавеждане. Облицовката на сградата също била специална, а цената – още по-специална. В крайна сметка обаче Анелия останала доволна от готовата си къща, в която вече се разхожда като кралица. За момента не е съобщено точно колко спални и бани има в нея, но изпълнителката разкри, че притежава собствен домашен киносалон. Тя дори се похвали как гледа филм, разположена в кожено кресло като в най-луксозните кина в чужбина.

Гост 09.08.2017 10:48:06

Ако пациентите плащаха реалната стойност на здравните си услуги щеше да има работещи климатици в здравните заведения и не само това. Справка-Германия. Аааа ние не сме Германия казва пациентелата . Ами анджък де, затУЙ

Ясно като бял ден 09.08.2017 21:07:37

Ами ето го и отговора на другия въпрос-точно щото не сме Германия,а България-заплащането на лекарския труд е такъв.Причината е една и съща-едните не плащат, другите не получават.На който не му харесва, да смени страната, в която живее

аз 10.08.2017 08:46:58

Значи плащате по български,ама изисквате да ви лекуват по германски. Няма да стане.Сменете вие страната в която се лекувате!

В шок съм 10.08.2017 20:42:56

Моля,моля,нямаме чак такива изисквания, просто защото знаем,че не можем да получим такава медицинска помощ като в Германия.Не сте на такова ниво.Ние пък не можем да платим, колкото на немски лекар.Така че, според услугата-плащането.Според плащането и услугата.Омагьосан кръг.

Гост 09.08.2017 11:38:02

Ми ходи рипай пред парламента да вдигнат здравната вноска, а не веднага пациентите да са ти виновни! От тях и без това взимат като невидяли под и над масата. Пък и като не ти отърва, че тук не е Германия, айде бягай към терминал 2. Лекари се търсят. Ама там пари на ръка от пациенти трудно се взимат.

аз 09.08.2017 14:18:58

На мен климатик не ми трябва. Като искаш климатик ходи ти рипай и питай къде са ти здравните вноски! Дянков като ги открадна ти рипа ли - не рипа! Тези майки с големите претенции у тях всички ли имат климатик-не. Значи у тях могат да стоят на 34 градуса,а в болницата не могат. Ами да съберат пари и да купят климатици за отделението.! Никой не им е длъжен!

Фен на милионери 09.08.2017 13:42:19

Отдавна е ясно, че футболистите на Лудогорец получават най-добрите заплати в България. Месечните им възнаграждения надхвърлят тези на много от клубовете на Балканите. Шампионите не разкриват в какъв размер са плащаните от тях заплати, но в Румъния претендират, че са научили истината. Според материал в сайта на gsp.ro, играчите в Разград прибират между 30 и 50 000 евро месечно. За сравнение е даден румънският гранд Стяуа, където най-високите месечни възнаграждения са в порядъка на 15 000 евро. Досега в родните медии са изтичали разнородни информации за най-високите заплати, плащани от Кирил Домусчиев. Клаудиу Кешеру, например, се твърди, че се разписва срещу 60 000 евро. Заплата на Браян Ангуло била 40 000 евро, а тази на Владо Стоянов - 20 000 евро. -----Лекар под 3000 евро на месец изобщо не трябва да стои и да ви слугува, другарки и другари!

Гост 09.08.2017 12:00:36

Каскете с петолъчка, в Германия докторите нямат нужда да взимат пари на ръка. Германецът плаща 30 пъти по-висока здравна вноска от теб поданика на колхоза. А тук ще си плащате кеш, защото здравните вноски колкото и да са като размер НЕ ОТИВАТ ПРИ ЛЕКАРЯ , а при Баце за асфалт или при Нинова за АЕЦ Белене. Не ни дреме и за това ,че ни пращаш в чужбина, ние и без това го правим. А ти ще пукаш тука на терминала в патологията .Там климатици има по необходимост

09.08.2017 21:59:43

„Ако започнеш да говориш за възнаграждение, болният ще се убеди, че няма да го изоставиш. Ако не говориш по този въпрос, той може да си помисли, че го подценяваш. Трябва впрочем да знаеш, че болните по правило не познават благодарността. Болните в началото са почтителни и скромни, но по-късно хитри и неблагодарни. Колкото до богатите, когато са болни, се разтапят от обещания, а после се извиняват под претекст, че още не са придобили своите доходи" Хипократ (писано около 420 г. пр.н.ера)

Ще ти се 09.08.2017 20:53:58

Ей,не спряхте тези пари да ги бълнувате! Много сте комерсиални! Лекари?Не мисля.Алчни до дъното на душичките си!


Всичко за коронавируса
Още новини
Прекаралите COVID могат да изпитват слаби, но продължителни когнитивни нарушения
04.03.2024 11:37:07

Прекаралите COVID могат да изпитват слаби, но продължителни когнитивни нарушения

Изследователи от Imperial College London (ICL) доказаха, че хората, които са се възстановили след ...

Проф. Кантарджиев: Намаляват респираторните инфекции
04.03.2024 10:46:46

Проф. Кантарджиев: Намаляват респираторните инфекции

Грипът и острите респираторни заболявания продължават да се разпространяват. Това заяви в ефира н ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...