!
Неделя, 21 Юли 2024
06
юли
4
 

Лимитирането в дейностите няма да се случи, категоричен д-р Венцислав Грозев

600 нападения над медицински персонал за три години, осъдени – трима

Четвъртък, 06 Юли 2017 | 11:22:05
4

За последните около три години случаите на нападения над работещи в здравната система у нас са над 600. В същото време осъдените са едва трима - четирима. Данните изнесе пред БНТ председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев, който ком

За последните около три години случаите на нападения над работещи в здравната система у нас са над 600. В същото време осъдените са едва трима - четирима. Данните изнесе пред БНТ председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев, който коментира проявената агресия над д-р Албена Гагова от „Шейново“. Той призова за прилагането на „цялата сила и мощ на закона, с драконовски мерки спрямо подобни деяния“.

Д-р Грозев коментира и евентуалния риск нападателят на д-р Гагова да получи съмнителни диагнози, с които на практика да избегне тежка присъда. „Аз ще си позволя да се обърна към колегите си, ако няма достатъчно клинични и патологични данни за подобна история, дано не си позволяват лукса да правят нещо под давлението на финикийски знаци, или под давлението на някакъв друг съблазън, за да напишат едно такова нещо“, заяви той, като допълни, че ако някой си позволи да напише подобна епикриза, няма място в редиците на лекарското съсловие.

По думите на д-р Грозев за напрежението между пациенти и лекари вина имат много хора и институции.  В същото време, отбеляза председателят на БЛС, от десетина души запитани за тяхното впечатление от лекуващите им лекари, независимо дали са общопрактикуващи, специалисти или болнични, 7-8 посочват, че са възхитени. Когато обаче тези хора биват запитани за мнението им за здравната система, дават отрицателен отговор, посочи той като отбеляза, че недоволството е провокирано очевидно от проблемите в сектора.

В тази връзка д-р Грозев изтъкна, че липсва остойностяване на медицински труд. „Истината е, че ние нямаме остойностяване на медицински труд, нито лекари, нито сестри, нито акушерки, нито лаборанти, нито санитари, нито шофьори, нито, който и ще да е да работи в системата на здравеопазването“, отбеляза той.

Д-р Грозев беше категоричен и че клиничните пътеки са изживели своята значимост. Клинична пътека, диагноза, кодове различни в тези клинични пътеки, които трябва да бъдат изпълнявани, срещу тях не седи знак на равенство с финансовия ресурс, заяви той и допълни, че това е една от причините за финансовото състояние на болниците у нас.

Д-р Грозев коментира и индикативните стойности за централизираните дейности, като бе категоричен, че те трябва да се премахнат, както и като цяло лимитирането в системата.  Няма да се подпише анекс към индивидуалните договори на изпълнителите за болнична помощ, заяви още той. 

„Лимитирането във всичко останало няма да се случи, просто няма да се случи, да знаят за какво става дума. Съсловието ни е достатъчно убедено и обединено в това мнение, ние получихме и становища от различни регионални колеги, лечебни заведения за болнична помощ относно това да заработим в премахването на лимитите. Това е отвратителен термин – лимит в болнична помощ значи лимит за правото ми на труд“, категоричен е председателят на съсловната организация. „Как така става, защо, кому е необходимо това нещо“, пита още д-р Грозев и апелира: „Оставете спокойно и възможно самият пазар и потока на пациенти и тяхната насоченост към техните лекуващи лекари да определят търсеността и лимита на всяко едно лечебно заведение“. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
@X8c

Деян 06.07.2017 22:28:07

Какво да напрви УС на БЛС?!?! С един протест ли ще се промени системата?!? Хората подтоянно излизат на улицата, а правителството си прави каквото иска! Лекарите са хумании хора и няма как да излязат всички на протест, защото кой тогава ще лекува нас, оък било то и за 1 ден?!?!

Гост 07.07.2017 12:21:18

Правителствата на тази дупка никога не са били изправяни пред ЕФЕКТИВЕН протест за един или три дни . Затова и никой , никога не се е впечатлил или стресирал иначе щяха да треперят всеки път. Ето затова и системата никога няма да се промени. Докато сам си нарушаваш правата и не ги заявяваш никой няма да ти обърне внимание.

Гост 06.07.2017 21:42:47

Избуялата агресия и постоянни побоища над лекарите са логично продължение на мръсната кампания, водена от години срещу тях, с негласната подкрепа на управляващите МУТРИ! Много ми е интересно, ще има ли сега ентусиазирани футболни агитки и колони бодри, патриотично настроени рокери, да манифестират пред РПУ-то и Съда и да настояват за справедлива присъда на бияча? Със сигурност - НЕ.

Гост 06.07.2017 12:32:38

И какво направи УС на БЛС за това време ? ЕДИН СВЕСТЕН ПРОТЕСТ С РЕАЛНО СПИРАНЕ НА РАБОТА ЗА 1 ДЕН НЕ НАПРАВИ. Явно чакат убийство на лекар на работното му място за да си сложат червени панделки и изкуствени сълзи....


Всичко за коронавируса
Още новини
Продължава spam-кампанията, използваща името на НЗОК
20.07.2024 13:26:02

Продължава spam-кампанията, използваща името на НЗОК

В Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) продължават да пристигат ...

НЗОК да заплаща поставянето на хормонални инжекции ще искат от МЗ
20.07.2024 10:41:21

НЗОК да заплаща поставянето на хормонални инжекции ще искат от МЗ

МЗ ще се ангажира в амбулаторната процедура 33.1 за поставяне на инжекции от квалифициран медицин ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...