!
Сряда, 24 Април 2024
25
авг
1

Акад. Петрунов: Да не забравяме, че ни чака нова вълна на коронавируса

Предизвикателството ще е голямо, защото ще се срещнем и с грипните, и с респираторните вируси, отбеляза тойДанните от последните изследвания показват, че COVID-19 става по-лесно инфекциозен, по-лесно се разпространява, по-лесно заразява хората, но е по-малко смъртоносен. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ водещият имунолог акад. Богдан Петрунов. По думите му е трудно да се каже на какво се дължи това, но е очевидно, че вирусът мутира.

„Процентът на мутация на този вирус е по-малък в сравнение с този на грипния вирус, но мутация има. Не знаем в каква насока ще продължи тя в бъдеще“, каза имунологът.

Според акад. Петрунов от епидемиологична гледна точка е важно да се отбележи, че сега разпространението е най-голямо сред хората в активна възраст - 14-25-30-годишна възраст. Четирикратно е по-висока инфекциозността на тази възрастова група в сравнение с възрастните хора, заяви той. „Те имат най-различни форми на социални контакти, които особено лятно време се интензифицират и младите хора са най-широко ангажирани в тези социални контакти, а това води до много по-широко разпространение на вируса", подчерта имунологът.

Той отбеляза, че придружаващите заболявания са важни, но не бива да забравяме, че носителството на COVID-19 може да продължи много дълго и на този етап се знае много малко за последиците.

Трудно е да кажем докога ще продължи тази епидемия, коментира акад. Петрунов. По думите му най-малко 70-80% от човешката популация трябва да бъде заразена, за да можем да говорим, че тя ще затихне. Единствено в Индия, където е проведено огромно изследване сред населението, се съобщава за около 30% хора с имунитет, като за първи път се съобщава такава висока цифра.

„Досега наличието на антитела е много ниско, едва 10%. Това показа, че не само наличието на антитела е водещо, а клетъчният имунитет, който трябва да се изучава“, подчерта акад. Петрунов и поясни, че това е необходимо, защото той ще е в основата на т.нар. популационен имунитет, за който се говори от много дълго време.

Според имунолога е важно да помним, че ни очаква сериозна нова вълна, която ще бъде голямо предизвикателство, защото ще се срещнем и с грипните, и с други респираторни вируси, наред с коронавируса.

 „Допреди 1 седмица бяхме в първите 4 страни в Европа по заразяване, сега сме на 11-то място, но по отношение на смъртността на 100 хил. души ние сме на 2-ро място след Румъния", обясни акад. Петрунов.

Той беше категоричен, че учебната година трябва да започне нормално при всички мерки за неразпространение на вируса. "Носенето на маски от учениците няма да реши проблема, учителите трябва да носят, за да се пазят и да пазят и децата, но задължаването на децата да носят маски ще бъде неразбория, която няма да реши проблема. Може би само учениците в последните класове трябва да носят маски", каза той.

Важно е да се вземат мерки за засилване на естествения, вродения имунитет, но това да се направи, когато човек е абсолютно здрав, препоръча той и допълни, че ранното ваксиниране срещу грип тази година би помогнало да се създаде кръстосан имунитет и да се увеличи тренираният имунитет.

Ученият прогнозира, че може би през 2022 г. ще може да се говори, че сме свободни от коронавируса.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
3Zwp

Aгент Диагностик 25.08.2020 13:44:44

Стига с тия изкуфели псевдоексперти. Едни и същи тъпанари. Петрунов е набеден алерголог, който няма хабер от сериозна медицина.


Всичко за коронавируса
Още новини
И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия
23.04.2024 18:04:09 Ирина Пекарева

И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия

Създаването на система за мобилната медицинска помощ, оказвана на места, в които липсват както сп ...

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ
23.04.2024 17:47:29

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ

До една година ще има ваксина срещу ХИВ, стана ясно по време на шестнадесетото издание на Училище ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...