Четвъртък, 23 Март 2023
15
апр
2

Американски сенатори започват разследване срещу Китай и СЗО за кризата с коронавирусаКомитетът по вътрешна сигурност и правителствени въпроси на Сената на САЩ започва разследване за появата на коронавируса и разпространението му, като ще се фокусира върху ролята на Китай и Световната здравна организация (СЗО) в целия процес от началото на кризата до сега, съобщи politico.com, позовавайки са на казаното от председателя на комитета Рон Джонсън в интервю за изданието. По думите на сенатора той и колегите му имат намерение да проучат изцяло обстоятелствата около мерките, предприети като реакция на епидемията както в САЩ, така и в чужбина.

Навлизайки в детайли, сенатор Джонсън обяснява, че разследването ще се насочи основно върху причините за появата на коронавирус в Китай и ще търси отговор на въпроса дали усилията на Пекин и СЗО са били достатъчни, за да ограничат по-нататъшното му разпространение.

"Къде започна всичко? Имало ли е предаване на инфекция от животно на човек? Или изтичане от лаборатория в Китай, където, например, разработването на лекарства за други видове коронавируси би могло да е процес, свързан с добри цели? Трябва също да проучим каква е ролята на СЗО в укриването на информация за появата на вируса", казва председателят на сенатската комисия.

Според него е много важно в бъдеще да се проучат причините за липсата на доставки на лични предпазни средства и лекарства за борба с вируса в САЩ, както и липсата на производство на редица лекарства, необходими за борба с инфекцията в САЩ.

Изданието цитира и един от участниците в разследването, сенаторът Рик Скот, според когото "не можем да се доверим на комунистически Китай, научихме също, че не можем да се доверим на СЗО, защото те ни излъгаха".

„Politico“ коментира още, че не е ясно доколко действията на президента Доналд Тръмп ще бъдат разследвани от ръководения от републиканците панел, след като сенатор Джонсън и други републиканци насочват усилията и гнева си главно върху Китай и СЗО. Сенаторът допълва, че е възложил на друг свой колега - сенаторът Рик Скот да ръководи разследването на СЗО. Световната организация тези дни получи много сериозни упреци в САЩ за закъснялата и недостатъчна информация за появата на вируса. Рой Скот веднага направи коментари по темата и категорично заяви, че ще направи задълбочено разследване върху намеренията и плановете на СЗО да предоставят информация, както и да се изясни кога организацията е знаела начина на предаване на вируса и в кой момент е станала скептично настроена към данните, изпращани от Китай, които показва, че разпространението на вируса вече е овладяно.

"Нека създадем нова организация, ако това е важно за нас, защото тази очевидно не работи", заяви Рой Скот по адрес на СЗО. Вече стана известно, че републиканци в американския сенат са предложили да се прекрати финансирането за СЗО и генералният директор д-р Тедрос Адханом Гебрейсус да подаде оставка. Някои от най-приближените сътрудници на президента Донлад Тръмп също обмислят създаването на алтернатива на СЗО, пише изданието. Към момента се знае, че в първото си публично изявление по повод на тези заплахи д-р Гебрейсус е изразил убеждение, че САЩ няма да прекратят финансирането на СЗО.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
V8gY

Гост 15.04.2020 17:06:58

Смъртните случаи са от вируса , причиняващ заболяването "China Corona Virus disease 2019" /съкратено Covid-19 или една от измишльотините на СЗО/ за един ден са вероятно реално много повече от публикувянету данни за 26 047 летални изходи. Варварските племена от туземци с техните управници в нецивилизованата комунистическа държава Китай, трябва да си платят за това.

Гост 15.04.2020 15:07:50

Най-после открихте топлата вода! Дано само не е късно за целия нормален Свят.


Всичко за коронавируса
Още новини
Прецизират приложението на някои биологични терапии при улцерозен колит
22.03.2023 17:19:25

Прецизират приложението на някои биологични терапии при улцерозен колит

Две допълнения съдържа проектът на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 15 от 2019 г. з ...

Близо 6000 теста за рак на дебелото черво са направени за половин година безплатен скрининг
22.03.2023 16:45:41

Близо 6000 теста за рак на дебелото черво са направени за половин година безплатен скрининг

5679 теста за рак на дебелото черво са направени по време на програмата „Заедно срещу рака ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...