Сряда, 25 Ноември 2020
26
окт

Анализ на НЦЗПБ: Производителите на храна и нощните заведения – най-рискови за заразяване с COVIDСредният брой потвърдени случаи на COVID-19 е най-голям при взривовете, възниквали в производства, свързани с хранителната промишленост и в нощни заведения. Това става ясно от анализ на Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). За анализа са използвани данни от периода 9 март – 12 юли. Това са 108 епидемични взрива в организирани колективи, които включват общо 1075 случая на COVID-19, регистрирани в страната.

Повечето взривове са отчетени в офиси на фирми и държавни институции, лечебни заведения за болнична помощ и фабрики/цехове, свързани с промишлено производство. При взривовете, регистрирани в нощни клубове обаче е наблюдаван много висок процент на положителни лабораторни проби (41,88%), което говорело за голям брой заразени лица и висок риск от заразяване и разпространение на заболяването при този тип заведения. Регистрираните в офиси епидемични взривове са 31, с общ брой потвърдени случаи – 141, но с по-малък брой заразени – средно по 5 души. Рисковите фактори, довели до възникването на тези взривове са работа в общи офисни пространства, струпване на много хора с близък контакт между тях и провеждане на събрания на колективите в затворени помещения.

Голям е броят на епидемични взривове от COVID-19 в лечебни заведения

за болнична помощ – 25, с висок брой заразени лица (312). За това допринася и факта, че пациентите със симптоми на COVID-19 се насочват директно към здравните заведения, като се консултират основно по телефон от първичната здравна помощ.

Основните рискови фактори, идентифицирани при тези взривове са пропуски в използването на лични предпазни средства, незащитени контакти по време на почивки и в общи помещения, натоварен работен график с извършване на множество манипулации и близки контакти с рисково болни.

В производствения сектор са регистрирани 19 епидемични взрива с 371 заразени лица (средно по 20 души). Най-често съобщените случаи са в шивашки цехове, предприятия за кожени изделия, но и в различни други производства. Възможните фактори, довели до разпространението на COVID-19 в този сектор са работа в общи помещения (много често на една поточна линия), пътуване с общ транспорт, хранене в обща столова и общи места за почивка, където не се използват ЛПС.

Най-голям брой взривове са съобщени в края на наблюдавания период - първите две седмици на месец юли. Регистрираният ръст е основно поради

взривове, възникнали в офиси на фирми и държавни институции

и в детски ясли и градини, след приключване на извънредното положение, докато преди това най-голям дял имат взривовете в лечебни заведения за болнична помощ.

Наблюдаваното нарастване на броя на епидемичните взривове корелира с нарастването на 14-дневната заболяемост от COVID-19 в страната за същия период. Почти всички съобщени взривове в организирани колективи (92%) са възникнали в условия, при които работния процес е изцяло или предимно на закрито и само малка част (8%) в преобладаващо или изцяло открита работна среда. Това още веднъж потвърждава значението на закритите пространства като рисков фактор за заразяване с COVID-19.

От НЦЗПБ заявяват, че от направения анализ ставало ясно, че водещо значение за ограничаване на разпространението на COVID-19 в професионални условия има осигуряването на добра вентилация и правилна поддръжка на системите за климатизация в закритите работни пространства,

личните предпазни средства, дезинфекцията, физическата дистанция,

мерките за безопасност в местата за хранене, отдих и в транспортните средства, насърчаване на работата от дома, когато това е възможно и избягването на  струпването на много хора на едно място, провеждане на онлайн срещи и събрания.

„Трябва да се има предвид, че анализът е направен за конкретен период от време и с наличните данни към този период. Използван е кратък въпросник с основни показатели и това не дава възможност за категорично отграничаване на засегнат персонал, клиенти/потребители или други лица с епидемична връзка. Освен това анализът не е изчерпателен, тъй като се основава на бърза оперативна информация, като са включени и епидемични взривове, за които епидемиологичното проучване не е напълно приключило“, пишат от НЦЗПБ.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
*4AM


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Костадин Ангелов: Не е време за разделение, време е да си помогнем и заедно да спечелим битката
25.11.2020 12:47:40

Костадин Ангелов: Не е време за разделение, време е да си помогнем и заедно да спечелим битката

"Във времена, в които едни вярват, а други не, в които едни слагат маски, а други не, когато няко ...

COVID погуби още двама български лекари
25.11.2020 12:24:43

COVID погуби още двама български лекари

Почина д-р Ботьо Ботев, управител на МБАЛ "Юлия Вревска" - Бяла, съобщи регионалният сайт briag.b ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...