Неделя, 26 Май 2024
21
апр
8

Ананиев: МЗ ежедневно проследява наличностите от лични предпазни средства, за да реагира веднага, ако намалеятЗа координиране на действията по обезпечаване на лечебните заведения с необходимите изделия, със заповед на министър-председателя беше създаден Логистично-координационния център, който чрез Регионалните здравни инспекции прави разпределение на закупените, дарените и конфискуваните в полза на държавата, лични предпазни средства и средства за дезинфекция. Лечебните заведения подават заявки за необходимите им количества лични предпазни средства до Логистично-координационния център, а информацията за направените разпределения по дати и по видове продукти се публикува ежедневно тук. 

Това казва министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпроси на депутатите от БСП Антон Кутев и Кристиян Вигенин относно използваните защитни облекла и пособия за лечение на Гарантиране на сигурността на медиците, лекуващи болни от COVID-19 и подкрепа за техните семейства.

По думите на министъра МЗ чрез РЗИ ежедневно проследява наличностите от медицински изделия и лични предпазни средства във всички лечебни заведения за болнична помощ, с цел незабавно предприемане на необходимите мерки за обезпечаване на болници с критично ниски запаси. Паралелно с това продължават преговорите по нови споразумения за доставка на предпазни средства и дезинфектанти с български и чуждестранни производители и доставчици., така, че лечебните заведение да бъдат подсигурени с наличности в дългосрочен план.

„С оглед осигуряването на безопасни условия на труд са изпратени указания до центровете за спешна медицинска помощ и чрез РЗИ до лечебните заведения за безопасност при работа с пациенти и поведение при пациенти, които са суспектни или потвърдени носители на COVID-2019. Дадени са указания за координиране на дейността по оказване на медицинска помощ, с оглед осигуряване на безпрепятствен достъп за лицата, които имат нужда, както и за недопускане на личен контакт на служителите, предоставящи услуги, консултации и всякакви други дейности, свързани с пряк физически контакт“, казва министър Ананиев.

Министърът припомня, че на среща между премиера Бойко Борисов и президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган на 2 март 2020 г. е сключен договор за доставка на 50 000 бр. - специализирани защитни маски; 100 000 бр. защитни очила; 100 000 бр. предпазно облекло за многократна употреба и 150 000 чифта калцуни. С решения на МС от 27 и 31 март е одобрено и сключването на договори с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия - Китай за доставка на 1 176 770 бр. предпазни маски за обща употреба, 1 000 000 бр. специализирани медицински предпазни маски и 50 респираторни апарата. До момента са сключени и четири споразумения за партньорство между Министерството на здравеопазването и български производители - фирма "Мак" АД фирма "Аполо" ООД, фирма "Аглика Трейд" ООД и фирма "ВМЗ- ПЕППЕР модна индустрия" ООД, с които производителите се ангажират да произведат приоритетно за системата на здравеопазването 133 900 бр. антибактериални защитни гащеризони за многократна употреба и 100 000 бр. предпазни маски за многократна употреба, като доставките ще се осъществяват чрез „Бул Био-НЦЗПБ“ ЕООД.

„На всички лечебни заведения в страната е предоставена достъпна информация за възможността и начина за заявяване и закупуване на лични предпазни средства от държавното дружество Бул Био НЦЗПБ ЕООД, където се подържат налични количества от тези продукти, а на интернет страницата на Логистично-координационния център е публикувана и информация и контакти на производители и доставчици на лични предпазни средства“, казва още министър Ананиев.

Кирил Ананиев припомня, че в подкрепа на медиците в България, Министерството на здравеопазването е разкрило и дарителска сметка, по която се набират дарения за подпомагане на лечебните заведения за лечение на пациенти с COVID-19. Също така са били разработени две проектни предложения за безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и по Оперативна програма „Региони в растеж“.

„Чрез двата проекта ще се осигурят средства за допълнителни възнаграждения за стимулиране на персонала, пряко зает с изпълнение на дейностите по превенция, диагностика и лечение на COVID-19, осигуряване предпазни средства за безопасни условия на труд, закупуване на болнично оборудване, респираторни апарати и друго медицинско оборудване, лекарства, консумативи и тестове за диагностика. В допълнение към горното Ви уверявам, че ще продължат усилията на екипът на Министерството на здравеопазването за подкрепа на капацитета на всички лечебни заведения и работещите в тях медици, до окончателното предотвратяване и овладяване на епидемията от новия коронавирус“, допълва министърът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
@KSe

Да Да 22.04.2020 09:50:35

Какво творение, може да измисли човек, който никога не е виждал болен? Като другаря Ананиев, отговорът е само простотии и тъпи заповеди!

Гот 22.04.2020 07:41:13

Ти на всеки вторичен преглед ли сменяш маските и престилкиъе бре ? За деня само един преглед ли правиш ? По-добре иди да носиш вар и тухли тогава !

Гост 22.04.2020 07:58:35

Идиот! Когато деца ти кихат и лигавят в дрехите и лицето си потенциален преносител за следващия пациент и риск.за околните. Препоръките по света са за еднократни екипи за всеки пациент, но поради ограниченията в момента да се работи само най- належащото. В български условия за да оцелееш трябва да “ чукаш” прегледи. Ела да прегледам твоето дете с престилката, в която се е изкихало предното или сестрата му е капала капки в очите, то си е бърсало сълзите ( с които се пренася вируса) и т.н.

Гост 22.04.2020 15:46:29

Дай адреса да те видя !

БГ 21.04.2020 18:49:08

А фурми няма ли да раздавате бе деде ? Какво ще ги правите тия 12 тона помощи от ОАЕ ?!

Dr_Doolittle 21.04.2020 21:01:21

Ще си ги ручат сушени в затвора след пандемията . Нещастниците от РЗИ нищо не са предоставили като ЛПС на ИЗВЪНБОЛНИЧНАТА ПОМОЩ -щото според герберокомунистите са частници и трябва всичко да си купуват -нищо ,че никакви плащания не покриват един медицински преглед за да може да си купим адекватни лични предпазни средства. Преглед левче респираторна маска 18 лева и повече Извънболниичната медицинска помощ тотално е изоставена кой както може да се оправя .И ни шият защитни костюми от 2 месеца, да не говорим тъпотията наречена костюм за многократна употреба нещо никъде на използвано в цивилизованата Европа. Контаминиран материал, който ще оставиш някъде за пране . Идиоти. Нарастващото заразяване на медицински персонал показва неадекватните лични предпазни средства -N95 вместо нужните N100 или поне FFP3 и тн и т.н

СИМП 21.04.2020 22:42:24

Затова и не работя и се държа за главата. Предпазноте средства за мен и сестрата надвишават прегледа. Особено ако е вторичен: две престилки 5-6 лв + другите предпазни средства- преглед 11 лв. Вижте статистиката на смъртността на мед. персонал в Италия: сред преобладаващите са общопрактикуващи, УНГ, офталмолози, зъболекари. Всички с продължителен близък контакт.

Гост 21.04.2020 23:09:19

Две престилки по 5-6 лв.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Йоана Милушева: Мечтая да съобщавам добри новини на пациентите си
26.05.2024 10:40:30 Невена Попова

Д-р Йоана Милушева: Мечтая да съобщавам добри новини на пациентите си

Д-р Йоана Милушева е родена в Благоевград. Завършва средното си образования в Езикова гимнази ...

Без нови случаи на коронавирус, няма починали
26.05.2024 09:04:03

Без нови случаи на коронавирус, няма починали

Няма новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 95 теста. Това сочат данните на Е ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...