Четвъртък, 30 Май 2024
06
апр
6

Болницата в Белоградчик пред закриване

Съдбата на лечебното заведение ще се решава на сесия на Общинския съветМногопрофилната болница за активно лечение „Проф. д-р Георги Златарски“ в Белоградчик е пред закриване поради подценяване на проблемите на лечебното заведение, които са натрупани от години, без да е потърсен начин за решаването им. За това алармират граждани в отворено писмо до премиера Бойко Борисов и народните представители. В него те изразяват тревогата си от факта, че по време на пандемия единственото лечебно заведение, обслужващо 4 общини във Видинска област – Белоградчик, Димово, Ружинци и Чупрене може да затвори врати и хиляди хора да останат без медицинска помощ., "Най-близкото реанимационно отделение, което се намира в МБАЛ – Видин, разполага само с 6 легла", се отбелязва в писмото.

Припомняме, преди седмица здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед със списък на лечебните заведения, определени за приемане на пациенти с COVID-19. Заедно с много други общински болници, МБАЛ „Проф. Д-р Георги Златарски“ - Белоградчик също бе включена в него и съгласно министерската заповед трябваше в спешен порядък да подготви 15 легла специално за пациенти с коронавирусна болест с неусложнено протичане. За да се справи с новата ситуация Община Белоградчик откри банкова сметка и отправи призив за дарения, които да подпомогнат обособяването на сектор за пациенти с COVID-19, оборудването му с апаратура и осигуряването на предпазни средства.

Междувременно стана ясно, че четирима лекари от болницата подават оставка, което прави невъзможно по-нататъшното й съществуване. Неизплатени от няколко месеца заплати са аргументът на лекарите, които напускат. Причина за неразплатените трудови възнаграждения е тежкото финансово състояние на лечебното заведение, което има близо 1 млн. лв. просрочени задължения и сериозен недостиг на медицински специалисти. Засега нито един от подалите оставка медици не е изразил желание да се върне на работа.

„Няма решение за закриването на болницата, въпреки че от петък на практика тя не функционира“, коментира председателят на Общинския съвет в Белоградчик Боян Минков пред bTV. По думите му, през следващата седмица ще бъде свикана сесия, на която общинските съветници „ще мислят как да спасят болницата, а не как да я закрият“.

Кметът на Белоградчик Борис Николов не скри, че агонията на лечебното заведение продължава много дълго и призова за държавна помощ.

„Не може болници като нашата да работят на бизнес принцип. Не може да работят, за да печелят. Както има защитени училища, така трябва да има и защитени болници“, каза кметът пред БНТ.

Очаква се съдбата на лечебното заведение да се решава във вторник или сряда от местния парламент.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
mYrt

Не е редно! 06.04.2020 16:19:24

Не е редно да се действа така! Най-близката болница, на 60км. е във Видин, и на 100км. Враца. Да не забравяме, че в района на Белоградчик, също живеят хора!

Гост 06.04.2020 18:18:30

А редно ли е да стоят 3 г без заплати.И сега вместо заплати да получат зараза.

Гост 06.04.2020 18:31:29

Според здравните мародери, алчни за безплатен лекарски труд, е редно.

БЛС-Въоръжено Крило 06.04.2020 12:02:57

Какво значи защитени болници бе чугуни ? Болници в които не се плаща на лекарите и медицински сестри ли бе? Защитени за вас комунягите да ви обслужват безропотно и немедлено без да се интересувате какво става със семействата на тези лекари и медсестри ? Оставка на всички тъпанари от МЗ, РЗИ,Парламентарна комисия по здравеопазване и онова палеонтологично същество сложено за парлама на иначе важната позиция здравен министър. Проблемите са от десетки години не от вчера. Много ясно ,че болници ,които не печелят не изкарват заплати за персонала си и няма да ги има . Ще видите какво значи бизнес принцип и какво комунистическата икономика в която ще си плащате със здравето

А ето каке в гнилия капитализъм, "разпадаща" се Америка 06.04.2020 10:55:33

До $120 на час дават на медицинска сестра в щата Вашингтон. Американските болници се опитват да привличат персонал. В щата Вашингтон, първото огнище на епидемията от коронавирус в САЩ, седмичната заплата на медицинските сестри е скочила с 90 процента, като в някои болници плащат до 120 долара на час, съобщава телевизия Бе Еф Ем Те Ве (BFMTV). Тежко засегнати от епидемията, американските болници се опитват да привличат персонал, за да се справят с притока на пациенти. В обявите за работа на сестрите се предлагат над 3000 долара седмично възнаграждение, уточнява Си Ен Би Си (CNBC), позовавайки се на сайта NurseFly. През януари, преди епидемията, средното заплащане на медицинските сестри в САЩ беше 1700 долара на седмица или над 6000 долара месечно. В някои спешни отделения заплащането им достига 4000 долара на седмица, над два пъти повече спрямо обичайното заплащане. Увеличението на заплащането на сестрите е различно в отделните щати. Във Вашингтон то е с 90 процента. Някои болници плащат по 120 долара на час, което при 40-часова работна седмица прави над 19 000 долара месечно. В Калифорния увеличението е 60 на сто.

БЛС-Въоръжено Крило 06.04.2020 12:12:23

Така е и в Германия . Колежка ни пише ,че там е 150 евро за медсестра и 200 евро на час за тези лекари работещи в отделения с приет пациенти с COVID-19 .Тука Тиквата се изцепи с някакви жалки 1000 лева на месец което е под 3 евро на час ( и то ако няма извънреден труд, a тo ще има и то ненормално нормиран) и веднага се загрижи как тези плащания щели да му затруднят бюджета . Утре пак лекарите ще са му виновни и за икономическата криза


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Снежа Шаламанова: Ваксинирайте бебето за коклюш и избягвайте големите събирания поне до 2-месечната му възраст
30.05.2024 11:41:51

Д-р Снежа Шаламанова: Ваксинирайте бебето за коклюш и избягвайте големите събирания поне до 2-месечната му възраст

Д-р Снежа Шаламанова е завършила медицина в МУ – Пловдив. Има придобити специалности по ...

В Европа хората живеят средно със 7 години повече отколкото в България
30.05.2024 10:57:03

В Европа хората живеят средно със 7 години повече отколкото в България

Средната очаквана продължителност на живота в Европа е 81,5 години. За мъжете тя е 78,9, а за жен ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...