Събота, 26 Ноември 2022
27
март
9

Ген. Мутафчийски:

Бързите тестове дават възможност да се установи колко души са заболели и са придобили имунитет (Обновена)

Ген. Мутафчийски се включи в извънредна среща с китайския премиер Ли Къцян, в която е била договорена голяма поръчка от 2 млн. броя тестове„В последните дни въпросът как реално се установяват заболелите от коронавирус в България и как се проследяват, възбуди голям интерес“. Така началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски започна изявлението си на извънредния брифинг в МС днес. 

"Има три основни начина за установяване на болни. Според СЗО единственият достоверен начин за установяване на коронавирус заразен е с Real Time PCR, който е бавен, изисква апаратура и много добре обучен персонал. Това в България има възможност да се установява при пълен капацитет на лабораториите в размер на 1000-1200 случая дневно, което значи около 30000 теста месечно – 930 000 лв. на месец. В поръчката, извършена от ЕК, за България са отделени 600 000 такива теста.

Следващият начин за установяване на заразен е чрез т.нар. флуросцентен имунохроматографски метод, който дава резултат на базата на антиген от повърхността на вируса. Пробата се взима по абсолютно същия начин както е за PCR тестовете, но идентифицирането става за около 5 минути с портативен апарат, а сега в момента се разработват директни резултати. Тези тестове дават възможност да се правят и от необучен персонал и могат да бъдат правени до 20 000 дневно. На месец могат да се правят около 300 000 теста, а цената им ще е около 10 млн. лева на месец.

Третият етап е когато епидемията е достигнала своя връх и вече се е стабилизирала като брой случаи на ден, започват антитяло базираните тестове (IgG) или т. нар. бързи тестове. Те са тестове, с които може да се установи колко души са заболели, без дори да разберат и все пак са добили имунитет. Това се предвижда да бъде правено в широки граници – от 20 до 40 000 на ден, което като парично измерение е около 10 млн. лв. на месец.

Първият вид тестове е важен, защото безспорно доказва заболяването. Вторият вид тестове е бърз и може да разшири кръга на изследваните - реално заболели хора в болници, медицински персонал, контактни лица, развили симптоматика и след това за освобождаване на болните. При този тест може да се разшири група с хора от аптеки, транспортни работници, търговски вериги, работници в промишлеността. Тези тестове се предвиждат да се правят в рискови групи. Третият вид тестове са важни след втората половина на епидемията, защото показват колко са придобили имунитет. На базата на тези данни може да освободим кохорти от здрави хора, които могат да работят и постепенно да започне освобождаването на мерките. Това ще струва на правителството около 20 млн. месечно", подробно рязясни той.

Ген. Мутафчийски уточни, че в първия етап тестовете са по-скъпи, но се правят по-малко, в последния етап те са по-евтини, но се правят масово.

"Много бързо се развива диагностиката на коронавируса. Хромотогравските тестове се правят на две места в България. Фирмите дават около 70% гаранция за достоверност, но се работи по въпроса по изчистване на тяхната достоверност. Някои производители на т.нар. бързи тестове, залагат вече на имуноглоболин А", каза още ген. Мутафчийски.

По време на брифинга ген. Мутафчийски се включи в извънредна среща с китайския премиер Ли Къцян, в която е била договорена голяма поръчка от по 1 млн. броя хроматографски тестове и бързи тестове, като вторите ще бъдат използвани в края на епидемията. Премиерът пое ангажимент да изпрати самолет, с който да бъде доставена поръчката.

Чакаме машините за хроматографските изследвания до две седмици, заедно с 300 000 теста, допълни ген. Мутафчийски.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
U6JY

Наистина ли, 28.03.2020 00:46:17

вярно? Ти да видиш. Aми ако се окаже, че повечето хора ВЕЧЕ са проболедували т.нар. "нечувана пандемия"? "Военните камиони за извозване на трупове" какво ще ги правим?

Пенсионер 28.03.2020 10:14:01

Много е тъп генералът-доктор със своите зловещи прогнози и изказвания! По-добре да преценява какво говори!

не съм заразен (нерегистриран) 27.03.2020 15:05:16

Коро К. и Мънгърчето са купени от частните клинични лаборатории които са се набутали със закупени "бързи Тестове" от Китай за коронясали.

Гост 27.03.2020 15:54:05

Айде успокой се, бе трол.

не съм заразен (нерегистриран) 27.03.2020 15:05:15

Коро К. и Мънгърчето са купени от частните клинични лаборатории които са се набутали със закупени "бързи Тестове" от Китай за коронясали.

Мутафчийски чети 27.03.2020 14:46:48

Toзи дупнишки недоучил професор да седне да прочете малко, че всеки един тест има чувствителност и специфичност, какво значи изчистване на тяхната достоверност Ако един тест ина чувствителност Х и специфичност У: 1. Х-=положителни; 2. 100-Х=фалшиво негативни 3. У=негативни 4. 100-У= фалшиво пизитивни

ДО МУТАФЧИЙСКИ 27.03.2020 12:44:56

ТОКУ ЩО, В ОБЕДНИТЕ НОВИНИ, ПО ТВ СТАРА ЗАГОРА СЪОБЩИХА, ЧЕ В КИТАЙ ПРИ ТЕСТУВАНЕ НА ДОМАШНИ И УЛИЧНИ КУЧЕТА СЕ ОКАЗАЛО, ЧЕ ТЕ МАСОВО СА ЗАРАЗЕНИ И ПРЕНАСЯТ/КАКТО И ХОРАТА/ КОРОНА ВИРУСА! ПРЕДПРИЕТИТЕ МЕРКИ ПРИ ТЯХ СА - ЗА УЛИЧНИТЕ ЕФТАНАЗИЯ, А ЗА ДОМАШНИТЕ МАСОВО ТЕСТУВАНЕ, КАРАНТИНА, НИКАКВО ХОДЕНЕ НА ВЪН ОТ КЪЩИ, ЩАТЕЛНО КЪПАНЕ СЪС САПУН. СЛЕД КАТО СЕ ГОРДЕЕМ С НАВРЕМЕННИ ПРЕВАНТИВНИ МЕРКИ, КОГА ГЕНЕРАЛЪТ СМЯТА ДА ВЪВЕДЕ И У НАС ТЕЗИ МЕРКИ СРЕЩУ КУЧЕТАТА, КАТО РАЗПОСТРАНИТЕЛИ НА СМЪРТОНОСНАТА ИНФЕКЦИЯ?

ПОЗИЦИЯ 27.03.2020 12:57:32

Логично е, че вирусът може да попадне върху козината на кучетата и те, изведени на разходка или играейки в кучешките градинки да го разпостраняват по други кучета и собствениците им. Така, че посочените по-горе мерки трябва да се въведат час по-скоро!!!! Никакви кучета на вън!!! При нарушение да се сигнализира на 112, а полицаите патрулиращи в парковете да налагат веднага глобите, като за неспазване на карантината!

6666 27.03.2020 13:03:41

Щом като на хората се препоръчва да си стоят в къщи същото трябва да важи и за кучетата! В къщи кучкарите поне ще им събират изпражненията - нещо което никога не правят в парковете и същите са осрани и опикани за радост на тези които няма пес за домашен любимец!


Всичко за коронавируса
Още новини
Медицински университет – Пловдив открива  Годишна благотворителна изложба
26.11.2022 15:53:04

Медицински университет – Пловдив открива Годишна благотворителна изложба

Годишна благотворителна изложба на Арт Ателие в Медицинс ...

Оперираха сърцето на тримесечно бебе в Киев под светлината на фенерче
26.11.2022 12:45:05

Оперираха сърцето на тримесечно бебе в Киев под светлината на фенерче

Сърцето на 3-месечно бебе беше оперирано успешно в Киев на светлината на фенерче, съобщи БНТ. Мом ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...