Събота, 25 Май 2024
06
апр
4

ВАП се самосезира, започва проверка на МБАЛ-Гоце ДелчевВърховната административна прокуратура (ВАП) се е самосезирала и е указала на Окръжна прокуратура-Благоевград да разпореди редица проверка на МБАЛ „Иван Скендеров“-гр. Гоце Делчев с оглед предприемане на незабавни мерки за обезпечаване на медицинското обслужване и лечение на населението в община Гоце Делчев, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Проверките трябва да бъдат извършени от съответните структури на РЗОК, Инспекция по труда, АДФИ, представители на одит от МЗ и други компетентни органи.

Действието на прокуратурата е във връзка с множество публикации в средства за масово осведомяване, петиции, подписки и изявления в социалните мрежи на граждани на общината, че посоченото лечебно заведение може да преустанови обслужването на населението. Причината е в подадените заявления за напускане на 14 лекари от болницата и последващо изразено от тях желание да останат на работа в условията на извънредно положение, по което не се е взело отношение.

В хода на проверката ще бъдат изискани и становище и действия от страна на Общински съвет – Гоце Делчев и кмета на общината, както и от лекари и ръководство на болницата.

МБАЛ „Иван Скендеров“ - Гоце Делчев е единствената в района и е сред лечебните заведения включени в националния списък за лечение на болни с COVID-19.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Gm9*

Гост 06.04.2020 19:38:34

Бойка Маринова – управител на Току консулт ЕООД, пред в. Камбана Бойка Маринова е инженер по видео-телевизионна техника, завършила в Ленинград (Санкт Петербург). Работила е за кратко в „Балкантон“, впоследствие в българо-австрийска фирма, доставяща магнитната лента за касетите. През 1991 г. създава своя частна фирма и се занимава с бизнес развитие. Осъществява медицински туризъм за руснаци, и именно необходимостта от съдействие, я сближава с Току консулт, а в последствие и с медицинския клъстер. „Болница Токуда“ е най-голямата частна клиника в България и дава най-големи възможности в тази насока. Според нея, когато представляваш интерес на група от болнични заведения на един пазар, като Русия, е много важно да има авторитетна организация, като клъстера. Защото нито едно здравно заведение, с каквато и здравеопазване да се занимава, не би могло да бъде представено по достатъчно популярен начин, както и да бъде подкрепено от държавата, така че руснаците да идват да се лекуват тук.

Гост 06.04.2020 19:41:12

– Разкажете за нещата, които се случиха в болницата в Гоце Делчев, благодарение на Току Консулт. Дайте примери и за други болници, на които помагате. – В момента Току Консулт помага с организацията на новото тип отопление на болницата в Перник, тъй като тя е огромна и красива, но до сега са плащали по 300 хил. лв. на година за отопление. В Гоце Делчев се занимаваме типично със здравен мениджмънт. Преразпределение на разходи и приходи и квалификация на кадрите. Понеже Гоце Делчев е по-отдалечен от столицата, една от целите на Току Консулт е да помага на местните лекари, изпращайки наши специалисти да ги обучават. Защото лекарят трябва да поддържа нивото си. Така както един мениджър ходи постоянно на курсове, така и лекарят трябва да поддържа своята квалификация. Помагаме им също и с изпращане на лекари, които им липсват като специалисти. Този проблем го има и тук, в Пирдоп. Току Консулт помага със специалисти, необходими да се защитят определени здравни пътеки. Но във всеки град и здравното му заведение проблемите са строго индивидуални. В Гоце Делчев благодарение на доброто сътрудничество между общинското ръководство, управителя на Болницата и нашата консултантска фирма за краткия период на съвместна работа се увеличи заетостта на леглата от 40% на 85%, почти вече е изплатен дългът на Болницата от 2,5 млн. лева, а след 6 годишно ежемесечно отрицателно салдо на финансовите потоци, сега имаме ежемесечни положителни финансови потоци.

Междувременно, какво се случва в "разпадаща" се (според хибридните ни медии мисирки) Америка 06.04.2020 15:36:54

До $120 на час дават на медицинска сестра в щата Вашингтон. Американските болници се опитват да привличат персонал. В щата Вашингтон, първото огнище на епидемията от коронавирус в САЩ, седмичната заплата на медицинските сестри е скочила с 90 процента, като в някои болници плащат до 120 долара на час, съобщава телевизия Бе Еф Ем Те Ве (BFMTV). Тежко засегнати от епидемията, американските болници се опитват да привличат персонал, за да се справят с притока на пациенти. В обявите за работа на сестрите се предлагат над 3000 долара седмично възнаграждение, уточнява Си Ен Би Си (CNBC), позовавайки се на сайта NurseFly. През януари, преди епидемията, средното заплащане на медицинските сестри в САЩ беше 1700 долара на седмица или над 6000 долара месечно. В някои спешни отделения заплащането им достига 4000 долара на седмица, над два пъти повече спрямо обичайното заплащане. Увеличението на заплащането на сестрите е различно в отделните щати. Във Вашингтон то е с 90 процента. Някои болници плащат по 120 долара на час, което при 40-часова работна седмица прави над 19 000 долара месечно. В Калифорния увеличението е 60 на сто.

Гост 06.04.2020 14:48:58

Сплашват ги да бачкат ангария.


Всичко за коронавируса
Още новини
Депутати засипаха с въпроси министър Кондева
24.05.2024 11:17:25

Депутати засипаха с въпроси министър Кондева

Само за ден народни представили внесоха пет въпроса към служебния министър на здравеопазването д- ...

0,44% положителни проби, няма починали
24.05.2024 09:23:54

0,44% положителни проби, няма починали

2 са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 453 теста, което прави 0,44% поло ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...