Петък, 16 Април 2021
31
авг

В Париж разкриват центрове за безплатно тестване за COVID-19

Предвижда се от 7 септември всеки район на френската столица да има собствен скринингов център„Ситуацията в Париж наистина показва тревожно нарастване на броя на заразените. Наложително е да пречупим тази крива, за да избегнем кризата март и април, когато епидемията излезе извън контрол. Възможността всеки да си направи тест и бързо да получи в бърз порядък резултат от него наистина е от решаващо значение“. Това заави първият заместник-кмет на Париж Еманюел Грегоар, цитиран от leparisien.com. Днес градските власти на френската столица обявиха, че разкриват спешно 3 постоянни и 2 мобилни лаборатории за безплатно тестване за COVID-19, след като стана ясно, че инфекцията засяга все повече млади хора и случаите на новозаразени заплашително нарастват, доближавайки се до нива около и над 7000 за денонощие, каквито са били регистринрани по време на пика през пролетта.

Има феномен на един вид „лабораторна емболизация“ по отношение на капацитета на приемане на гражданите, които изявяват желание да бъдат тествани“, отбелязва Еманюел Грегоар. По думите му Общината на Париж е взела решение да разшири обхвата на тестовете в координация с регионалната здравна агенция и частни лаборатории, за да се позволи на парижани да проверят състоянието си(без да е необходимо представяне на доказателство за адрес), когато те имат съмнения, че са се заразили, ако не се чувстват добре или ако са били в контакт с други пациенти.

Така те ще имат достъп до допълнителни места за вземане на проби, а бързото получаване на резултата ще позволи на всеки да адаптира поведението си, да се изолира, ако е необходимо, и да предупреди близките си и хората, които среща в професионалната си среда или през свободното си време", каза още Еманюел Грегоар.

Той поясни, че местните власти възнамеряват да създадят скринингови центрове във всеки район на столицата до 7 септември.

Единственото притеснение според него идва от сравнително ограничения капацитет – 1500 теста на ден, което е крайно недостатъчно.

Рискуваме да затрупаме частните лаборатории, чийто капацитет е твърде ограничен и трябва да се увиличи“, каза първият заместник-кмет на Париж. Той уточни, че пробите ще бъдат вземани в места, оборудвани с леки конструкции на открито, за да не бъдат принуждавани гражданите да влизат в сгради и да престояват дълго в затворени пространства заедно с други чакащи. Пробите ще бъдат изпращани в частните лаборатории, а хората ще получават резултата по имейл или по пощата.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
AW#x


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
17 депутати в новата здравна комисия, оглавява я д-р Симидчиев (Обновена)
16.04.2021 18:18:41 Ирина Пекарева

17 депутати в новата здравна комисия, оглавява я д-р Симидчиев (Обновена)

17-членна ще е здравната комисия в 45-ото Народно събрание, решиха депутатите днес. Всяка от парл ...

Променят Устройствения правилник на РЗИ
16.04.2021 17:15:40

Променят Устройствения правилник на РЗИ

По-голям спектър на кандидатите за някои от дирекциите в РЗИ предлага Министерство на здравеопазв ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...