!
Неделя, 16 Юни 2024
02
септ
1

Доц. Георгиева: Да започнем учебната година с по-малко страховеТрябва да подходим към началото на тази учебна година с възможно по-малко страхове. Това каза в Сутрешния блок на БНТ детският пулмолог доц. д-р Елена Георгиева, началник на Детското отделение в УМБАЛ "Софиямед". Тя поясни, че точно в този момент струпването на много хора крие рискове, но изрази убеденост в умението на личните лекари да организират дейността си по най-правилния и безопасен начин в сегашната обстановка.

„Общопрактикуващите лекари със сигурност са предвидили тези обстоятелства и потокът на децата пред кабинетите им ще бъде организиран така, че да няма прекалени струпвания по повод на набавянето на необходимите документи преди началото на учебната година“, каза доц. Георгиева.

Тя препоръча на родителите да наблюдават децата си и когато се появят респираторни симптоми да се обърнат към лекарите и в никакъв случай да не прибягват до самолечение.

"Знае се, че през есенно-зимния сезон е времето на ваксините - това е единият вариант за защита. Другият е грижата за имунитета. Тя обаче трябва да съпътства децата през целия им живот, а не само наесен, когато дойде сезонът и те трябва да тръгнат на детска градина или на училище", категорична бе доц. Георгиева.

Тя отбеляза, че грижата за имунитета включва правилно хранене, спортуване, а също и прилагане на други средства, но задължително под контрола на личния лекар.

Доц. Георгиева се спря и на темата за прилагането на витамин D. По думите й в световен мащаб се наблюдава недостиг на този витамин и е добре той да се приема, но също под лекарски контрол, като тази препоръка е валидна и за всички витамини, имуностимулатори и имуномодулатори.

„Приемът на витамини е полезен в това време на годината, но не бива да се прекалява с него – примерно да се вземат 20 дни и да има прекъсване. Той трябва да се осъществява под контрола на личния лекар, който наблюдава детето, а не да се купуват направо от аптеката“, каза тя и припомни колко важно е разнообразното хранене в този сезон.

Навлизайки в темата за ваксините, специалистът подчерта, че към ваксиниране трябва да се насочват децата с хронични заболявания и след това тези, за които личният лекар прецени, че това е подходящо.

Доц. Георгиева бе категорична, че трябва да се обърне внимание на елементарните неща – миена на ръце, редовно проветряване на класните стаи, недопускане на смесване на потоците в училищата. Тя оцени положително препоръката учителите да носят защитни маски по време на работа, защото е доказано, че един възрастен предава инфекцията на още 9 възрастни, докато едно заразено дете може да я предаде само на 1 свое здраво другарче. Специалистът препоръча още в междучасията децата да бъдат често извеждани на открито, докато помещенията, в които се провежда учебният процес, бъдат проветрявани и дезинфекцирани. Още при първите симптоми на респираторно заболяване децата трябва да бъдат заведени за пргелед при личния лекар.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
n8mL

Гост 03.09.2020 06:40:56

Вчера, 02.09., около обяд, Началникът на Коцето Бахур Бахар, наречен ББ и премиер на РБ е НАПУСНАЛ СТРАНАТА С ППРАВИТЕЛСТВЕНИЯ ВЕРТОЛЕТ! Днес се очаква и семейството на сестра му да НАПУСНЕ БЪЛГАРИЯ! ЧЕСТИТО, А СЕГА НАКЪДЕ КОЦЕ...


Всичко за коронавируса
Още новини
ЕMA започва преоценка на риска, свързан с употребата на метамизол
15.06.2024 11:15:06

ЕMA започва преоценка на риска, свързан с употребата на метамизол

EMA започна преглед на лекарствата, съдържащи метамизол поради опасения, че въведените мерки за м ...

3 са новите случая на COVID-19
15.06.2024 09:52:49

3 са новите случая на COVID-19

3 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас през последното денонощие, показват данните на Един ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...