Вторник, 29 Ноември 2022
02
септ
1

Доц. Георгиева: Да започнем учебната година с по-малко страховеТрябва да подходим към началото на тази учебна година с възможно по-малко страхове. Това каза в Сутрешния блок на БНТ детският пулмолог доц. д-р Елена Георгиева, началник на Детското отделение в УМБАЛ "Софиямед". Тя поясни, че точно в този момент струпването на много хора крие рискове, но изрази убеденост в умението на личните лекари да организират дейността си по най-правилния и безопасен начин в сегашната обстановка.

„Общопрактикуващите лекари със сигурност са предвидили тези обстоятелства и потокът на децата пред кабинетите им ще бъде организиран така, че да няма прекалени струпвания по повод на набавянето на необходимите документи преди началото на учебната година“, каза доц. Георгиева.

Тя препоръча на родителите да наблюдават децата си и когато се появят респираторни симптоми да се обърнат към лекарите и в никакъв случай да не прибягват до самолечение.

"Знае се, че през есенно-зимния сезон е времето на ваксините - това е единият вариант за защита. Другият е грижата за имунитета. Тя обаче трябва да съпътства децата през целия им живот, а не само наесен, когато дойде сезонът и те трябва да тръгнат на детска градина или на училище", категорична бе доц. Георгиева.

Тя отбеляза, че грижата за имунитета включва правилно хранене, спортуване, а също и прилагане на други средства, но задължително под контрола на личния лекар.

Доц. Георгиева се спря и на темата за прилагането на витамин D. По думите й в световен мащаб се наблюдава недостиг на този витамин и е добре той да се приема, но също под лекарски контрол, като тази препоръка е валидна и за всички витамини, имуностимулатори и имуномодулатори.

„Приемът на витамини е полезен в това време на годината, но не бива да се прекалява с него – примерно да се вземат 20 дни и да има прекъсване. Той трябва да се осъществява под контрола на личния лекар, който наблюдава детето, а не да се купуват направо от аптеката“, каза тя и припомни колко важно е разнообразното хранене в този сезон.

Навлизайки в темата за ваксините, специалистът подчерта, че към ваксиниране трябва да се насочват децата с хронични заболявания и след това тези, за които личният лекар прецени, че това е подходящо.

Доц. Георгиева бе категорична, че трябва да се обърне внимание на елементарните неща – миена на ръце, редовно проветряване на класните стаи, недопускане на смесване на потоците в училищата. Тя оцени положително препоръката учителите да носят защитни маски по време на работа, защото е доказано, че един възрастен предава инфекцията на още 9 възрастни, докато едно заразено дете може да я предаде само на 1 свое здраво другарче. Специалистът препоръча още в междучасията децата да бъдат често извеждани на открито, докато помещенията, в които се провежда учебният процес, бъдат проветрявани и дезинфекцирани. Още при първите симптоми на респираторно заболяване децата трябва да бъдат заведени за пргелед при личния лекар.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Xyma

Гост 03.09.2020 06:40:56

Вчера, 02.09., около обяд, Началникът на Коцето Бахур Бахар, наречен ББ и премиер на РБ е НАПУСНАЛ СТРАНАТА С ППРАВИТЕЛСТВЕНИЯ ВЕРТОЛЕТ! Днес се очаква и семейството на сестра му да НАПУСНЕ БЪЛГАРИЯ! ЧЕСТИТО, А СЕГА НАКЪДЕ КОЦЕ...


Всичко за коронавируса
Още новини
Нарастват случаите на дифтерия сред бежанците, търсещи убежище в Англия
29.11.2022 17:35:04

Нарастват случаите на дифтерия сред бежанците, търсещи убежище в Англия

Броят на случаите на дифтерия в Англия се е увеличил през тази година, обявиха здравните власти, ...

Омбудсманът предлага промени в медицинската експертиза за повече от 660 000 хора с увреждания
29.11.2022 17:23:41

Омбудсманът предлага промени в медицинската експертиза за повече от 660 000 хора с увреждания

Омбудсманът Диана Ковачева изготви и внесе в Народното събрание законодателно предложение в Закон ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...