Сряда, 29 Май 2024
13
март
5

Доц. Кунчев: В началото на епидемичен подем сме, вълната може да продължи 2-3 месецаВ началото сме на епидемичния подем. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на брифинг в Народното събрание.

„На базата на това, че КОВИД – 19 е третият коронавирус и на база преживяното от Китай може да се твърди, че сме в началото на епидемичния подем, като пикът ще зависи от мерките и очакването е този подем да се забави с въведеното извънредно положение", каза той.

„За вирус, който познаваме от два месеца, не можем да дадем точна прогноза, но на базата на това което виждаме в другите страни можем да очакваме вълната да продължи 2 до 3 месеца“, обясни доц. Кунчев и допълни, че има надежда, както и при други вируси да има намаляване на разпространението при затопляне.

Той подчерта, че все пак си имаме работа с непознат агент и не може да се знае с категоричност кои мерки ще дадат най-добри резултати.

По думите му има няколко модела на поведение и вече се виждат резултатите в Китай, Виетнам и Италия, които доста успешно са постигнали ограничаване на разпространението на коронавируса. Главният държавен здравен инспектор бе категоричен, че медицинските мерки са ясни, но по-голямата част от мерките са в ръцете на самия човек.

Д-р Кунчев се спря и на мерките, които се предприемат в кварталите с компактно ромско население. Той обясни, че са проведени разговори с личните лекари, които работят там и са разработени указания за тях. Още преди дни е установен контакт и с 250 ромски медиатори, които са на терен в ромските махали. Медиаторите са се подготвили за ситуацията, превели са на достъпен език най-важните препоръки и имат готовност да са в помощ на здравните власти, както е било и при морбилната епидемия преди няколко години, увери той.

Засягайки темата за неспазването на карантинните мерки, министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви:

„Карантината може да се въвежда както за определени лица, така и за определени зони. Крайно необходимо е да се наложи и санкция за карантинните мероприятия“, категоричен бе той.   Коментари по темата

Правила на форума за коментари
*M1L

Гост 14.03.2020 11:57:02

Колеги, ако нямате адекватни предпазни средства снимайте и качвайте клипове в социалната мрежа и медиите. Защото няма как да се противодейства освен с истинска информация за това ,че няма подготвеност ,а ни хвърлят на предната линия без защита само с високопарните слова за дълг. 30 години финансиране 20 ПЪТИ под европейските стандарти накрая медицинският персонал е просто консуматив

БЛС-Въоръжено Крило 13.03.2020 14:15:27

На базата на това, че КОВИД – 19 е третият коронавирус Сериозно ли този чичка главен държавен здравен инспектор(!?!?!) не знае ,че COVID - 19 е ЗАБОЛЯВАНЕТО ,а не името на вируса...……. ?!?!? Срам за длъжността е такава неграмотност. Герберасти ,сър. И някой наивно ще чака от такива капацитети да се справят с пандемията. О,чакай те вече тотално са я изпуснали с потресаващта неподготвеност за кризи. А имат чичките от ДАНС, които също са проспали каквито и да е сценарии за националната сигурност. Днес виждаме това за което 15 години предупреждавахме в този форум - мизерното финансиране на сектора ,липсата на административен капацитет на това министерство от разплути старци мазнещи се на Тиквата и тичащи след простотиите му , изгонването в чужбина на хиляди лекари и медсестри за 30 години, системната злостна пропаганда срещу лекарското съсловие всичко днес се плаща та стигнахме до нивото мутрокомунистите да търсят да ангажират и студенти по медицина, да ги искат на линия та белким някой помага да спасят задника на политическата класа. Какво да коментираме още.

Гост 13.03.2020 19:04:34

Не е само този неграмотник : Столичните лекари ще могат да се възползват от 4 хил. маски и други предпазни средства по линия на Фонда за подпомагане на лекарите за борба с коронавируса COVID-19, който Столичната лекарска колегия на Българския лекарски съюз създаде вчера. Това каза пред "Дневник" председателят на управителния съвет на колегията д-р Асен Меджидиев. Профанизацията на отделни лица на висок пост в БЛС и управляващите в МЗ е потресаваща. Наведени ниско пред Тиквоний не четат и не си актуализрат оскъдните знания от соца. Но ще ни водият към незнайна синева. Бог да ни е на помощ !

Гост 13.03.2020 19:24:24

Ако беше соца щеше поне спирт и противогази да има. Ортаците на Тиквоний и това са изнесли навън

Гост 14.03.2020 13:19:30

Бегай в Русия, Китай,Северна Корея.Там има и социализъм и противогази и т.н.


Всичко за коронавируса
Още новини
Шарков: Здравният сектор носи стопанска полза и не трябва да бъде третиран като социална система
29.05.2024 17:21:54 Надежда Ненова

Шарков: Здравният сектор носи стопанска полза и не трябва да бъде третиран като социална система

На здравния сектор трябва да се гледа като на такъв, в който се инвестира и съответно извлича сто ...

Над 56 600 случая на морбили в Европа само за първите 3 месеца на 2024 г., ръстът продължава
29.05.2024 16:45:02

Над 56 600 случая на морбили в Европа само за първите 3 месеца на 2024 г., ръстът продължава

Случаите на морбили в Европа продължават да нарастват, като броят на регистрираните за тази годин ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...