Четвъртък, 27 Януари 2022
13
авг
2

Доц. Кунчев: Епидемията се развива според правилата на една епидемия

Страната ни няма проблем с предпазните средства и дезинфектантите в болницитеЕпидемията у нас се развива според правилата на една епидемия. При положение, че заразените в света надминаха 20 милиона е ясно, че болестта се разпространява и у нас. България не е откъсната от света и не е остров на благоденствието, заразата продължава да се разпространява. Това каза в ефира на „Здравей, България” главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. По думите му наскоро е бил наблюдаван един значителен ръст на Балканите, трета седмица страната ни обаче се задържа в диапазона около 1500 случая.

„От второто място сега вече сме на шесто и се борим с Швеция и Недирландия за седмо- осмо. Франция, Великобритания, Испания са с много по-висока заболеваемост у нас. За сравнение – в съседна Македония тя е 2,5 пъти по-голяма, отколкото у нас, в Румъния – 3 пъти по-голяма, в Косово – 4 пъти“, обясни доц. Кунчев. .   

„Смъртността от вируса е функция на заболеваемостта. Имаме повече починали, защото имаме повече болни. Те пък от своя страна се дължат на повече заразени хора у нас. Въпреки това, за последните 2-3 седмици сме стационирани около ниво 1500 заболели за седмица. Пак за сравнение – в Европа смъртността се движи в много широки граници – от 0,7 – 0,8 до 1,5 – 2 до 2,5 в най-засегнатите страни. У нас тя е единица“, каза главният държавен здравен инспектор.

Той бе категоричен, че страната ни няма проблем с предпазните средства за медици, дезинфектанти и насоки за лечението на коронавируса.

„Ако много случаи се концентрират на едно място ще е трудно. Здравната ни система се справя добре. Реагираме веднага и се опитваме да вземем всички мерки. Дори и положителните да достигнат 1000 души на ден ще успеем да ги настаним. Проблемът обаче е, че няма да има кой да ги лекува. Ние нямаме ресурса на Ухан, за да пратим 3000 лекари някъде само за една вечер", обясни доц. Кунчев.

По думите му ситуацията в проблемните напоследък региони като Русе, Варна, Благоевград и Пазарджик се нормализира след взетите мерки. Няма нови случаи в старческите домове, което е добре.

Той обясни, че в България има около 140 специалиста по инфекциозни болести и както и да бъдат разпределяни, си остават толкова. Засягайки темата за интензивните отделения, доц. Кунчев припомни, че тези структури са предназначени да оказват помощ и на всякакви други болни, на само на нуждаещите се с коронавирус. 

"Голям брой апарати за изкуствено дишане бяха разпределени във всички болници. Броят им никак не е малък, но въпросът е, че във всяка болница интензивните легла са най-ограничената бройка. Те не се използват само за коронавирус, а за много други случаи. Те трябва да продължат да работят и за пострадали при катастрофи и други пациенти със спешна нужда от реанимиране", каза доц. Кунчев.

Той бе категоричен, че хора няма да бъдат връщани от болниците при никакви обстоятелства, но въпросът е те да получат еднакво добра грижа в лечебните заведения. Няма да има дефицит на легла, има готовност за разкриването на допълнителни при необходимост на местата, където има нужда от тях, увери той. Има и достатъчно клиничен опит с лечението на вирусни пневмонии, каквато е и пневмонията при коровавирусната инфекция.

Главният държавен здравен инспектор коментира и темата за хората, които все още не вярват в съществуването на вируса и ги покани да им го покаже. "Тези, които не вярват са много шумни, което създава впечатлението, че са много. А това далеч не е така", каза доц. Кунчев.

Що се отнася до ситуацията в МБАЛ – Добрич, доц. Кунчев бе категоричен, че там са констатирани поредица от необясними неща като например нежелание да са разкрие отделен сектор за пациенти с коронавирус. Според него няма логика и в липсата на предпазни средства за медиците, защото няма случай здравното министерство да не е предоставило такива незабавно при заявено искане. "Според мен причината е в това, че ръководството на болницата се е съсредоточило в идеята да сведе болницата до 3-4 печеливши отделения, със скъпи клинични пътеки, без да мисли за населението от областта, което има потребност от структури, които осигуряват всякакъв вид медицинска помощ", коментира той.   Коментари по темата

Правила на форума за коментари
KrsX

До да да отдолу 13.08.2020 13:34:30

Да та обърнат манафите на Капъкуле!!

Да да 13.08.2020 11:48:32

Пак ли ти другарю Локумчев? Виждам лека по - лека обръщаш палачинката!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Илиев: Все още не знаем нищо за последствията при Омикрон
27.01.2022 09:59:46

Д-р Илиев: Все още не знаем нищо за последствията при Омикрон

„Два елемента ни карат да сме предпазливи - първият е, че имаме не само Омикрон, но имаме Д ...

Оксфорд набира доброволци за умишлено заразяване с COVID-19
27.01.2022 09:23:47

Оксфорд набира доброволци за умишлено заразяване с COVID-19

Първото в света медицинско проучване, в което бе разрешено умишлено излагане на участниците на ко ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...