!
Петък, 19 Юли 2024
30
март
1

Доц. Кунчев: Пикът на коронавируса ще е около ВеликденМедицинските работници са от най-рисковите контингети. И то не само тези в болниците, но от здравните инспектори, които обикалят по домовете и връчват предписанията за карантина. Така е в целия свят. Каквото и да си говорим, това е въздушно-капкова инфекция и естествено този, който се среща с болни носители, при него рискът от заразяване е по-голям. Личните предпазни средства помагат, но не защитават 100%. Това каза главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев пред БНТ.

Той подчерта, че по отношение на спазването на мерките, нивото на самоорганизираност на гражданите в страната е различно. Там, където се организират нещата и се взимат мерки, рано или късно се отразява и на нивото на заболеваемост. Очевидно в Пловдив има повече случаи на неспазване на правилата, което неминуемо ще се отрази и на бързината на предаване на вируса.

„Статистиката показва, че 60-70% от хората ще изкарат заболяването на крак, ще го изкарат с лека кашлица, с температура и ще изградят имунитет. Това ще бъде масово срещано. Нашите усилия са насочени към останалите, които ще са в по-тежко положение и тези, които трябва да влязат в болниците, да бъдат лекувани“, каза доц. Кунчев.

„Това, което можем да направим е да не осъществяваме контакти с други хора, защото 100% някои от тях са носители на вируса, но и да не възприемаме, че ако не се тестваме, това е много важно. Важно е да изкараме заболяването леко, важно е да не го предадем на други и ако има нужда от лечение, да се лекуваме. Идва времето, когато ще поставяме заболяването по клинични показатели, а не с тестове“, допълни той.

В отговор на въпрос защо сега се взимат такива мерки, каквито не се взимат при грип, когато също умират хора, доц. Кунчев заяви, че сега е 10-12 пъти е по-голям леталитетът. „При грипа е 0,2% от всички заболели. При този вирус е между 2 и 3%, като в някои страни мина и 3-те процента. Това струпване на страшно много случаи в кратък период от време. Аз продължавам да твърдя, че това, с което се сблъскваме, надали ще продължи повече от 2-3 месеца. Ние сме вече в подстъпите на много сериозното разпространение, на огромния натиск върху здравната система и върху това трябва да се съсредоточени усилията, а не да тестваме всеки, който кихнал или кашлял. Няма нужда от това. Нищо няма да ни даде повече като информация“, каза той.

Предстои да бъдат направени допълнителни изследвания за създаването на имунитет и вторичното заразяване. „Около Великден и малко след това ще бъде големия пик, но след това ще дойде спада“, каза доц. Кунчев. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
dWG1

БЛС-Въоръжено Крило 30.03.2020 17:30:51

Пикът на пандемията в България ще е през средата на май. Айде да видим кой ще познае. Едва ли този от ГЕРБ, който бърка името на вируса с името на заболяването.


Всичко за коронавируса
Още новини
НЗОК предупреждава за SPAM-кампания, използваща името на институцията
19.07.2024 17:38:09

НЗОК предупреждава за SPAM-кампания, използваща името на институцията

В Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) зачестяват сигналите от граждани за получаване на ...

Обнародваха новия начин на плащане за обработка на рецепти
19.07.2024 17:29:20

Обнародваха новия начин на плащане за обработка на рецепти

15% от стойността на отпусканите лекарства, но не повече от 25 лв. ще получават аптеките като въз ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...