Събота, 25 Септември 2021
30
март
1

Доц. Кунчев: Пикът на коронавируса ще е около ВеликденМедицинските работници са от най-рисковите контингети. И то не само тези в болниците, но от здравните инспектори, които обикалят по домовете и връчват предписанията за карантина. Така е в целия свят. Каквото и да си говорим, това е въздушно-капкова инфекция и естествено този, който се среща с болни носители, при него рискът от заразяване е по-голям. Личните предпазни средства помагат, но не защитават 100%. Това каза главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев пред БНТ.

Той подчерта, че по отношение на спазването на мерките, нивото на самоорганизираност на гражданите в страната е различно. Там, където се организират нещата и се взимат мерки, рано или късно се отразява и на нивото на заболеваемост. Очевидно в Пловдив има повече случаи на неспазване на правилата, което неминуемо ще се отрази и на бързината на предаване на вируса.

„Статистиката показва, че 60-70% от хората ще изкарат заболяването на крак, ще го изкарат с лека кашлица, с температура и ще изградят имунитет. Това ще бъде масово срещано. Нашите усилия са насочени към останалите, които ще са в по-тежко положение и тези, които трябва да влязат в болниците, да бъдат лекувани“, каза доц. Кунчев.

„Това, което можем да направим е да не осъществяваме контакти с други хора, защото 100% някои от тях са носители на вируса, но и да не възприемаме, че ако не се тестваме, това е много важно. Важно е да изкараме заболяването леко, важно е да не го предадем на други и ако има нужда от лечение, да се лекуваме. Идва времето, когато ще поставяме заболяването по клинични показатели, а не с тестове“, допълни той.

В отговор на въпрос защо сега се взимат такива мерки, каквито не се взимат при грип, когато също умират хора, доц. Кунчев заяви, че сега е 10-12 пъти е по-голям леталитетът. „При грипа е 0,2% от всички заболели. При този вирус е между 2 и 3%, като в някои страни мина и 3-те процента. Това струпване на страшно много случаи в кратък период от време. Аз продължавам да твърдя, че това, с което се сблъскваме, надали ще продължи повече от 2-3 месеца. Ние сме вече в подстъпите на много сериозното разпространение, на огромния натиск върху здравната система и върху това трябва да се съсредоточени усилията, а не да тестваме всеки, който кихнал или кашлял. Няма нужда от това. Нищо няма да ни даде повече като информация“, каза той.

Предстои да бъдат направени допълнителни изследвания за създаването на имунитет и вторичното заразяване. „Около Великден и малко след това ще бъде големия пик, но след това ще дойде спада“, каза доц. Кунчев. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
26rp

БЛС-Въоръжено Крило 30.03.2020 17:30:51

Пикът на пандемията в България ще е през средата на май. Айде да видим кой ще познае. Едва ли този от ГЕРБ, който бърка името на вируса с името на заболяването.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
6% от смъртните случаи от COVID за вчера са на ваксинирани
24.09.2021 17:47:33

6% от смъртните случаи от COVID за вчера са на ваксинирани

6 от починалите от COVID-19 за последното денонощие 99 души, или 6,06%, са били ваксинирани. Това ...

В МУ Пловдив четоха откъси от романа „Тютюн“ на различни езици
24.09.2021 17:21:25

В МУ Пловдив четоха откъси от романа „Тютюн“ на различни езици

Литературно четене на откъси от романа „Тютюн“ се проведе в Медицински университет &n ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...