Четвъртък, 19 Май 2022
30
март
1

Доц. Кунчев: Пикът на коронавируса ще е около ВеликденМедицинските работници са от най-рисковите контингети. И то не само тези в болниците, но от здравните инспектори, които обикалят по домовете и връчват предписанията за карантина. Така е в целия свят. Каквото и да си говорим, това е въздушно-капкова инфекция и естествено този, който се среща с болни носители, при него рискът от заразяване е по-голям. Личните предпазни средства помагат, но не защитават 100%. Това каза главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев пред БНТ.

Той подчерта, че по отношение на спазването на мерките, нивото на самоорганизираност на гражданите в страната е различно. Там, където се организират нещата и се взимат мерки, рано или късно се отразява и на нивото на заболеваемост. Очевидно в Пловдив има повече случаи на неспазване на правилата, което неминуемо ще се отрази и на бързината на предаване на вируса.

„Статистиката показва, че 60-70% от хората ще изкарат заболяването на крак, ще го изкарат с лека кашлица, с температура и ще изградят имунитет. Това ще бъде масово срещано. Нашите усилия са насочени към останалите, които ще са в по-тежко положение и тези, които трябва да влязат в болниците, да бъдат лекувани“, каза доц. Кунчев.

„Това, което можем да направим е да не осъществяваме контакти с други хора, защото 100% някои от тях са носители на вируса, но и да не възприемаме, че ако не се тестваме, това е много важно. Важно е да изкараме заболяването леко, важно е да не го предадем на други и ако има нужда от лечение, да се лекуваме. Идва времето, когато ще поставяме заболяването по клинични показатели, а не с тестове“, допълни той.

В отговор на въпрос защо сега се взимат такива мерки, каквито не се взимат при грип, когато също умират хора, доц. Кунчев заяви, че сега е 10-12 пъти е по-голям леталитетът. „При грипа е 0,2% от всички заболели. При този вирус е между 2 и 3%, като в някои страни мина и 3-те процента. Това струпване на страшно много случаи в кратък период от време. Аз продължавам да твърдя, че това, с което се сблъскваме, надали ще продължи повече от 2-3 месеца. Ние сме вече в подстъпите на много сериозното разпространение, на огромния натиск върху здравната система и върху това трябва да се съсредоточени усилията, а не да тестваме всеки, който кихнал или кашлял. Няма нужда от това. Нищо няма да ни даде повече като информация“, каза той.

Предстои да бъдат направени допълнителни изследвания за създаването на имунитет и вторичното заразяване. „Около Великден и малко след това ще бъде големия пик, но след това ще дойде спада“, каза доц. Кунчев. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
3AE4

БЛС-Въоръжено Крило 30.03.2020 17:30:51

Пикът на пандемията в България ще е през средата на май. Айде да видим кой ще познае. Едва ли този от ГЕРБ, който бърка името на вируса с името на заболяването.


Всичко за коронавируса
Още новини
Община Казанлък стартира кампания за безплатни очни прегледи в детските градини
19.05.2022 14:56:05

Община Казанлък стартира кампания за безплатни очни прегледи в детските градини

От понеделник, 23 май, започват безплатни очни прегледи на децата от IV-та възрастова група в дет ...

Нараства честотата на затлъстяване при децата между 5 и 19-годишна възраст у нас
19.05.2022 14:10:06

Нараства честотата на затлъстяване при децата между 5 и 19-годишна възраст у нас

Повече от 1 милиард души по света са със затлъстяване - 650 милиона възрастни, 340 милиона юноши ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...