Събота, 17 Април 2021
30
март
1

Доц. Кунчев: Пикът на коронавируса ще е около ВеликденМедицинските работници са от най-рисковите контингети. И то не само тези в болниците, но от здравните инспектори, които обикалят по домовете и връчват предписанията за карантина. Така е в целия свят. Каквото и да си говорим, това е въздушно-капкова инфекция и естествено този, който се среща с болни носители, при него рискът от заразяване е по-голям. Личните предпазни средства помагат, но не защитават 100%. Това каза главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев пред БНТ.

Той подчерта, че по отношение на спазването на мерките, нивото на самоорганизираност на гражданите в страната е различно. Там, където се организират нещата и се взимат мерки, рано или късно се отразява и на нивото на заболеваемост. Очевидно в Пловдив има повече случаи на неспазване на правилата, което неминуемо ще се отрази и на бързината на предаване на вируса.

„Статистиката показва, че 60-70% от хората ще изкарат заболяването на крак, ще го изкарат с лека кашлица, с температура и ще изградят имунитет. Това ще бъде масово срещано. Нашите усилия са насочени към останалите, които ще са в по-тежко положение и тези, които трябва да влязат в болниците, да бъдат лекувани“, каза доц. Кунчев.

„Това, което можем да направим е да не осъществяваме контакти с други хора, защото 100% някои от тях са носители на вируса, но и да не възприемаме, че ако не се тестваме, това е много важно. Важно е да изкараме заболяването леко, важно е да не го предадем на други и ако има нужда от лечение, да се лекуваме. Идва времето, когато ще поставяме заболяването по клинични показатели, а не с тестове“, допълни той.

В отговор на въпрос защо сега се взимат такива мерки, каквито не се взимат при грип, когато също умират хора, доц. Кунчев заяви, че сега е 10-12 пъти е по-голям леталитетът. „При грипа е 0,2% от всички заболели. При този вирус е между 2 и 3%, като в някои страни мина и 3-те процента. Това струпване на страшно много случаи в кратък период от време. Аз продължавам да твърдя, че това, с което се сблъскваме, надали ще продължи повече от 2-3 месеца. Ние сме вече в подстъпите на много сериозното разпространение, на огромния натиск върху здравната система и върху това трябва да се съсредоточени усилията, а не да тестваме всеки, който кихнал или кашлял. Няма нужда от това. Нищо няма да ни даде повече като информация“, каза той.

Предстои да бъдат направени допълнителни изследвания за създаването на имунитет и вторичното заразяване. „Около Великден и малко след това ще бъде големия пик, но след това ще дойде спада“, каза доц. Кунчев. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
dr8b

БЛС-Въоръжено Крило 30.03.2020 17:30:51

Пикът на пандемията в България ще е през средата на май. Айде да видим кой ще познае. Едва ли този от ГЕРБ, който бърка името на вируса с името на заболяването.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Николай Петров: Хемофилията не е опасна, когато се лекува
17.04.2021 10:58:51 Елена Цветкова

Николай Петров: Хемофилията не е опасна, когато се лекува

Николай Петров е на 25 години от Перник и има генетичното заболяване хемофилия, свързано с ли ...

2126 са новите случаи, починалите са 121
17.04.2021 10:04:45

2126 са новите случаи, починалите са 121

2126 са новодиагностицираните с COVID-19 лица в България през изминалото денонощие, което е близо ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...