Четвъртък, 27 Януари 2022
24
авг
1

Доц. Николаева: Мутацията на COVID в България е същата, която циркулира в цяла ЕвропаВ Националния център по заразни и паразитни болести непрекъснато се извършват изследвания, за да се секвенира вирусът COVID-19, който циркулира в България. Изследванията се извършват със следващо поколение апаратура за целогеномно секвениране. Резултатите показват, че България не се отличава от останалите европейски страни и вирусът, който се разпространява у нас е G614D и за момента не ни учудва. Това каза пред БНТ доц. д-р Любомира Николаева-Гломб, завеждащ отдел "Вирусология" в НЦЗПБ.

Доц. Николаева уточни, че тази мутация на вируса е по-заразна, но не смее да твърди, че е по-малко смъртоносна, защото статиите, които описват мутациите са върху изследвания инвитро,

"Спрямо хора може да се очаква такава тенденция, но нека се съберат достатъчно данни, но може да се очаква такава тенденция. НЦЗПБ събира тези данни, докладва ги, това е международно сътрудничество, в Европейския център за контрол на заболяванията. Може да се каже, че Националният център държи ръката си на пулса на заболеваемостта от COVID-19", допълни тя.

Доц. Николаева каза, че по отношение на намаляването на леталитета значение има близо осеммесечния ни стаж в лечението на болестта и напредъка, който има там, а увеличаването за заразяемостта  особено сред младите се дължи на поведението им и неспазването на мерките.

„Мерките е особено важно да се спазват особено в предстоящите есенно-зимни месеци. В Германия публикуваха скоро едно изследване, според което престоят на 100 кв. м на 10 души при спазване на дистанция, при проветряване на помещението и в присъствието на пресимптомен в него и при непрекъсната обмяна на въздуха, безопасният период за незаразяване е три часа. Това знание е много важно особено сега, преди началото на учебната година. Подобно изследване е направено в Германия и с концерт на закрито. С огромно нетърпение очаквам резултатите, отбеляза тя.

"Все още данните са такива, че болестта при по-малките деца минава по-леко заради особеностите на техния имунитет. Безсимптомните пациенти в повечето случаи са по-малко опасни от симптомните", подчерта тя.

Доц. Николаева обясни, че клетъчният имунитет се изследва по-трудоемко и е по-скъп. Към момента се натрупват данни за антитяловия имунитет, защото той се изследва много по-лесно. НЦЗПБ изучава задълбочено клетъчния имунитет. Оказва се, че хората, които са боледували от предходните коронавируси, се заразяват много по-трудно и боледуват много по-леко. Знанията от тези данни ще позволят научната общност да се изкаже за трайния имунитет, придобит след преболедуване на COVID-19, допълни тя.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ps$q

Да да 24.08.2020 09:55:52

Общи приказки! Бля, бля, бля! Всякакви знайни и незнайни лица се изказаха по темата!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Илиев: Все още не знаем нищо за последствията при Омикрон
27.01.2022 09:59:46

Д-р Илиев: Все още не знаем нищо за последствията при Омикрон

„Два елемента ни карат да сме предпазливи - първият е, че имаме не само Омикрон, но имаме Д ...

Оксфорд набира доброволци за умишлено заразяване с COVID-19
27.01.2022 09:23:47

Оксфорд набира доброволци за умишлено заразяване с COVID-19

Първото в света медицинско проучване, в което бе разрешено умишлено излагане на участниците на ко ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...