Понеделник, 12 Април 2021
06
апр
2

Доц. Шиваров: Избягвайте приема на имуностимулиращи средства, това може да бъде опасно„Имунната система е мрежа и много трудно можем да говорим за активиране на едно звено от нея, затова говорим по-скоро за имуномодулация. Стимулирането на имунната система не е елементарен процес и не е за препоръчване да се взимат средства, които могат да спомогнат образуването на цитокини“. Това заяви пред Нова телевизия имунологът доц. Велизар Шиваров, ръководител на Лабораторията по клинична имунология в УМБАЛ „Софиямед“.

„Не се стимулирайте“, призова той и подчерта, че всякакви ваксинации в този период трябва да се избягват, защото ако човек се разболее съществува теоретичен вариант, при който заболяването може да протече по-тежко.

Специалистът призна, че нито той, нито някой от семейството му приемат някакви имуностимулиращи средства в този момент. В същото време, подчерта доц. Шиваров, зимата е период, в който витамин D което липсва на организма и той може да бъде приеман, без обаче това да бъзе абсолютизирано.

Нашата имунна система представлява съвкупност от клетки и молекули. За да функционира правилно тя тези клетки трябва да комуникират помежду си и един от начините това да се случва е чрез отделяне на различни белтъчни вещества, които се наричат цитокини, обясни имунологът. Това са малки белтъчни молекули, които се свързват с рецептори по повърхността на други молекули. В зависимост от вредителя съществуват клетки, които могат да насочат отговора в една или друга посока, допълни той.

Доц. Шиваров се спря и на понятието „цитокиновата буря“, като обясни, че с него се обозначава свръхотговора на определени клетки от имунната система на човека.

Основният играч в този случай са макрофагите, които живеят в тъканите на човешкия организъм. Те имат способността да реагират, „да засичат“ наличието на патогени, стана ясно от думите му. Специалистът посочи и факторите, които правят тези клетки по-реактивни – това са генетичните фактори, върху които не можем да въздействаме, а така също и възрастта, и сезонът.

Има фактори, като зимния период и възрастта например, които правят макрофагите по-реактивни. По тази причина разгръщането на цитокинова буря при възрастните хора е много по-често и по-изразено, затова COVID-19 убива повече възрастни хора - това се дължи на разгръщането на остър респираторен дистрес синдром, засягащ основно белия дроб при тях, който най-често причинява летален изход. стана ясно от думите на имунолога. В тази връзка той припомни, че възпалителните процеси при възрастни хора имат своята доказана специфика – те са по-чести и протичат по-тежко.

Благодарение на мерките, които се предприемат срещу коронавируса обаче, той е подложен на негативна селекция и вероятно в бъдеще ще останат активни по-ниско патогенните щамове, каза доц. Велизар Шиваров. Това също е начин на протовопоставяне, поясни той и отбеляза, че се спира на този фактор в контекста на противопоставяне на теорията за изграждането на колективен имунитет. 

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
7RnX

д-р Георгиев 06.04.2020 16:35:21

Най-после един компетентен колега. Браво!

БЛС-Въоръжено Крило 06.04.2020 12:54:44

Ха-ха-ха ,двукраките също са подложени на негативна селекция. А Тиквата се обиди на доц Мангъров който им каза неприятната еволюционна истина . Деца, четете книги, защото премиер с една прочетена книга е проклятие за цялото племе.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Миронова: Уважението често липсва, но има и хора, които оценяват това, което лекарите  правим за тях
11.04.2021 12:21:36 Надежда Ненова

Д-р Миронова: Уважението често липсва, но има и хора, които оценяват това, което лекарите правим за тях

Д-р Десимира Миронова завършва Медицински Университет София през 2012 г. Придобива специалнос ...

Премиерът Борисов: Осигурихме доставката на 2,7 милиона дози от ваксината на Пфайзер за България през следващите два месеца
11.04.2021 11:46:39

Премиерът Борисов: Осигурихме доставката на 2,7 милиона дози от ваксината на Пфайзер за България през следващите два месеца

Благодарение на европейската солидарност и с нашите бързи и дипломатични действия успяхме да осиг ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...