Вторник, 17 Май 2022
06
апр
2

Доц. Шиваров: Избягвайте приема на имуностимулиращи средства, това може да бъде опасно„Имунната система е мрежа и много трудно можем да говорим за активиране на едно звено от нея, затова говорим по-скоро за имуномодулация. Стимулирането на имунната система не е елементарен процес и не е за препоръчване да се взимат средства, които могат да спомогнат образуването на цитокини“. Това заяви пред Нова телевизия имунологът доц. Велизар Шиваров, ръководител на Лабораторията по клинична имунология в УМБАЛ „Софиямед“.

„Не се стимулирайте“, призова той и подчерта, че всякакви ваксинации в този период трябва да се избягват, защото ако човек се разболее съществува теоретичен вариант, при който заболяването може да протече по-тежко.

Специалистът призна, че нито той, нито някой от семейството му приемат някакви имуностимулиращи средства в този момент. В същото време, подчерта доц. Шиваров, зимата е период, в който витамин D което липсва на организма и той може да бъде приеман, без обаче това да бъзе абсолютизирано.

Нашата имунна система представлява съвкупност от клетки и молекули. За да функционира правилно тя тези клетки трябва да комуникират помежду си и един от начините това да се случва е чрез отделяне на различни белтъчни вещества, които се наричат цитокини, обясни имунологът. Това са малки белтъчни молекули, които се свързват с рецептори по повърхността на други молекули. В зависимост от вредителя съществуват клетки, които могат да насочат отговора в една или друга посока, допълни той.

Доц. Шиваров се спря и на понятието „цитокиновата буря“, като обясни, че с него се обозначава свръхотговора на определени клетки от имунната система на човека.

Основният играч в този случай са макрофагите, които живеят в тъканите на човешкия организъм. Те имат способността да реагират, „да засичат“ наличието на патогени, стана ясно от думите му. Специалистът посочи и факторите, които правят тези клетки по-реактивни – това са генетичните фактори, върху които не можем да въздействаме, а така също и възрастта, и сезонът.

Има фактори, като зимния период и възрастта например, които правят макрофагите по-реактивни. По тази причина разгръщането на цитокинова буря при възрастните хора е много по-често и по-изразено, затова COVID-19 убива повече възрастни хора - това се дължи на разгръщането на остър респираторен дистрес синдром, засягащ основно белия дроб при тях, който най-често причинява летален изход. стана ясно от думите на имунолога. В тази връзка той припомни, че възпалителните процеси при възрастни хора имат своята доказана специфика – те са по-чести и протичат по-тежко.

Благодарение на мерките, които се предприемат срещу коронавируса обаче, той е подложен на негативна селекция и вероятно в бъдеще ще останат активни по-ниско патогенните щамове, каза доц. Велизар Шиваров. Това също е начин на протовопоставяне, поясни той и отбеляза, че се спира на този фактор в контекста на противопоставяне на теорията за изграждането на колективен имунитет. 

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
bD#9

д-р Георгиев 06.04.2020 16:35:21

Най-после един компетентен колега. Браво!

БЛС-Въоръжено Крило 06.04.2020 12:54:44

Ха-ха-ха ,двукраките също са подложени на негативна селекция. А Тиквата се обиди на доц Мангъров който им каза неприятната еволюционна истина . Деца, четете книги, защото премиер с една прочетена книга е проклятие за цялото племе.


Всичко за коронавируса
Още новини
Приеха меморандум за повишаване на стандартите в здравеопазването
16.05.2022 17:47:55

Приеха меморандум за повишаване на стандартите в здравеопазването

С приемането на Меморандум за повишаване на стандартите в сектора и апел за създаване на  Ст ...

ЕС вероятно ще се откаже от договора за доставка на COVID ваксината на Valneva
16.05.2022 17:19:17

ЕС вероятно ще се откаже от договора за доставка на COVID ваксината на Valneva

Европейската комисия потвърди, че е вероятно Брюксел да се откаже от договора за доставка на вакс ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...