Понеделник, 20 Март 2023
06
апр
2

Доц. Шиваров: Избягвайте приема на имуностимулиращи средства, това може да бъде опасно„Имунната система е мрежа и много трудно можем да говорим за активиране на едно звено от нея, затова говорим по-скоро за имуномодулация. Стимулирането на имунната система не е елементарен процес и не е за препоръчване да се взимат средства, които могат да спомогнат образуването на цитокини“. Това заяви пред Нова телевизия имунологът доц. Велизар Шиваров, ръководител на Лабораторията по клинична имунология в УМБАЛ „Софиямед“.

„Не се стимулирайте“, призова той и подчерта, че всякакви ваксинации в този период трябва да се избягват, защото ако човек се разболее съществува теоретичен вариант, при който заболяването може да протече по-тежко.

Специалистът призна, че нито той, нито някой от семейството му приемат някакви имуностимулиращи средства в този момент. В същото време, подчерта доц. Шиваров, зимата е период, в който витамин D което липсва на организма и той може да бъде приеман, без обаче това да бъзе абсолютизирано.

Нашата имунна система представлява съвкупност от клетки и молекули. За да функционира правилно тя тези клетки трябва да комуникират помежду си и един от начините това да се случва е чрез отделяне на различни белтъчни вещества, които се наричат цитокини, обясни имунологът. Това са малки белтъчни молекули, които се свързват с рецептори по повърхността на други молекули. В зависимост от вредителя съществуват клетки, които могат да насочат отговора в една или друга посока, допълни той.

Доц. Шиваров се спря и на понятието „цитокиновата буря“, като обясни, че с него се обозначава свръхотговора на определени клетки от имунната система на човека.

Основният играч в този случай са макрофагите, които живеят в тъканите на човешкия организъм. Те имат способността да реагират, „да засичат“ наличието на патогени, стана ясно от думите му. Специалистът посочи и факторите, които правят тези клетки по-реактивни – това са генетичните фактори, върху които не можем да въздействаме, а така също и възрастта, и сезонът.

Има фактори, като зимния период и възрастта например, които правят макрофагите по-реактивни. По тази причина разгръщането на цитокинова буря при възрастните хора е много по-често и по-изразено, затова COVID-19 убива повече възрастни хора - това се дължи на разгръщането на остър респираторен дистрес синдром, засягащ основно белия дроб при тях, който най-често причинява летален изход. стана ясно от думите на имунолога. В тази връзка той припомни, че възпалителните процеси при възрастни хора имат своята доказана специфика – те са по-чести и протичат по-тежко.

Благодарение на мерките, които се предприемат срещу коронавируса обаче, той е подложен на негативна селекция и вероятно в бъдеще ще останат активни по-ниско патогенните щамове, каза доц. Велизар Шиваров. Това също е начин на протовопоставяне, поясни той и отбеляза, че се спира на този фактор в контекста на противопоставяне на теорията за изграждането на колективен имунитет. 

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
6sxt

д-р Георгиев 06.04.2020 16:35:21

Най-после един компетентен колега. Браво!

БЛС-Въоръжено Крило 06.04.2020 12:54:44

Ха-ха-ха ,двукраките също са подложени на негативна селекция. А Тиквата се обиди на доц Мангъров който им каза неприятната еволюционна истина . Деца, четете книги, защото премиер с една прочетена книга е проклятие за цялото племе.


Всичко за коронавируса
Още новини
Надзорът утвърди парите за болниците за март, април и май
20.03.2023 17:29:07

Надзорът утвърди парите за болниците за март, април и май

278 639 434 лв. месечно за дейността на болниците през март, април и май утвърди днес на заседани ...

Белодробната болница и ЦПЗ във Велико Търново запазват настоящите си шефове
20.03.2023 17:19:36

Белодробната болница и ЦПЗ във Велико Търново запазват настоящите си шефове

Д-р Стела Денчева продължава да ръководи Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фт ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...