!
Събота, 18 Май 2024
06
апр
2

Доц. Шиваров: Избягвайте приема на имуностимулиращи средства, това може да бъде опасно„Имунната система е мрежа и много трудно можем да говорим за активиране на едно звено от нея, затова говорим по-скоро за имуномодулация. Стимулирането на имунната система не е елементарен процес и не е за препоръчване да се взимат средства, които могат да спомогнат образуването на цитокини“. Това заяви пред Нова телевизия имунологът доц. Велизар Шиваров, ръководител на Лабораторията по клинична имунология в УМБАЛ „Софиямед“.

„Не се стимулирайте“, призова той и подчерта, че всякакви ваксинации в този период трябва да се избягват, защото ако човек се разболее съществува теоретичен вариант, при който заболяването може да протече по-тежко.

Специалистът призна, че нито той, нито някой от семейството му приемат някакви имуностимулиращи средства в този момент. В същото време, подчерта доц. Шиваров, зимата е период, в който витамин D което липсва на организма и той може да бъде приеман, без обаче това да бъзе абсолютизирано.

Нашата имунна система представлява съвкупност от клетки и молекули. За да функционира правилно тя тези клетки трябва да комуникират помежду си и един от начините това да се случва е чрез отделяне на различни белтъчни вещества, които се наричат цитокини, обясни имунологът. Това са малки белтъчни молекули, които се свързват с рецептори по повърхността на други молекули. В зависимост от вредителя съществуват клетки, които могат да насочат отговора в една или друга посока, допълни той.

Доц. Шиваров се спря и на понятието „цитокиновата буря“, като обясни, че с него се обозначава свръхотговора на определени клетки от имунната система на човека.

Основният играч в този случай са макрофагите, които живеят в тъканите на човешкия организъм. Те имат способността да реагират, „да засичат“ наличието на патогени, стана ясно от думите му. Специалистът посочи и факторите, които правят тези клетки по-реактивни – това са генетичните фактори, върху които не можем да въздействаме, а така също и възрастта, и сезонът.

Има фактори, като зимния период и възрастта например, които правят макрофагите по-реактивни. По тази причина разгръщането на цитокинова буря при възрастните хора е много по-често и по-изразено, затова COVID-19 убива повече възрастни хора - това се дължи на разгръщането на остър респираторен дистрес синдром, засягащ основно белия дроб при тях, който най-често причинява летален изход. стана ясно от думите на имунолога. В тази връзка той припомни, че възпалителните процеси при възрастни хора имат своята доказана специфика – те са по-чести и протичат по-тежко.

Благодарение на мерките, които се предприемат срещу коронавируса обаче, той е подложен на негативна селекция и вероятно в бъдеще ще останат активни по-ниско патогенните щамове, каза доц. Велизар Шиваров. Това също е начин на протовопоставяне, поясни той и отбеляза, че се спира на този фактор в контекста на противопоставяне на теорията за изграждането на колективен имунитет. 

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
eD35

д-р Георгиев 06.04.2020 16:35:21

Най-после един компетентен колега. Браво!

БЛС-Въоръжено Крило 06.04.2020 12:54:44

Ха-ха-ха ,двукраките също са подложени на негативна селекция. А Тиквата се обиди на доц Мангъров който им каза неприятната еволюционна истина . Деца, четете книги, защото премиер с една прочетена книга е проклятие за цялото племе.


Всичко за коронавируса
Още новини
Десетки лекари напират за парламента, но малцина са с шансове да влязат
17.05.2024 18:15:24 Надежда Ненова

Десетки лекари напират за парламента, но малцина са с шансове да влязат

Десетки са лекарите, включени в листите на партиите и коалициите за изборите на 9 юни, показа про ...

Румъния: 34% от лекарите страдат от прегаряне, 80% се страхуват от съдебно преследване
17.05.2024 17:22:22

Румъния: 34% от лекарите страдат от прегаряне, 80% се страхуват от съдебно преследване

Между 34% и 36% от румънските лекари имат прегаряне, а 58% от младите медици на възраст под 35 г. ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...