!
Четвъртък, 25 Април 2024
27
май
5

Д-р Бойко Пенков: Здравната система е подготвена за втора вълна на вируса

Ще бъде увеличен броят на местата за специализации по инфекциозни болести, каза зам.-министърът"Време е за оценка на случилото се, за да се види какви пробойни е имало и при една следваща вълна да бъдем доста по-подготвени. Например проф. Червенкова (директорът на Инфекциозна болница-София - б.р.) подаде искане за 30 места за специализации за инфекциозни заболявания. Определено ни трябват още вирусолози. Системата обаче много бързо реагира. В началото започнаха четири лаборатории, които изследват COVID-19, впоследствие станаха поне 20. Това означава, че има възможности за реакция, организация и реорганизация, така че да можем да посрещнем всякакви заплахи за общественото здраве." Това каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков пред БНР.

По отношение на исканите места за специализация д-р Пенков уточни, че това е планиране за бъдещето, а местата са държавна поръчка. „Трябват ни още вирусолози, както и микробиолози и в министерството работим в посока на кадрово обезпечаване“, допълни той.

„Необходимият брой обучаващи се за конкретните специалности се подават от Експертните съвети към МЗ. Ние събираме такива данни и от болниците в страната, за да могат децата да бъдат назначени на трудов договор и да имат условия за специализация“, каза още д-р Пенков.

По думите му студентите се насочват към определени специалности най-вече според престижа, който имат те в обществото. „Епидемиологът може да се изяви пред обществото само по време на такава епидемия, докато хирургът и кардиологът имат възможност за изява всеки ден. Липсата на специалисти е причина и за затварянето на редица инфекциозни отделения в страната като тези във Видин и Кюстендил. Затова и се работи в посока на създаването им, както и мотивирането им, за да работят на тези места“, каза още д-р Пенков.

„Има известна недооценка при финансиране на отделенията и клиниките по инфекциозни болести. Това е проблем на следващия рамков договор, който вероятно ще бъде решен. Едва от миналата година започна политика по повишаване на доходите в Регионалните здравни инспекции, за да бъдат мотивирани хората да потърсят работа там. И през следващата година ще продължи политиката по повишаване на доходите в РЗИ-тата“, допълни зам.-министърът.

Той беше категоричен, че здравната система е много по-подготвена и може да посрещне втора вълна на вируса през септември. „Голямо внимание се отделя на създаването на запаси от лични предпазни средства. Пристигнаха и над 50 вентилатора по поръчка на правителството, които ще бъдат разпределени по болниците, така че хората да бъдат спокойни, че когато дойдат тежки случаи, винаги ще може да се реагира“, каза д-р Пенков.

В отговор на въпрос за недоволството на някои медици, че не са получили премии по 1000 лв., въпреки че са работили с болни с коронавирус, д-р Пенков каза, че работещите на първа линия са били посочени от ръководствата на лечебните заведения и РЗИ. „Ние само преведохме парите“, каза той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
#csQ

Гост 27.05.2020 21:40:55

И когато дойде втората вълна, на първа линиятрябва да застанеш ти д-р Пенков, както и всички дъртофеляци от МЗ и НЗОК! Но вие сте толкова много, че ще трябва и трета вълна да премине, че най накрая да има ползи от този корона вирус за цялото общество. Видяло се е, че не смятате да се пенсионирате и надеждата оставяме на COVID-19 да се оттървем от вас!

Баба З.. от НЗОК 01.06.2020 22:04:38

Ей я не обиждай на баби, че като зема бастуна ще ми станеш на памперс !!

Гост 27.05.2020 13:43:27

Шизокретеноидизъм.

Гост 27.05.2020 13:42:11

Увеличаването броят на местата за специализации по инфекциозни болести няма да подготви здравната ни система за втората вълна на вируса.

Гост 27.05.2020 13:40:37

броят на местата за специализации по инфекциозни болести


Всичко за коронавируса
Още новини
Разпределиха ресорите на зам.-министрите
24.04.2024 17:56:24

Разпределиха ресорите на зам.-министрите

Разпределени са ресорите на заместник-министрите на здравеопазването от екипа на служебния минист ...

МЗ: 387 са официално съобщените случаи на коклюш у нас
24.04.2024 17:29:26 Невена Попова

МЗ: 387 са официално съобщените случаи на коклюш у нас

Официално съобщените случаи на коклюш в страната са 387. Това каза пред журналисти д-р Кремена Па ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...