Понеделник, 12 Април 2021
27
май
5

Д-р Бойко Пенков: Здравната система е подготвена за втора вълна на вируса

Ще бъде увеличен броят на местата за специализации по инфекциозни болести, каза зам.-министърът"Време е за оценка на случилото се, за да се види какви пробойни е имало и при една следваща вълна да бъдем доста по-подготвени. Например проф. Червенкова (директорът на Инфекциозна болница-София - б.р.) подаде искане за 30 места за специализации за инфекциозни заболявания. Определено ни трябват още вирусолози. Системата обаче много бързо реагира. В началото започнаха четири лаборатории, които изследват COVID-19, впоследствие станаха поне 20. Това означава, че има възможности за реакция, организация и реорганизация, така че да можем да посрещнем всякакви заплахи за общественото здраве." Това каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков пред БНР.

По отношение на исканите места за специализация д-р Пенков уточни, че това е планиране за бъдещето, а местата са държавна поръчка. „Трябват ни още вирусолози, както и микробиолози и в министерството работим в посока на кадрово обезпечаване“, допълни той.

„Необходимият брой обучаващи се за конкретните специалности се подават от Експертните съвети към МЗ. Ние събираме такива данни и от болниците в страната, за да могат децата да бъдат назначени на трудов договор и да имат условия за специализация“, каза още д-р Пенков.

По думите му студентите се насочват към определени специалности най-вече според престижа, който имат те в обществото. „Епидемиологът може да се изяви пред обществото само по време на такава епидемия, докато хирургът и кардиологът имат възможност за изява всеки ден. Липсата на специалисти е причина и за затварянето на редица инфекциозни отделения в страната като тези във Видин и Кюстендил. Затова и се работи в посока на създаването им, както и мотивирането им, за да работят на тези места“, каза още д-р Пенков.

„Има известна недооценка при финансиране на отделенията и клиниките по инфекциозни болести. Това е проблем на следващия рамков договор, който вероятно ще бъде решен. Едва от миналата година започна политика по повишаване на доходите в Регионалните здравни инспекции, за да бъдат мотивирани хората да потърсят работа там. И през следващата година ще продължи политиката по повишаване на доходите в РЗИ-тата“, допълни зам.-министърът.

Той беше категоричен, че здравната система е много по-подготвена и може да посрещне втора вълна на вируса през септември. „Голямо внимание се отделя на създаването на запаси от лични предпазни средства. Пристигнаха и над 50 вентилатора по поръчка на правителството, които ще бъдат разпределени по болниците, така че хората да бъдат спокойни, че когато дойдат тежки случаи, винаги ще може да се реагира“, каза д-р Пенков.

В отговор на въпрос за недоволството на някои медици, че не са получили премии по 1000 лв., въпреки че са работили с болни с коронавирус, д-р Пенков каза, че работещите на първа линия са били посочени от ръководствата на лечебните заведения и РЗИ. „Ние само преведохме парите“, каза той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ebPX

Гост 27.05.2020 21:40:55

И когато дойде втората вълна, на първа линиятрябва да застанеш ти д-р Пенков, както и всички дъртофеляци от МЗ и НЗОК! Но вие сте толкова много, че ще трябва и трета вълна да премине, че най накрая да има ползи от този корона вирус за цялото общество. Видяло се е, че не смятате да се пенсионирате и надеждата оставяме на COVID-19 да се оттървем от вас!

Баба З.. от НЗОК 01.06.2020 22:04:38

Ей я не обиждай на баби, че като зема бастуна ще ми станеш на памперс !!

Гост 27.05.2020 13:43:27

Шизокретеноидизъм.

Гост 27.05.2020 13:42:11

Увеличаването броят на местата за специализации по инфекциозни болести няма да подготви здравната ни система за втората вълна на вируса.

Гост 27.05.2020 13:40:37

броят на местата за специализации по инфекциозни болести


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Миронова: Уважението често липсва, но има и хора, които оценяват това, което лекарите  правим за тях
11.04.2021 12:21:36 Надежда Ненова

Д-р Миронова: Уважението често липсва, но има и хора, които оценяват това, което лекарите правим за тях

Д-р Десимира Миронова завършва Медицински Университет София през 2012 г. Придобива специалнос ...

Премиерът Борисов: Осигурихме доставката на 2,7 милиона дози от ваксината на Пфайзер за България през следващите два месеца
11.04.2021 11:46:39

Премиерът Борисов: Осигурихме доставката на 2,7 милиона дози от ваксината на Пфайзер за България през следващите два месеца

Благодарение на европейската солидарност и с нашите бързи и дипломатични действия успяхме да осиг ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...