Понеделник, 17 Януари 2022
14
ян
4

Д-р Грибнев: Искаме предвидимост не само за здравната система, но и за икономиката

Не мислим, че трябва да задължаваме някого да се ваксинира, това е въпрос на избор, каза зам.-министърът„Омикрон се държи по различен начин, с много по-висока заболеваемост, с такова натоварване на здравните системи. Решихме да преосмислим подхода и да насочим вниманието си към здравната система, защото тя е основният механизъм, по който лекуваме гражданите. Насочихме се към модели, които да предвидят и да оценят как се държи здравната система спрямо новата ситуация на омикрон“. Това заяви пред телевизия Bulgaria ON AIR зам.-министърът на здравеопазването д-р Петър Грибнев.

По думите му идеята на подхода с четирите етапа, на които е базирана стратегията, е да има предвидимост за здравната система, но и за останалите отрасли на икономиката, така че да може населението да се подготви за предприетите мерки и да няма изненади.

„В зависимост от заболеваемостта по областите РЗИ постоянно увеличават бройката интензивни легла, които са разкрити. Ние следим този процент заети интензивни легла спрямо максималния брой. Това означава 50%. Това означава, че системата има 50% възможност да се натоварва. Затова на този етап мерките са сравнително най-малки и най-щадящи“, обясни зам.-министърът.

По думите му в момента се намираме на границата между първи и втори етап в модела.

„Взели сме предвид, че омикрон може да засегне по-голям процент от децата. Предприеха се мерки за разкриване и на педиатрични легла, така че системата вече е инструктирана, така че да могат да бъдат разкрити интензивни педиатрични легла. За страната в момента те са 60 и мислим, че ще стигнат“, допълни още д-р Грибнев.

Зам.-министърът бе категоричен, че трябва да се следи скоростта на запълване на тези легла. Също така той обърна внимание на факта, че при висока заболеваемост от омикрон, независимо от по-лекото протичане, е възможно голям брой медици да се окажат под карантина и системата да бъде изправена пред недостиг на персонал.

„В този случай по места ще се реорганизира дейност. Ще се преразпределя натоварването на болниците спрямо наличния медицински персонал. Разработен е и вариант мерките да бъдат на национално ниво. Ние трябва да имаме и тази възможност“, каза зам.-министърът

Той съобщи, че в екипа, който ще следи математическия модел, ще участва и математикът проф. Витанов. Д-р Грибнев добави, че мерките ще бъдат обявявани няколко дни преди да се въведат, стига скоростта на запълване на леглата да го позволява.

В допълнение зам.-министърът поясни, че мерките, засягащи влизането на чужди граждани и граничния контрол, също са част от мерките на национално ниво.

Той засегна и проблема с ваксинирането и комуникацията по тази чувствителна тема. „Не мислим, че трябва да задължаваме някого да се ваксинира. Това е въпрос на избор. Нашите данни сочат, че ваксинираните граждани пазят себе си и намаляват заразяването на околните. Това е важно, защото по този начин много по-малко хора ще се нуждаят от интензивни грижи“, категоричен бе д-р Грибнев.

Той сподели намерението на управляващия екип да покаже на хората, че ваксините не са опасни и това да стане с конкретни примери, както и с ангажиране на специалисти, които да комуникират с обществото.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
nATm

Господинов 15.01.2022 05:46:16

Ваксинираните граждани също пренасят вируса и заразяват

Лекар 17.01.2022 01:37:56

Да с 60% по-малко.

Гост 15.01.2022 14:55:24

Друг път!

Гост 14.01.2022 18:36:43

Витанов, Жени Начева, Кантарджиев, плюс скорошните приятелчета на Костадинка Оскар и Грибнев, ще оправят пандемията и ще продължат промяната.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Николай Спасов: Надеждата за живот никога не умира, въпреки страха от болестта
16.01.2022 10:38:50 Невена Попова

Д-р Николай Спасов: Надеждата за живот никога не умира, въпреки страха от болестта

Д-р Николай Спасов e завършил медицина в СУ "Св. Климент Охридски " през 2019 г. От април 202 ...

4389 са новодиагностицираните с COVID-19 (Обновена)
16.01.2022 08:25:05

4389 са новодиагностицираните с COVID-19 (Обновена)

4 389 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие, 2 343 от които са ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...