!
Неделя, 14 Април 2024
06
апр
1

Д-р Иван Маджаров: Изплащането на 85% от прогнозната дейност ще даде спокойствие на колегитеДнес БЛС и НЗОК подписаха нов Анекс към НРД 2020, с който беше регламентиране плащането на лечебните заведения в условията на извънредното положение. Постигнатото споразумение гарантира осигуряването на заплатите за всички медицински специалисти, независимо от ограничена дейност заради кризата с Covid-19. Пред Zdrave.net д-р Маджаров коментира постигнатото и очакваните резултати. 

Д-р Маджаров, БЛС успя да договори 85% от очакваните постъпления да бъдат изплатени на лечебните заведения за неизвършена дейност в условията на извънредното положение. Достатъчни ли ще са тези средства?

Тези проценти няма да са достатъчни за лечебните заведения, които са на ръба и които всеки месец едва свързват двата края. От друга страна, в условията на криза, в които цели сектори от икономиката имат нулеви приходи, смятам, че постигнахме добри параметри. 85% са все пак знак към всички колеги, към всички лечебни заведения, че могат донякъде да имат спокойствието да останат на своя пост, на своето работни място.

Освен начина на плащането на лечебните заведения, сте договорили и други промени в Рамковия договор.

Това са неща, които бяха поставени на масата на преговорите още преди извънредното положение. Едното от тях беше изискването за видеозаснемането на определени оперативни интервенции в "Офталмологията", което не може да бъде въведено в изпълнение в условия на извънредно положение и постигнахме отлагането му. Другото е едно дългогодишна настояване от страна на детските онкохематолози техните пациенти да бъдат лекувани от тях до 25-годишна възраст. Досега, след навършване на пълнолетие, те трябваше да бъдат лекувани в клиники за възрастни. Сега те ще останат при лекарите, които познават и които ги познават. 

Втората мярка, която приема народното събрание е да се осигури възможността да се плаща по 1000 лв. бонус за медиците и болничните служители на първа линия. Вие имахте притеснение, че това може да доведе до конфликти, както и че мярката може да стане неизпълнима в пика на епидемията. Има ли решение по този въпрос?

Не сме го обсъждали. Има сигнали от различни части от страната, по начина, по който се разпределят тези средства. Както предполагахме, се създава усещане за равнопоставеност. Има колеги, които също са работили в условия с опасност за заразяване с COVID, но смятат, че няма да бъдат компенсирани. Надявам се тези неща да се изгладят и Министерството на здравеопазването да вземе по-правилните решения и максимален брой от колегите да получат тази компенсация.

Вече мина близо месец от въвеждането на извънредното положение в страната, може ли да се каже, че вече сме наясно какво ни чака?

Има притеснение при всички, дори сега то е по-голямо в сравнение с началото. Добрата страна на тези мерки обаче, беше възможността лечебните заведения да могат да се подготвят. Това време, което ни дадоха мерките, без да се разрасне епидемията, позволи на множество от тях да се организират и подготвят за прием на пациенти, пък дай Боже да не се стига до това. Смятам, че благодарение на мерките, взети навреме, системата на здравеопазване в България е доста по-подготвена за удар, отколкото беше преди един месец. Виждаме, че едно закъснение от четири-пет дни само, води до повишавана не болните и постъпванията в болница. Виждаме, че в момента много по-големи държави от нас, изпитват изключително голямо затруднение. Ако се бяхме забавили с пет дни за въвеждане на забраната за посещения на молове, ресторанти, кина, в момента щяхме да наблюдаваме съвсем друга картинка.

Снимка: Надежда НеноваКоментари по темата

Правила на форума за коментари
@YqV

Гост 06.04.2020 19:16:20

Гепете като за последно, пичаги! Тъкмо партийната касичка ще отиде в небитието още тази година и минаваме на частните фондове.


Всичко за коронавируса
Още новини
Разработват ваксина срещу инфекция с хламидии
13.04.2024 11:18:57

Разработват ваксина срещу инфекция с хламидии

Клинично изпитване на ранен етап е приключило с обещаващи резултати за ваксина срещу хламидия, съ ...

Няма нови случаи на COVID за денонощието (Обновена)
13.04.2024 09:50:27

Няма нови случаи на COVID за денонощието (Обновена)

През последното денонощие в България не са доказани нови случаи на коронавирусна инфекция. ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...