!
Петък, 21 Юни 2024
20
март
2

Д-р Иван Маджаров: Лекарите нямат достатъчно защитни средства

Налага се затягане на мерките, категоричен е той„Няма защитни средства осигурени на нашите колеги. Мога да го кажа кратко и ясно!“ Това заяви прeдседателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред БНР. По думите му все още липсва канализирано снабдяване за медиците, те на чули да има и заповед, с която да разпореди как точно, по какъв начин и по какъв ред да се разпределят всички доставки, които постъпват в държавата. Лекарите очакват това да стане максимално бързо.

„Колегите в момента се спасяват кой както намери за добре и всеки решава как да се предпазва. Разбираме, че няма, но очакваме да се издаде заповед, която да канализира снабдяването на цялата държава като, разбира се, приоритет са медицинските екипи“, катогерочен бе председателят на съсловната организация.

Д-р Маджаров призова всеки лекар да предприеме мерките, които добре познава въз основа на образованието, което е получил като лекар. Той допълни, че някои медици „остават с впечатлението, че са забравени и тези защитни дрехи ще отиват само на определени места“.

Вчерашните 8000 маски за еднократна употреба са достатъчни само на общопрактикуващите лекари в София за ден, каза д-р Маджаров и допълни, че ако се ползват маски за еднократна употреба, само на общопрактикуващите лекари в страната ще трябват по 40 000 маски на ден, тъй като се сменят на 2 часа.

„Затова вероятно ще се мине към многократни но и те трябва да бъдат осигурени. В тази криза държавата трябва да координира всички тези неща и на всички да е ясно кога очакват и как ще дойде държавната помощ“, каза д-р Маджаров.

По думите му в БЛС вече постъпват сигнали, че лекари се страхуват да преглеждат, защото нямат предпазни и защитни средства. Той изтъкна, че лекарите не биха отказали да работят, ако имат адекватна защита.  „Навсякъде, където тази инфекция се е разразила, има изключително много пострадали лекари“, информира той.

Председателят на БЛС обясни, че в съсловната организация е бил направен анализ на случващото се от времето от въвеждането на извънредното положение до този момент.

„На база на сигнали от цялата страна, че голяма част от гражданите на България спазват мерките, оставаме обаче изключително разтревожени от това, че все още има огромна група хора, които неглижират препоръките, не ги спазват и поставят по този начин под угроза здравето на българските лекари“, посочи той, визирайки позицията на главния прокурор Иван Гешев, който се обяви за въвеждане на радикални мерки в борбата с коронавируса.

„Всички знаем какво ще се случи след това – всички лекари трябва да сме в залите денонощно и да се борим за обдишването и спасяването на тежко болни с дихателна недостатъчност. Затова смятаме, че е редно да се въведе вечерен час във връзка с наблюдаваните масово събирания по домовете с цел ограничаване на риска. Има голямо количество заразоносители в страната, които нямат симптоми. Да се въведат ограничителни мерки за движението на хора над определена възраст“, изрази виждането на лекарската колегия д-р Маджаров.

Той бе категоричен, че БЛС не предлага затваряне на градове, защото това според тях все още не се налага. Лекарите са на мнение, че по-скоро би трябвало да се ограничи ненужното движение между отделните градове, за удоволствие и други подобни мероприятия. Всички български граждани обаче, които имат служебни задължения, би трябвало да могат да се движат свободно между градовете, спазвайки хигиенните норми, потвърди д-р Маджаров.

Към момента карантината не се спазва от големи групи хора, които явно няма да разберат с убеждение, защото досега мерките са били препоръчителни, допълни той. Според него кризисният щаб би трябвало да определи кога да бъде вечерния час.

Председателят на БЛС даде висока оценка на работата на Националният кризисен щаб, защото по думите му досега той действа изключително рационално и се вслушва в разумните доводи.

„Имам надеждата, че следи обстановката в страната по отношение на епидемиологичните данни и ще вземе правилното решение“ заключи д-р Маджаров.

Снимка: Надежда НеноваКоментари по темата

Правила на форума за коментари
G1hE

999 20.03.2020 20:19:37

Ситуацията е извънредна. Никой председател на каквото и било не може да се изказва от името на всички. Проблемът не е в личната ни безопасност. Ние ежедневно сме изложени на риск. Проблемът е в спорните решения на овластените. Никой не консултирал гилдията за грамадните медцински и етични проблеми, които ситуацята налага за обсъждане.

5Vja 21.03.2020 11:37:32

Е как да не е проблем личната безопасност - ти и семейството ти да не сте безсмъртни евентуално!!? А за кой етичен проблем ти е нужна консултация, защото за медицинските непрекъснато се бълват мейли от СЗО, РЗИ и БЛС, линкове и статии за средства на избор, протоколи на поведение, алгоритми... или искаш някой персонално да дойде да те просвети?


Всичко за коронавируса
Още новини
Откъде се взима здравноосигурителна книжка и какво да правим, ако я изгубим
21.06.2024 15:48:25

Откъде се взима здравноосигурителна книжка и какво да правим, ако я изгубим

Знаете ли откъде да си вземете синята здравноосигурителна книжка и какво да направите, ако я загу ...

Отиде си акушер-гинекологът от Дупница д-р Димитър Казаков
21.06.2024 14:59:51

Отиде си акушер-гинекологът от Дупница д-р Димитър Казаков

След тежко боледуване на 59-годишна възраст почина д-р Димитър Казаков, акушер-гинеколог от Дупни ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...