!
Сряда, 17 Април 2024
04
май
6

Д-р Иван Маджаров: Стимулите за лекарите и сестрите трябваше да бъдат масови, големи и значителни

Държавата трябва да поеме своя дял от разходите за лечението на COVIDНезависимо дали приходите на Касата ще са в рамките на планираните или не, е задължително държавата да отдели от средствата, които е предвидила за епидемията, било то от този 10-милиарден дълг, който ще се тегли, било от други източници, за лечебните заведения. Не може да прехвърли цялата тежест върху Здравната каса. Това каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред БНР.

„НЗОК е касата на здравноосигурените пациенти, тя не е за борба с епидемии и не е редно всички разходи по лечение и на неосигурени пациенти, разходи по нови изследвания, изцяло да лежат на гърба на Здравноосигурителната каса, защото това ще лиши българските граждани от много други важни дейности“, предупреди д-р Маджаров.

„Приемаме да се плащат допълнителни изследвания, приемаме да се плащат PCR-тестовете от Касата, но никъде не се упоменава, че това е допълнителен разход, който не е предвиден в нито едно перо от бюджета на НЗОК“, допълни още той.

Той подчерта, че бюджетът на НЗОК е бил разпределен за съвсем други дейности, при положение, че досега те са били недофинансирани. По думите му не е коректно, когато държавата трябва да се справи с такава епидемия, да хвърли целия разход и цялата тежест върху Здравноосигурителната каса и да се оставят после други пациенти с по-малки възможности за лечение и диагностика.

„Държавата трябва да поеме своята роля, за да не се окаже есента, че много по-малко хора са получили своята диагностика с ПЕТ-скенер или ЯМР или са били оперирани, защото няма пари“, отсече д-р Маджаров.

Той коментира и допълнителните средства, които получават медиците за борба с коронавируса. „Българският лекарски съюз предупреди още в началото, че обявените 1000 лева за медиците на първа линия без ясни критерии, ще доведат по-скоро до разделение, отколкото да стимулират. Така и се оказа. Дори не искам да коментирам тези средства, защото те се разпределяха по начини, които са обидни дори и за самите звена, в които работят колегите“, каза д-р Маджаров.

„Стимулите за лекарите и за медицинските сестри трябваше да бъдат масови, големи и значителни. Особено за тези, които не знаят какво се случва, когато не знаят кой влиза в кабинета им и застава срещу тях. Това включва всички кабинети на общопрактикуващите лекари, кабинети в ДКЦ-та, всички приемни отделения, всички спешни отделения, специалистите в РЗИ, които ходят да взимат проби и да карантинират. Или няма да се обявява, щом няма пари, или след като се обявява, че ще бъдат стимулирани лекарите и сестрите, да се направи по начин, който да не допуска разделение“, каза д-р Маджаров.

По думите му още не е късно това да се промени. „МЗ може да заяви повече средства с цел да обърне внимание на колегите, които работят. Изобщо не бива да се говори за тези 85%, защото те щяха да бъдат изработени при нормални условия. Тук говорим за стимули“ , категоричен беше д-р Маджаров.

Той допълни, че е по-добре парите за тестове да се дават за заплати за медицинските сестри и лекарите, тъй като те не са достатъчно ефективни. „Твърденията за масово тестване на всички са само призив за излишно харчене на пари, които вместо да отиват за медиците, влизат в разни складове“, каза д-р Маджаров.

Случаят с колежката от Спешна помощ показва, че в медицината 2+2 не прави 4, тъй като става въпрос за реакция на нашия организъм и микроорганизма, който ни атакува. Това каза д-р Маджаров по повод смъртта на д-р Нели Пандова, която е била от първите лекари, диагностицирани с COVID-19, а впоследствие  е дала два негативни резултата на PCR-тестове.

„Това, че е изчистена от вируса, не означава, че няма последици от инфекцията. Идват все повече данни от света за усложненията, които настъпват в белите дробове, които се проявяват при пациенти, които са се излекували. Ясно е, че тя е жертва на заразяването с коронавирус и се касае за по-късни усложнения“, каза д-р Маджаров.

По отношение на предпазните средства за медиците, той каза, че в началото на епидемията никоя държава в света не е била готова да я посрещне с достатъчна средства. „Липсата им в началото доведе до резултата от днес – тези над 170 медици, които са заразени. Надявам се, че това, че сега са осигурени достатъчно средства, ще ни даде възможност да не наблюдаваме увеличение в следващите 0-40 дни“, каза д-р Маджаров.

По отношение на недостига на лекари и сестри в определени лечебни заведения, председателят на БЛС припомни, че Лекарският съюз винаги е твърдял, че разходите в здравеопазването всъщност са инвестиция и държавата не бива да пести от тях, особено за заплащане на лекари и медицински сестри. „Ако в спокойно време изглеждат ненужни, в момент на криза се вижда, че те са крайно необходими“, уточни д-р Маджаров.  

В Закона за извънредното положение не са предвидени мерки за мобилизация на всички лекари, посочи Иван Маджаров по повод възникналата криза в болниците в Сливен и Видин и липсата на лекари, които да лекуват пациенти с Covid-19. Командироването на медици не може да бъде трайно и да реши проблемите, по-скоро трябва да се мисли стратегически, каза д-р Маджаров.

 „Това трябва да ни е за урок и да се мисли стратегически по отношение на принципа на финансиране на отделните отдалечени области като Видинската. Да се мисли стратегически за принципа на финансиране изобщо на здравеопазването в България“, каза още той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
6L#H

Др МИХАИЛ НИКОЛОВ МИКОВ 08.05.2020 16:01:01

ОБСЛУЖВАМ ЧЕТИРИ ЗДРАВНИ СЛУЖБИ ВСЕКИ ДЕН! МАСКИ И ДЕЗИНФЕКЦИОННИ СРЕДСТВА СИ КУПУВАМ САМ! ИМАМ ВСЕКИДНЕВНИ ДИРЕКТНИ КОНТАКТИ С ПАЦИЕНТИ КОИТО НЕ СА ТЕСТИРАНИ! КОЙ ЩЕ НИ КАЖЕ НИЕ ДЖИПИТАТА НА КОЯ ЛИНИЯ СМЕ В БОРБАТА С ВИРУСА!

futurehealth 05.05.2020 09:32:17

банка за стволови клетки https://www.future-health.bg/

Доктор 05.05.2020 06:49:01

Поздравления колега за изразената позиция! Подкрепям напълно Вашето становище и мисля, че е крайно време държавата да си стъпи в отредената и роля и функции съгласно конституцията и законните. Здравеопазването в една страна е неотменна част от националната и сигурност и то трябва да изпълнява интересите на държавата и гражданите и, а не да се подчинява на частни и лобистки кръгове! Всички колеги взели участие в тази "борба на предния фронт" наистина трябва да получат достойно възнаграждение за отдадеността им, с ясен риск за здравето и живота на тях и техните семейства, не да се раздават едни пари по неясни указания и методики спуснати от МЗ! Сега не е времето да се прилага принципа "Разделяй и владей", защото при повторна вълна на заразата не се знае какви ще бъдат последствията от тези действия на министрите на здравеопазването и финансите, с техните ялови указания! Помислете добре за това, преди да е станало късно.

Гост 04.05.2020 17:45:10

Касата плаща, защото иначе за котараците на бая няма да останат пари от големия бюджет.

Гост 04.05.2020 15:03:06

д-р Маджаров отново изпуска работещите в ЦСМП.

Гост 04.05.2020 14:54:37

Членовете на ГЕРБ да ходят да преглеждат и лекуват. И футболистчетата им и придворните певачки.


Всичко за коронавируса
Още новини
Комисията по здравеопазване прие Здравната стратегия 2030
16.04.2024 19:07:44 Надежда Ненова

Комисията по здравеопазване прие Здравната стратегия 2030

Комисията по здравеопазването прие Националната здравна стратегия 2030 от третия опит. Пр ...

CDC: Няма връзка между внезапната сърдечна смърт и ваксината срещу COVID
16.04.2024 17:26:25

CDC: Няма връзка между внезапната сърдечна смърт и ваксината срещу COVID

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) изнесоха нови данни, от коит ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...