!
Понеделник, 15 Април 2024
27
апр
5

Д-р Иван Маджаров: Лекарите не са лекомислени, липсват достатъчно предпазни средстваЩе се обърна с молба към колегите от щаба, защото ние работим много добре с тях. Този рефлекс, точно когато ни е трудно, да се прави опит неудачите да се оправдават с лекарите и с медиците, по-добре да го забравим в момента. В момента всички лекари, които работят на работните си места са притеснени. Да говорим, че има някой безотговорен от лекарите или от медицинските сестри е грешно, не само грешно, то е невярно. Това каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред Нова телевизия вчера по повод твърденията на Националния оперативен щаб, че лекарите се заразяват, защото са непредпазливи.

„Лекомислено се отнасят към нещата хората, които нямат досег с вируса. Всички лекари, които знаят, че утре са на смяна, не са лекомислени. Те не гледат с лека ръка на това и във всички случаи за това говорят и техните сигнали, тревожните сигнали когато липсват предпазни средства. Те ни пишат, обаждат се по телефона, изпращат ни мейли – „моля ви се, направете нещо, притеснени сме…“. Не може да се говори така“, допълни още той.

По думите на д-р Маджаров липсват достатъчно предпазни средства, за да е сигурно, че лекарите няма да се заразят. „Сутрин отиваме на работа, на нас ни дават една маска, която е за еднократно употреба, която трябва да бъде хвърлена след два часа. Искате ли да проверим на колко места има възможност да хвърлим през два часа еднократни маски. В другия случай ни дават многократна маска, която също след два часа е опасна за здравето на този, който я носи. На колко места има след два часа маска, която трябва да се свърши. Всички се съгласихме и ние бяхме тези, които потвърждаваме това, което казва правителството и щаба – мерките са такива, каквито трябва да бъдат, трябва да има дисциплина. Няма достатъчно предпазни средства, защото и в световен мащаб няма. И като няма, ние трябва да намерим начин да предпазим нашите колеги по начин, който ни е възможен в момента“, каза той.

„Лекарите добре знаят как да се предпазват, ние учим още в университетите как да се предпазваме от инфекция. От друга страна става дума за вирус, който е доста прилепчив, ако мога така да се изразя, и колкото да се пазим, факт е, че в Испания има 13 хиляди заразени медици, 17 хиляди в Италия, в световен мащаб са стотици хиляди медиците. Това се случва, защото работим в среда, която е несигурна, среда, която е опасна. Нещо повече, има голямо значение дали тук на това място има съвсем малко количество вирус, който би могъл да бъде в досег с мен, и дали има огромно микробно число, с което аз съм в непрекъснат контакт и разбира се вероятността да се заразя е много по-голяма. Така че, отговорът от моя страна е такъв - колегите са в среда, в която са изключително застрашени. Всеки един лекар, който започва да върши своята резонна работа в кабинета на общопрактикуващ или в кабинета на специалист, или в отделението по неврология, както е във Видин, има опасност да бъде заразен с коронавирус“, допълни още д-р Маджаров.

Той подчерта, че лекарите трябва да бъдат единни в това, че се срещаме с нещо ново, което е изключително заразно, което се разпространява много бързо и причинява смърт, макар и не в огромните мащаби, които е причинявала еболата или испанския грип. „Но, има и нещо друго. Ние трябва да се научим да спазваме правилата, защото няма този вирус да свърши за месец, за два, за три. Ние трябва да се научим да живеем с него. Трябва икономиката да тръгне да живее с него. И затова всички ние трябва да приложим една самодисциплина. Пак повтарям, не гледайте медиците, ние сме достатъчно притеснени, достатъчно се съобразяваме с правилата, особено на работното си място.“, каза д-р Маджаров.

Той подчерта, че засега няма сигнали от правителството, че ограничава средствата за закупуване на предпазни средства. „В същото време знаете, че все пак осигурихме 85% за миналия месец за заплащане, независимо от каква дейност са извършили лечебните заведения. Ако се наложи ще преговаряме и за повече от 85%, защото наистина сега разходите са големи. Да не говорим, че някои колеги бяха принудени да купуват от спекуланти, дори и без фактури, лични предпазни средства. Знаете, че в такива условия в началото докато се урегулират нещата нямаше как, продаваше се кутия маски за 100 лева и ти казва – „не ти давам фактура“. Няма как да работиш в кабинета без това. Тези разходи няма как да бъдат доказани, особено за лични лекари или за индивидуални практики. Ние трябва да гледаме в бъдещето хем с дисциплина, хем с упование, че това ще свърши. В началото трябваше да бъдем стегнати много, сега сме стигнали в момента, в който трябва освен да бъдем стегнати, да усетим надеждата. Надеждата, че това ще свърши. То ще свърши, може би 20, 30, 40 дни, но със сигурност ще свърши. Аз не смея да се радвам, че ние имаме малко болни в болниците, че имаме не чак толкова много в интензивните отделения. Но, всеки тайничко трябва да си говори така – нека изчакаме още малко, нека потърпим още малко, за да наблюдаваме“, каза д-р Маджаров.

„Разбира се, човечеството се е справяло с много по-тежки неща. И ние ще се справим, ще тръгнем вероятно надолу по кривата, вероятно ще свикне обществото да работи в условията на наличието на този вирус.  че не е толкова черно като краски. Да, беше страшно, месец, два, три, четири, целият свят, страшното тепърва предстои откъм икономическа гледна точка. Затова ние казваме – нека имаме малко самодисциплина, нека, когато излезем днес или утре в парка наистина да спазваме тази дистанция, за да не ни отнемат отново тази свобода. Ако видим групи, които се събират накуп отново ще ни отнемат правото да излизаме в парка. А това не е само глупаво, то е вредно да стоим в къщи и да не може да се разхождаме в парка. Но, разхождайки се с правила“, каза още той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
p1Tf

Как? 27.04.2020 14:59:59

Почти ежедневно съобщават на брифингите и не само, че няма, повтарям няма липси на предпазни, защитни облекла, маски, ръкавици и прочие. Как така се оказва, че всъщност не е вярно? Досега слушам само за лекари, които не спазват изискванията и подценяват ситуацията, а облекла има в излишък! Обърках се, не знам на кого да вярвам!

Гост 27.04.2020 13:30:28

Не само ,че липсват лични предпазни средства, не само ч,е се позлват повече време от регламентиораното, но и наличните са нисък клас. Запоменте N95 само намалява броя на вдишаните вируси, нишо друго. Къде са респираторните маски и филтри N100, P100, КЪДЕ СА ЕДНОКРАТНИТЕ предпазни облекла отговарящи на стандарта EN 14126 за особено опасни инфекции ? Няма такива или рядко лекарите се виждат с такива. Глупостите на Тиквата костюми за многократно използване нае се употребяват в нормалния свят. Само в евтините здравни системи от съветски тип, където на управляващите не им дреме . Корупционни поръчки за некачествени ЛПС и дезинфектанти с опасни неразрешени вещества в тях , фурми и суджуци, суджуци и фурми. Е това е

999 27.04.2020 10:48:04

Съсловната организация се изгуби съвсем. Всеки говори от свое име, размахва претенции за експертност, като цитира чужди мисли, прочетени в интернет или в списания. Всички признават, че не знаят достатъчно, но не спират да дават акъл. Това започва да създава сериозни етични проблеми, а ние нямаме навици да се справяме с тях. У нас представата за професионална етика е дълбоко неправилна. Сещаме се за етика, когато някой ни прави нещо, което не харесваме. Когато става дума за отношение към пациентите и начинът на взимане на медицинските решения етиката ни ес изплъзва.

Гост 27.04.2020 13:35:15

Е на вас тиквокомунистите не ви се слуша критика. На кой казваш ,.че няма експертно мнение бе бакалин ? На професионалистите в областта на медицината ,които черпят всеки ден информацията от чуждите научни източници ли ? По въпроса какви трябва да са личните предпазни средства има единно мнение в белите държави , мутрички

Гост 27.04.2020 10:31:08

Маджаров чак сега ли разбра, че" не е само глупаво, то е вредно да стоим в къщи и да не може да се разхождаме в парка", защото много лекари го повтарят от първия ден. Ама Баце се уплаши и взе да дава заден, скара се със щаба, та Маджаров се показа от дупката си и се осмели плахо да каже нещо срещу погребалните агенти. Помияр.


Всичко за коронавируса
Още новини
Проф. Христова: От години у нас няма тежки случаи на Лаймска болест
15.04.2024 11:06:35

Проф. Христова: От години у нас няма тежки случаи на Лаймска болест

„Организация за пръскане срещу кърлежи има. Действително тази година малко набързо свърши з ...

Последен ден забрана за износ на инсулини
15.04.2024 10:17:30

Последен ден забрана за износ на инсулини

Забраната за износ на инсулини, наложена от бившия здравен министър проф. Христо Хинков от начало ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...