Вторник, 30 Ноември 2021
19
май
2

Д-р Маджаров: Лекарите и болници няма да връщат пари на НЗОКЛекарите и лечебните заведения няма да връщат пари на НЗОК от платените през месеците на извънредно положение 85% от планираните средства. Това заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред Нова телевизия. Поводът за обяснението му стана стенограмата от заседанието на Надзорния съвет на НЗОК, проведено на 27 април. Според нея, този, който не успял да изработи планираната дейност, ще получи 85% от това, което е отчел през януари и февруари, с идеята, че после той ще възстанови тези средства.

Според председателят на БЛС в подписания анекс на НРД 2020 няма записано нищо за връщане или отработване на суми.

"Нито в анекса, нито в методиката, която сме подписали, няма записана думата връщане или отработване на суми. Става въпрос за това, че в Закона за здравното осигуряване има упоменато точно определен брой дейности, които Здравната каса закупува като услуга и пари без насреща да има дейност, не са предвидени. Само че Народното събрание прие текст в Закона за извънредното положение, който казва, че поради извънредните обстоятелства се допуска плащане от НЗОК извън извършената дейност, за да се компенсират всички лечебни заведения", каза д-р Маджаров.

„Искам да успокоя колегите, никой няма да връща нищо. Някои от лечебните заведения, лекарите и зъболекарите дори не са се възползвали от това, защото успяха да изработят 90 и дори 100% от дейността си. Други успяха 70%, тази частица е много малка. Никой няма да бъде принуден никога тези пари да ги върне“, допълни той.

По думите на председателя на БЛС има поне 10 различни варианти, чрез които тези средства да бъдат отчетени и те да не бъдат незаконни. „Няма да има фактура с отрицателен знак, няма да се отработва. Вчера бяхме на среща с председателя на БЗС д-р Николай Шарков с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, зам. министъра Жени Начева и управителя на НЗОК проф. Салчев. Ние няма да подписваме нищо повече, защото всичко вече е уредено. Оставалото са експертни разговори“, каза д-р Маджаров.  

„Ако някой покаже фактура от НЗОК, ние първи ще излезем на площада. Хората си изработиха и получиха парите. Това помогна на онези, които бяха изпълнили 20-30% от дейността си и нямаха пари за заплати и наеми. Това са компесаторни пари заради това, че се са били на разположение", обясни той.

Д-р Маджаров допълни, че здравната ни система е показала, че може много бързо да се мобилизира. „Показа и че независимо от собствеността, макар че много пъти бяха сблъсквани различните собствености в българската здравна система, всички могат да работят в една и съща посока. В момента по диагностиката и лечението на COVID работят и държавни и частни лаборатории и болници“, каза той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
uVqn

Гост 19.05.2020 22:21:12

БЛС пак не е прочело какво е подписало. Или пък топ-експертката Нела Нешева не им е обяснила.

Гост 19.05.2020 11:57:38

ЗАКОН ЗА МЕРКИТЕ И ДЕЙСТВИЯТА ПО ВРЕМЕ НА ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ, ОБЯВЕНО С РЕШЕНИЕ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ОТ 13 МАРТ 2020 Г. И ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА ПОСЛЕДИЦИТЕ (ЗАГЛ. ДОП. - ДВ, БР. 44 ОТ 2020 Г., В СИЛА ОТ 14.05.2020 Г.) В сила от 13.03.2020 г. Обн. ДВ. бр.28 от 24 март 2020г., изм. и доп. ДВ. бр.34 от 9 април 2020г., доп. ДВ. бр.38 от 24 април 2020г., изм. и доп. ДВ. бр.44 от 13 май 2020 г. Чл. 15а. (Нов - ДВ, бр. 34 от 2020 г., в сила от 09.04.2020 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 44 от 2020 г., в сила от 14.05.2020 г.) По време на извънредното положение и два месеца след неговата отмяна Националната здравноосигурителна каса и Българският лекарски съюз, съответно Българският зъболекарски съюз, може да подпишат анекс към съответния национален рамков договор, който съдържа заплащане за работа при неблагоприятни условия по време на обявеното извънредно положение и два месеца след неговата отмяна на изпълнителите на медицинска помощ, съответно на дентална помощ, условия и ред за заплащането и методика за определяне размера на сумите. МЕТОДИКА за определяне на размера на сумите, заплащани от НЗОК на изпълнители на медицинска помощ, на дентална помощ и на медико-диагностични дейности за работа при неблагоприятни условия по повод на обявена епидемична обстановка 7.11. След отпадане на основанието за изплащане на суми съгласно тази методика, стойността на отчетените дейности, превишаваща определената в Приложение № 2 към индивидуалните договори стойност за конкретен месец, се компенсира с размера на вече изплатените на лечебното заведение средства за работа при неблагоприятни условия на работа. Компенсирането по предходната точка се извършва преди прилагането на механизма за гарантиране предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК за здравноосигурителни плащания за БМП. МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НАЦИОНАЛЕН РАМКОВ ДОГОВОР № РД-НС-01-4 от 23 декември 2019 г. за медицинските дейности между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз за 2020 – 2022 г. Чл. 2. (1) Националната здравноосигурителна каса има следните права и задължения по този договор: 7. заплаща извършените и отчетени медицински дейности по ред и условия, в обеми и по цени, определени в НРД. АЙ, ЧЕСТИТО!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Хората с диабет искат облекчено администриране и възможност за дистанционно наблюдение
30.11.2021 17:22:27 Невена Попова

Хората с диабет искат облекчено администриране и възможност за дистанционно наблюдение

Предложеното от МЗ включване на две нови амбулаторни процедури в пакета дейности, заплащани от НЗ ...

Президентът Радев даде начало на
30.11.2021 17:11:31

Президентът Радев даде начало на "Българската Коледа" в УМБАЛ "Александровска"

Държавният глава Румен Радев даде началото на деветнадесетото издание на „Българската Колед ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...