Вторник, 29 Ноември 2022
11
май
5

Д-р Маджаров: Лесно е за хора, които не са в тази среда, да говорят, че медиците не знаят как да се пазятТвърдението, че броят на заразените лекари у нас - 11% от общия брой на заразените, е много по-голям от средния за света, който бил около 3%, е невярно. Броят на заразените медици в  различните държави варира между 3 и 20%, в зависимост как се доказват и декларират заразените от COVID-19. Това каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред Нова телевизия.

„Истината е, че медицинските работници, поради това, че работят в най-натоварената с микробно число среда, са най-уязвими откъм гледна точка на заразяването“, уточни той.

Д-р Маджаров допълни, че е лесно за хора, които не са в тази среда, да говорят, че медиците не са справят с хигиенните мерки и не знаят как да се пазят. „Трудно е да изпълниш ежедневието си в една 12-часова смяна с непрекъсната мисъл за това, че трябва да пазиш себе си по начин, по който да не допуснеш никакъв контакт с външната среда. Това е лесно, когато се гледа на филм. Много е трудно в работна среда. Колегите всеки ден, когато ходят на работа, са притеснени, те изпитват усещането за опасност, защото знаят, че отиват в среда, която е непозната, не се знае дали няма да дойде пациент с инфаркт, с инсулт, който след два дни да се окаже, че всъщност е носител на COVID“, допълни той.

По думите му самите лечебни заведения ще трябва да си припомнят, че хигиената и противоепидемичните мерки не са нещо ново. „Те са задължителни от времето, в което са открити микроорганизмите, от времето, когато медицината е разбрала, че по-безопасно за лекуващите и за пациентите е да се спазват чистота и хигиена. Ние започваме, между другото, една инициатива с една анкета между колегите от какви заболявания страдат нашите колеги медици и медицински сестри. И с какви лични предпазни средства и какви хигиенни мерки се спазват в лечебните заведения, за да получим една картина. Тази картина ще е полезна и за обществото, и за пациентите, които търсят помощ, защото в крайна сметка ние трябва да сме информирани и да кажем на пациентите – отидете там, там е най-малко опасно за вашето здраве, за да се излекувате“, каза още председателят на БЛС.

Той призова хората да не отлагат посещението си при лекар, когато имат оплаквания, защото това може да доведе до много сериозни проблеми. „В момента, в който се премахнаха ограниченията за планов прием, колегите от цялата страна алармират за масови случаи на запуснати заболявания или закъснели в диагностиката на заболяванията. Това ни накара ние наистина да обърнем внимание на цялото общество, че наред със спазването, пак повтарям, на личните предпазни мерки, за да не ни налагат колективни. Колективните всъщност водят до това, че други заболявания изостават в лечението си. Нямаме данни за точно определена диагноза или точно определен тип. Става въпрос за групи заболявания, които поради своята специфика не могат да бъдат отлагани безкрайно“, каза д-р Иван Маджаров.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
8fch

crocodile 11.05.2020 15:27:19

Понеже тук коментират хора с различни визии за това как да се избегне заразяването на медицински персонал, ще споделя какво се прави на Албиона: всеки дошъл за преглед в спешното отделение се изолира в бокс, прави му се PCR тест / става за 4 часа/ и ако се приеме в болница, му се прави втори PCR тест в рамките на 48 часа. Ако пациента престои повече от 1 седмица в болница се прави още един PCR тест. При изписване не се правят тестове, а се изписват ако са: " medically fit for discharge"! Всички здравни кадри, включващи и тези, които ходят по домовете на възрастни пациенти да ги обгрижват, по интернет си записват час и на едни голеи паркинги ти взимат проби от носа и устата. Резултата е готов до 24 часа и ти го пращат по мейл. Тестват се чрез паркингите и всички останали от населението на Албиона, които си запишат час за теста по интернет. Всичко е безплатно! Освен това при съмнение за пневмония или вирусна инфекция, пациента от вкъщи се взема от специализирана линейка и се транспортира до Covid-19 спешното отделение, където те чака подходящо облечен екип! Бързите тестове в Англия ги отхвърлиха, защото дават много фалшиви резултати и направиха специализирани спешни отделения за евентуално заразени с корона вируса пациенти, за да предпазят и личните лекари! Понякога простите неща са ефективни, но явно явно в България ръководните кадри нямат и елементарен капацитет, за да организират правилно нещата!

Николова 11.05.2020 13:16:28

Защо не се провеждат бързи тестове на мед. персонал по ДКЦ и МЦ в град София - държавни и частни. Защото и ако там има заразен мед. персонал заразата плъзва по пациентите.

Гост 11.05.2020 13:58:32

Не само в СОФИЯ, моля!

Гост 11.05.2020 13:08:37

Пациентите в извънболничната помощ при личния лекар или тесен специалист -задължително само с предварително записан час. Да не съм видял да се мъкне плебсът както преди с африканския тип навици да се тропосате пред кабинета на лекаря без час, защото ще бъдете връщани. Както това се прави на Запад с такива примати и илитерати. Времето на дивия соц и пролетарско-африканските навици на консумация ОТМИНАХА.

Гост 11.05.2020 13:56:25

А дано! Виц Карлово, където за да угодят на същия този плебс решиха да натътрузят и "спешен" кабинет на колегите. Дано устоят.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нарастват случаите на дифтерия сред бежанците, търсещи убежище в Англия
29.11.2022 17:35:04

Нарастват случаите на дифтерия сред бежанците, търсещи убежище в Англия

Броят на случаите на дифтерия в Англия се е увеличил през тази година, обявиха здравните власти, ...

Омбудсманът предлага промени в медицинската експертиза за повече от 660 000 хора с увреждания
29.11.2022 17:23:41

Омбудсманът предлага промени в медицинската експертиза за повече от 660 000 хора с увреждания

Омбудсманът Диана Ковачева изготви и внесе в Народното събрание законодателно предложение в Закон ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...