Събота, 25 Май 2024
11
май
5

Д-р Маджаров: Лесно е за хора, които не са в тази среда, да говорят, че медиците не знаят как да се пазятТвърдението, че броят на заразените лекари у нас - 11% от общия брой на заразените, е много по-голям от средния за света, който бил около 3%, е невярно. Броят на заразените медици в  различните държави варира между 3 и 20%, в зависимост как се доказват и декларират заразените от COVID-19. Това каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред Нова телевизия.

„Истината е, че медицинските работници, поради това, че работят в най-натоварената с микробно число среда, са най-уязвими откъм гледна точка на заразяването“, уточни той.

Д-р Маджаров допълни, че е лесно за хора, които не са в тази среда, да говорят, че медиците не са справят с хигиенните мерки и не знаят как да се пазят. „Трудно е да изпълниш ежедневието си в една 12-часова смяна с непрекъсната мисъл за това, че трябва да пазиш себе си по начин, по който да не допуснеш никакъв контакт с външната среда. Това е лесно, когато се гледа на филм. Много е трудно в работна среда. Колегите всеки ден, когато ходят на работа, са притеснени, те изпитват усещането за опасност, защото знаят, че отиват в среда, която е непозната, не се знае дали няма да дойде пациент с инфаркт, с инсулт, който след два дни да се окаже, че всъщност е носител на COVID“, допълни той.

По думите му самите лечебни заведения ще трябва да си припомнят, че хигиената и противоепидемичните мерки не са нещо ново. „Те са задължителни от времето, в което са открити микроорганизмите, от времето, когато медицината е разбрала, че по-безопасно за лекуващите и за пациентите е да се спазват чистота и хигиена. Ние започваме, между другото, една инициатива с една анкета между колегите от какви заболявания страдат нашите колеги медици и медицински сестри. И с какви лични предпазни средства и какви хигиенни мерки се спазват в лечебните заведения, за да получим една картина. Тази картина ще е полезна и за обществото, и за пациентите, които търсят помощ, защото в крайна сметка ние трябва да сме информирани и да кажем на пациентите – отидете там, там е най-малко опасно за вашето здраве, за да се излекувате“, каза още председателят на БЛС.

Той призова хората да не отлагат посещението си при лекар, когато имат оплаквания, защото това може да доведе до много сериозни проблеми. „В момента, в който се премахнаха ограниченията за планов прием, колегите от цялата страна алармират за масови случаи на запуснати заболявания или закъснели в диагностиката на заболяванията. Това ни накара ние наистина да обърнем внимание на цялото общество, че наред със спазването, пак повтарям, на личните предпазни мерки, за да не ни налагат колективни. Колективните всъщност водят до това, че други заболявания изостават в лечението си. Нямаме данни за точно определена диагноза или точно определен тип. Става въпрос за групи заболявания, които поради своята специфика не могат да бъдат отлагани безкрайно“, каза д-р Иван Маджаров.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
7NAq

crocodile 11.05.2020 15:27:19

Понеже тук коментират хора с различни визии за това как да се избегне заразяването на медицински персонал, ще споделя какво се прави на Албиона: всеки дошъл за преглед в спешното отделение се изолира в бокс, прави му се PCR тест / става за 4 часа/ и ако се приеме в болница, му се прави втори PCR тест в рамките на 48 часа. Ако пациента престои повече от 1 седмица в болница се прави още един PCR тест. При изписване не се правят тестове, а се изписват ако са: " medically fit for discharge"! Всички здравни кадри, включващи и тези, които ходят по домовете на възрастни пациенти да ги обгрижват, по интернет си записват час и на едни голеи паркинги ти взимат проби от носа и устата. Резултата е готов до 24 часа и ти го пращат по мейл. Тестват се чрез паркингите и всички останали от населението на Албиона, които си запишат час за теста по интернет. Всичко е безплатно! Освен това при съмнение за пневмония или вирусна инфекция, пациента от вкъщи се взема от специализирана линейка и се транспортира до Covid-19 спешното отделение, където те чака подходящо облечен екип! Бързите тестове в Англия ги отхвърлиха, защото дават много фалшиви резултати и направиха специализирани спешни отделения за евентуално заразени с корона вируса пациенти, за да предпазят и личните лекари! Понякога простите неща са ефективни, но явно явно в България ръководните кадри нямат и елементарен капацитет, за да организират правилно нещата!

Николова 11.05.2020 13:16:28

Защо не се провеждат бързи тестове на мед. персонал по ДКЦ и МЦ в град София - държавни и частни. Защото и ако там има заразен мед. персонал заразата плъзва по пациентите.

Гост 11.05.2020 13:58:32

Не само в СОФИЯ, моля!

Гост 11.05.2020 13:08:37

Пациентите в извънболничната помощ при личния лекар или тесен специалист -задължително само с предварително записан час. Да не съм видял да се мъкне плебсът както преди с африканския тип навици да се тропосате пред кабинета на лекаря без час, защото ще бъдете връщани. Както това се прави на Запад с такива примати и илитерати. Времето на дивия соц и пролетарско-африканските навици на консумация ОТМИНАХА.

Гост 11.05.2020 13:56:25

А дано! Виц Карлово, където за да угодят на същия този плебс решиха да натътрузят и "спешен" кабинет на колегите. Дано устоят.


Всичко за коронавируса
Още новини
Депутати засипаха с въпроси министър Кондева
24.05.2024 11:17:25

Депутати засипаха с въпроси министър Кондева

Само за ден народни представили внесоха пет въпроса към служебния министър на здравеопазването д- ...

0,44% положителни проби, няма починали
24.05.2024 09:23:54

0,44% положителни проби, няма починали

2 са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 453 теста, което прави 0,44% поло ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...