!
Четвъртък, 07 Декември 2023
27
юли
6

Д-р Маджаров: Лечението на инфекциозни болести трябва да се финансира от МЗ, а не от НЗОК

В криза като тази системата се нуждае от сериозна финансова инжекция, категоричен е шефът на БЛСИмето на проф. Ангелов е коментирано и друг пък при смяна на здравни министри, така че назначението му сега е по-скоро очаквано. Това заяви пред Bloomberg TV Bulgaria председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров.

Той посочи, че приоритетите на съсловната организация остават същите, независимо от смяната. „Те са свързани с преодоляване на щетите, които нанася COVID-епидемията върху системата на здравеопазване, особено в частта финансиране и оцеляване на лечебните заведения. Така че очаквам и новият министър, идвайки от действаща болница, да инициира промени в посока по-добро финансиране на всички видове медицинска помощ“, обясни д-р Маджаров.

По думите му, при сегашното ниво на брой болни и начина на развитие на епидемията няма заплаха за капацитета на болничната система. Той отбеляза, че в големите градове легловият фонд е достатъчен, но се спря на проблемите в отдалечените райони, където лечебните заведения имат проблеми и без коронавирусна инфекция.

„Там проблемите от кадрово и финансово естество са перманентни“, подчерта шефът на БЛС. В тези болници персоналът не само не достига, но е и застаряващ, припомни д-р Маджаров. „Голяма част от колегите са на възраст над 55 г., което ги вкарва принципно в рисковата група, макар че ние признаваме, че и млади хора страдат от това заболяване. Все пак си остава категорично, че COVID-инфекцията засяга най-тежко възрастните и тези, които имат допълнителни заболявания“, заяви той.

Д-р Маджаров коментира и увеличаването на цената на КП 104, по която най-често минава заплащането за лечение на коронавирус. (Припомняме, то предстои да стане факт след подписването на Анекс към НРД 2020 – 2022). По думите му, финансирането на лечението и на епидемията от COVID-19, и на всички инфекциозни болести трябва да бъде изнесено от Здравната каса и да е държавно. „Защото тези заболявания имат друго значение. Тези отделения са свързани с борба за предотвратяване на епидемии от заразни болести. Така че си мисля, че тази пандемия в момента ще ни даде възможност да осмислим точно в тази част нашата здравна политика и така, както психиатричната помощ се финансира държавно, и инфекциозните отделения с точно определено разпределение на картата на страната трябва да бъдат финансирани от държавния бюджет“, заяви д-р Маджаров.

„Ще бъде трудно. Очаквам особено тези, които бяха в по-лошо финансово състояние на старта на епидемията, все повече да задълбочават своите проблеми. Затова повтарям – очакванията ни са правителството да предложи такива мерки, които да инжектират средства и в НЗОК, и във всички лечебни заведения, там, където е възможно, независимо от това каква ще бъде събираемостта на здравноосигурителните вноски и през тази, и през следващата година. Това го наблюдаваме в много държави от ЕС – взимат се решения за финансови инжекции в системата, за да може да бъде подпомогната. Ясно е, че на предната линия в момента са всички лечебни заведения“, коментира още председателят на УС на БЛС.

По думите му, ако в една нормална година финансовата дисциплина следва да се спазва стриктно, то в година с подобно предизвикателство евентуалният недостиг на средства в НЗОК не би трябвало да е оправдание за недофинансиране на здравната система. „Защото това практически би изправило лечебните заведения пред фалит и закриване, а на някои места това са единствените болници за региона“, посочи той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
xgk7

Да Да 28.07.2020 08:49:11

Я ти да си ги пиеш!!! И то редовно! Отдавна сме разбрали, че БЛС в частност неговия УС - Маджаров, Брънзалов, Николова, Габровски и други са се навели за да угаждат на властта! Тези не са полезни на съсловието! Необходима е алтернативна структура на БЛС!

Гешев 28.07.2020 01:04:17

Само да попитам - г-н Маджаров, вие каква сексуална ориентация имате?! В Евросъюза според директивата за защита на уязвими деца и възрастни, от 2006 година, всеки лекар е длъжен да декларира сексуалната си ориентация и при наличие на "хомо", може да преглежда пациенти само в присъствие на друго медицинско лице! Нима ви трябваха 3 месеца да разберете, че България е единствената страна в Европа, където пандемии се финансират от Здравна Каса, а не от държавата?! Явно понякога и вазелина не помага, когато членът е стигнал до гърлото и сгънатия Български Лекарски съюз е разбрал, че няма накъде повече да го поема!

до Гешев 28.07.2020 08:02:27

Бягай да си пиеш хапчетата, бе перко!

Гешев 28.07.2020 08:43:50

Благодаря за съвета, но кои по-точно хапчета и защо? Първата част от поста ми е цитат от закон, приет в Евросъюза от 2006 година. България е уникална, единствената страна в Европа, където епидемия се финансира чрез здравни осигуровки и некачествени консумативи и техника от Китай! Явно изкривената реалност в България променя и мисленето на лекарите в нея! По отношение на сексуалната ориентация, питай гъзАнгелов, може и да ти отговори за Маджаров!

Гост 28.07.2020 17:36:53

Ааа,дойдохте ли на основния въпрос.Че 80% са неосигурени и се лекуват безплатно за наша сметка.И че никой не повдига тази забранена тема. И защо на влизане у нас никой не им събира вноските като ги карантинират.Нали се връщат от Европа напечелили.A на излизане кое е по-важно да се плати- глобата от КАТ или здравните осигуровки.А?

до Гешев 28.07.2020 09:52:26

Ами нали точно това е искането - разходите да се поемат от МЗ, не от касата. 80% от заразените не са и осигурени даже. Пък като те вълнува толкова сексуалната ориентация - върви да го питаш! ПП Между другото няма никакви такива еврозакони, напротив - ориентацията е към чувствителните лични данни, заедно със здравен, финансов и религиозен статус! И никой няма право да се интересува от нея. Хетеро лекари нима със свидетели преглеждат другия пол!?


Всичко за коронавируса
Още новини
УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна работи по европейска програма за пациенти с редки болести
07.12.2023 15:25:59

УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна работи по европейска програма за пациенти с редки болести

УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна вече работи по мащабна програма за диагностициране и ...

Проф. Хинков: Ще бъде изготвен нов проект за Спешното отделение в МБАЛ-Враца
07.12.2023 14:36:35

Проф. Хинков: Ще бъде изготвен нов проект за Спешното отделение в МБАЛ-Враца

През 2024 г. МЗ ще продължи изграждането на необходимата инфраструктура по проект Подкрепа за раз ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...