!
Сряда, 17 Април 2024
24
март
1

Д-р Маджаров: Медицинският персонал трябва да бъде компенсиран финансово

4500 са събрани за ден по сметката на БЛС за предпазни средства„Всяко лечебно заведение трябва да даде своя дан в борбата с коронавируса. Да се надяваме, че няма да има необходимост от включване на 100% от капацитета на болниците, но всички трябва да се включат. Същевременно трябва да обръщаме внимание и на другите заболявания, защото нашите граждани страдат и от други болести. За щастие една малка част от хората с коронавирус се нуждаят от интензивни грижи“. Това каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред Нова телевизия по повод искането на Националния оперативен щаб всички лечебни заведения да осигурят отделения за лечение на коронавирус.

„Голяма част от частните болниците не се различават по структура и сграден фонд от общинските и държавните, защото всички лечебни заведения отговарят на една и съща наредба. Всички тези изисквания са спазени още при създаването на болниците“, каза д-р Маджаров.

Той подчерта, че Българският лекарски съюз е стартирал две кампании. „Едната е заедно с Дружеството по офталмология, чрез която осигуряваме храна и продукти от първа необходимост на семействата на ангажираните денонощно в болниците медици. Втората е от вчера, в която заедно с Димитър Бербатов, искаме да подпомогнем с лични предпазни средства всички в страната.  Знаем, че държавата прави всичко възможно, но държавата има нужда да бъде подпомогната“, каза д-р Маджаров.

4500 лв. са събрани в сметката на БЛС. Отделно и ръководството на лекарския съюз е дарило, като тези пари не са включени в общата сума. Димитър Бербатов се е включил с голямо дарение с дезинфектанти. „С набраните средства по банковата сметка, която открихме вчера, търси варианти да осигурим дезинфектанти, ръкавици, маски. На колегите в страната, сами като индивидуални кабинети, им е трудно да открият доставчиците, жертва са на спекула. Много по-лесно една голяма болница може да се защити от спекулата, отколкото един лекар сам в кабинета си“, уточни председателят на БЛС.

Председателят на БЛС беше категоричен, че в края на април медицинският персонал трябва да бъде компенсиран със заплащане за март, което да е минимум равно на заплащането, което са получили през февруари. „В противен случай гарантирам, че и болниците, и общопрактикуващите лекари, и специализираната медицинска помощ, ще останат напълно без средства. Нашите колеги не спират да работят, лечебните заведения правят много разходи, дори сега повече, защото купуват предпазни средства на високи цена и имат нужда от помощ. Всички имаме готовност да работим в мирно време. В момент, в който обаче можем да бъдем залети от огромна вълна пациенти, имаме нужда от подкрепа, за да издържим“, каза той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
QV3Y

Гост 24.03.2020 12:39:56

Да се надяваме, че няма да има необходимост от включване на 100% от капацитета на болниците, но всички трябва да се включат. Има възможност за включване на 40% от капацитета на болниците, защото всички останали са частни болници.


Всичко за коронавируса
Още новини
Прекратиха правомощията на управителя на НЗОК Станимир Михайлов
17.04.2024 12:01:12

Прекратиха правомощията на управителя на НЗОК Станимир Михайлов

Парламентът прекрати правомощията на управителя на НЗОК Станимир Михайлов. С гласовете на ГЕРБ, Д ...

С кръгла маса в София отбелязваме Световния ден на хемофилията
17.04.2024 11:19:46

С кръгла маса в София отбелязваме Световния ден на хемофилията

Днес отбелязваме Световния ден на хемофилията. Датата е включена в календара на събитията ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...