!
Четвъртък, 25 Април 2024
17
март
9

Д-р Маджаров: Щабът и правителството трябва да се обърнат и към частните болници, те изразиха готовност да помогнат

Голяма част от зъболекарите изявиха желание да се включат като медицински специалисти в овладяване на епидемията от коронавируса„Свидетели сме на нещо ново в света. Всички се учат се в движение в ситуацията с новия коронавирус. Не ли редно като общество да вземем пример от дисциплината в азиатските държави, където разпространението е много по-слабо, отколкото в Европа“. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров пред Нова телевизия.

Мерките имат две измерения – дали са достатъчни или да се спазват. „Мерките, които са взети от държавата, са достатъчни. Въпросът е те да се изпълняват. Призоваваме всички граждани простичко да спазват правилата - стойте на разстояние, разхождайте се максимум по двама навън в хубавото време, все още може да се разхождаме навън“, каза д-р Маджаров.

В момента не се налага целия персонал да е в болниците, тъй като не всички отделения са запълнени. Имаме инициатива, с която да подпомагаме семействата на тези наши колеги, които в момента са под карантина. Администрацията на Лекарския съюз да ги издирваме, ще използваме верига доставчици, които осигуряват дълготрайни продукти, за да може с парите, които събира Дружеството на офталмолозите, да зареждаме“, допълни още д-р Маджаров.

„Няма мярка, която е предложена в началото и да е разбрана от цялото население. Ще продължим да повтаряме – ако почуствате неразположение, стойте си вкъщи и се изолирате от вашите близки“, каза д-р Маджаров. Той обаче изрази притеснение, че е възможно да се получи дупка в имунизационния календар и този въпрос ще бъде поставен на обсъждане.

Той подчерта, че щабът и правителството трябва да се обърнат и към частните болници, защото бройката на апаратите за обдишване ги включва и тях. „Не може да бъде елеминара цяла една добре оборудвана верига от болници. Те изразиха готовност помогат“, каза д-р Маджаров и допълни, че най-важно е да не се допуска пика заболели, който е в Италия. 

„Коронавирусът не щади никого. Зъболекарите се намират на първа линия даже и преди лекарите, защото лекуват пациенти в аерозолна среда и рискът за инфектиране за нашите колеги е висок, защото сега те страдат от липса на защитни материали, тъй като не се презапасиха“, каза председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков.

По отношение на защитните средства д-р Шарков допълни, че са притеснени, защото никъде не е била спомената доболничната медицинска помощ – семейните лекари, специалистите в болнична помощ и зъболекарите. Той напомни, че в интервала 10-13 март са дадени препоръки на зъболекарите как да действат в сегашната ситуация и напомни да се търси зъболекарска помощ в наистина неотложни случаи.

 „Ние сме 10 000 зъболекари. Голяма част от тях изявиха желание да се включат като медицински специалисти в овладяване на епидемията от коронавируса“, допълни д-р Шарков.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
1tsk

Гост 17.03.2020 14:17:19

Това, което липсва в цялата организация към момента е ясен алгоритъм на действие при постъпване в болница на болен с доказан COVID-19 и последващи медицински действия при усложняване на състоянието, включително до дихателна недостатъчност с необходимост от прилагане на изкуствена белодробна вентилация. Такъв единен алгоритъм е крайно необходим, защото не е изключено в хода на разрастващата се пандемия контактните или заразените вече лекари в някои болници да бъдат принудени да оказват диагностично-лечебна помощ на постъпили болни с други спешни състояния (извън корона вирусната инфекция) в контаминирана среда, а обслужващият персонал да е контактен или (не дай си Боже) заразен с вируса. Ако в дадена по-малка болница има, да речем ограничен брой анестезиолози, които по стечение на обстоятелствата са длъжни да оказват денонощна реанимация на един или няколко интубирани болни с COVID-19, то те как биха могли да дадат анестезия на пациент, да речем с перфорирала дуоденална язва и перитонит? Така, че трябва да има ясни указания, как да се действа в такива и подобни случаи. Затова има национален щаб.

Гост 17.03.2020 14:22:02

WHO Clinical management of severe acute respiratory infection (SARI) when COVID-19 disease is suspected https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/331446/WHO-2019-nCoV-clinical-2020.4-eng.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Питащ 17.03.2020 13:29:40

А къде са корифеите на здравеопазването от парламента, дето денонощно по студия и медии дават акъл, как се прави здравеопазване на европейско ниво, като Дърдориткова, Михайлов, Джафер, да се включат в овладяването на епидемията, да дадат личен пример, да подпомогнат своите колеги с "големия си опит и познания",.......????

Гост 17.03.2020 12:39:33

Необходимо е да се концентрира вниманието в цялата страната в кои болници и с какво оборудване за обдишване разполагат, за да се организират за прием на тежките случаи с COVID-19. "Ако в момента неразкритите случаи в България са от порядъка на десетки (оптимистично допускане), то най-вероятно до 2 седмици трябва да очакваме първите систаматични презентации на критично болни, може би по 1-2 дневно които ще имат нужда от интензивна терапия и обдишване. При експоненциално нарастване след месец случаите ще са в порядъка на стотици и тогава можем да очакваме постъпващите тежко болни да започват да приближават десетки на ден. Това ще започне да оказва сериозен натиск върху отделенията за интензивно лечение и да надхвърля капацитета им, особено като се има предвид че тези болни трябва най-често да престоят там седмица или повече..." - Това написа в страницата си във Фейсбук Петър Марков, епидемиолог от Оксфордския университет.

Гост 17.03.2020 12:22:51

Щабът и правителството не трябва да се "обърнат" а трябва да наредят на частните болници какво да правят. Например в частната болница Х да се отделят 20 легла за болни с COVID-19 плюс У броя интензивни легла с пълни възможности за реанимация.

Гост 17.03.2020 11:01:38

Нинова: НЗОК да спре парите на частните болници, ако откажат да сменят режима на работа . Частни и държавни болници да се приведат към еднакъв режим на работа, а ако частните здравни заведения откажа, НЗОК да спре парите, които отиват към тях. Всички мерки, които управляващите предложиха във връзка с обявеното извънредно положение у нас липсват като текст в законопроекта, който трябва да бъде гласуван в Народното събрание, заяви пред bTV лидерът на БСП Корнелия Нинова. В закона липсва и заявеното вчера от финансовия министър Владислав Горанов за това, че държавата ще поеме 60% от възнагражденията на работещите в засегнатите от мерките фирми. “Пише, че при отпуски, неплатени при това, работодателят е длъжен да плати 50% от възнагражденията, а не държавата. Ето го противоречието“ обясни Нинова. Припомняме, че в Народното събрание предложението за въвеждане на извънредно положение получи подкрепата на 201 от общо 240 народни представители. Днес парламентът трябва да приеме и проектозакон.

Гост 17.03.2020 12:03:00

Като откаже НЗОК да финансира изработеното на частните болници то другарката Нинова и червените плебеи ще си плащат кеш за всичко без значение инфаркти инсулти и травми.

Гост 17.03.2020 10:58:42

Тия очевидни непрофесионалисти щаб ли са са или артисти? Това тяхното се нарича микромениджмънт. Като щаб те трябва да се занимават само със стратегии и координация на ниво страна, област и т.н а не да обясняват как докарали някой с линейка от ЛОМ. Този т.нар генерал трябва да го знае. Това не е да направиш операция и да описваш каво си направил. Стилът им е абсолютно махленски, но за съжаление това им е е нивото: тяхното и на техните господари

Гост 17.03.2020 12:09:25

Мда в момента този шаб е една тапа от амбалажна хартия ,която трябва да запушва 30 години келаво финансиране и тоталната неподготвеност на кочинката за кризи с проспани разчети ,липса на проиграни сценарии ,планове ,логистика ,складови наличности, организация, комуникации .НИЩО. ДАНС направо да прибира от днес министри, зам министри, директори на дирекции защото установяването на виновни трябва да започне още от днес . Както за водната криза. Тук вече имаме нещо още по-значимо.


Всичко за коронавируса
Още новини
Разпределиха ресорите на зам.-министрите
24.04.2024 17:56:24

Разпределиха ресорите на зам.-министрите

Разпределени са ресорите на заместник-министрите на здравеопазването от екипа на служебния минист ...

МЗ: 387 са официално съобщените случаи на коклюш у нас
24.04.2024 17:29:26 Невена Попова

МЗ: 387 са официално съобщените случаи на коклюш у нас

Официално съобщените случаи на коклюш в страната са 387. Това каза пред журналисти д-р Кремена Па ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...