Вторник, 29 Ноември 2022
10
авг
5

Д-р Неделчо Тотев: Общинските болници ще са по-полезни, ако не лекуват COVIDНие искаме увеличаване на цените на тези клинични пътеки, които до момента са недооценени и чието увеличение винаги е било само козметично. Това са масовите пътеки, които се работят на първо и второ ниво и които са основни за общинските и областните болници и за не малка част от частните болници. Това каза пред БНР председателят на Сдружението на общинските болници в България д-р Неделчо Тотев.

В петък сдружението, Националното сдружение на частните болници, Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение и Българска болнична асоциация излязоха с обща позиция, в която предложиха в Анекса към НРД, който предстои да бъде подписан, да има диференцирано 10-процентно повишаване цените на клиничните пътеки, клиничните процедури и амбулаторните процедури, икономиите на средства, направени през месеците след въвеждане на епидемичната обстановка, да могат да бъдат прехвърляни до края на месец ноември и да бъде изплатена „надлимитната дейност“, изработена от болниците от 2015 г. насам с част от спестените по време на COVID-19 кризата средства на НЗОК.

„Защото на 400 – 10% е 40, на 8000 е 800, може да се направи проста аритметика. Тези нови допълнителни пари ще позволят да се задържим над водата, казано образно“, коментира Неделчо Тотев и припомни, че болниците искат като антикризисна мярка до края на годината да остане и разплащането на 85% от заработеното от онези лечебни заведения, които не успяват да достигнат определения за месеца бюджет. „Както се запазва 60/40 за бизнеса. Защо ние да бъдем ощетени?“, попита той.

Исканото увеличение няма да компенсира допълнителните разходи на общинските болници, които те правят заради пандемията, защото макар и не на предния фронт, те приемат пациенти от спешните портали, заяви д-р Тотев.

„И приемайки тия пациенти, ние не знаем какви са. Ние се сблъскваме с тях, ние ги диагностицираме, констатираме, че някои от тях са COVID-позитивни и ако вече са влезли в стационара, трябва да извикаме републикански консултант и допълнително да си платим консултацията и те да бъдат извозени към съответната болница, която има разкрито COVID-отделение. Отделно карантините. Затваряме отделения за 14 дни, дезинфекции безкрайни“, описа ситуацията Неделчо Тотев.

По думите му, причината НЗОК е да е изплатила на болниците с 200 милиона по-малко от предвиденото в бюджетите за първото полугодие е рязкото намаляване на пациентопотока. „Към всички болници, не само при нас. Хората решиха под страха да не се заразят от COVID да стискат зъби и да правят опити за лекуване вкъщи. И когато вече състоянието им до такава степен зазлее, че няма накъде вече, през Бърза помощ влизат – силно комплицирани, силно усложнени заболяванията, които имат. И съответно – лечението за тях е по-скъпо. Но намалявайки пациентопотока, ние реално не можем да стигнем определените ни лимити“, каза д-р Тотев.

„Настояваме пред Лекарския съюз да бъде по-твърд в преговорите, защото винаги в крайна сметка отстъпваме. А опасност да не бъдат разходвани за болниците винаги има, защото могат да отидат за изплащане на задължения към други каси извън страната, за лекарства и точно за това са нашите опасения“, каза още д-р Тотев.

По отношение на изискването да има COVID-отделения той подчерта, че ако се стигне до реална ситуация с увеличаване на пациентопотока, общинските болници няма да имат друг избор освен да се превърнат в болници само за този вид лечение. „За тези отделения няма лекари. Дори и гастроентеролози липсват. А ако приемем и един такъв пациент във Вътрешно отделение например, то спира да съществува като такова. И цялата патология, която сме приемали и бихме могли да приемаме, няма да можем. Работа на министерството е да разработи стратегия, но ние бихме могли да сме много по-полезни, ако си приемаме патологията, която така или иначе си приемаме и можем да лекуваме. Така ще можем да отбременим болници, които имат капацитета и възможностите да лекуват COVID“, каза д-р Тотев.

По думите му сега е крайно необходимо да се запазят болниците на местата, на които са разкрити. „Имаше едно обещание да се дадат 19 млн. лв., за да могат да се изплатят заплатите, но се оказа, че ще са само 6 млн. лв. Парите трябва да бъдат дадени само за заплати, за да можем да мотивираме нашия персонал да продължи да работи в отделенията, при положение, че е в пенсионна и следпенсионна възраст, с всички рискове, които има тази възраст. И при тази ситуация ние няма да успеем най-вероятно да дадем заплати. Най-вероятно ще има хора, които ще предпочетат да се приберат вкъщи, за да се спасят от заплахата. Нещата в общинските болници не са добри нито кадрово, нито финансово. Има опасност някои болници да затворят заради липсата и на двете“, завърши д-р Тотев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
tr6D

Лекар 15.08.2020 04:51:05

Значи 70-годишни лекуват 80-годишни в общинските болници. Интересен изказ има д-р Тотев - извозим, залее. Какво общо имат гастроентеролозите с COVID пациентите? Защо трябва да се вика републикански консултант за всеки COVID-позитивен пациент?

Възмутен 11.08.2020 00:40:13

Абе с какви лекари се осъществява лечението в общ.болници?Половината са назначени само по документи, работещите са пенсионери над 70 години, млади лекари не стъпват там.Тези болници са пълни със болни над 80год.,които няма кой да гледа,за качеството на лечение да не говорим.Здр.каса си затваря очите за реалното положение на нещата.Д-р Тотев е знаещ и наясно с материята и законите в здравеопазването,докато калинката от ГЕРБ Жужи( тя и директор на РЗОК Ст.Загора) си играе на куклен театър,защото толкова си може.Давай д-р Тотев, без тебе в Чирпан няма да има болница.

Гост 10.08.2020 14:05:25

Вие сте малоумни. И инсулт и инфаркт да не лекуват. Ако може само прегледи да правят, но да им се плащат пътеки като за кардиохирурзи

Гост 10.08.2020 15:36:50

По-добре да плащат на малките болници, а не да увеличават заплатите на кияците от ИАМН, които си живеят в техния паралелен свят и слизат на земята само в деня за заплати

Гост 10.08.2020 18:51:28

И на чиновляк-кибиците из здравната касичка също.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нарастват случаите на дифтерия сред бежанците, търсещи убежище в Англия
29.11.2022 17:35:04

Нарастват случаите на дифтерия сред бежанците, търсещи убежище в Англия

Броят на случаите на дифтерия в Англия се е увеличил през тази година, обявиха здравните власти, ...

Омбудсманът предлага промени в медицинската експертиза за повече от 660 000 хора с увреждания
29.11.2022 17:23:41

Омбудсманът предлага промени в медицинската експертиза за повече от 660 000 хора с увреждания

Омбудсманът Диана Ковачева изготви и внесе в Народното събрание законодателно предложение в Закон ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...