Вторник, 13 Април 2021
02
апр
6

Д-р Ненков: Анестезиолозите в цялата страна са на изключително добро професионално нивоАбсолютно неоснователно е съмнението, че медиците, които работят в лечебни заведения извън София нямат подготовката и квалификацията да помогнат пълноценно при тежки случаи. Това заяви пред Нова телевизия анестезиологът и бивш министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков.

Той беше категоричен, че колегите му анестезиолози реаниматори в цялата страна са на изключително добро професионално ниво, а при необходимост от интубиране в тяхна помощ могат да се включат и интензивистите. По думите му няма как от сега да знаем дали реаниматорите в България ще са достатъчни в ситуацията и допълни, че един пациент може да бъде интубиран и за по-дълъг период от време, ако това се налага.

Засягайки темата за достъпа до медицинска помощ на хората, които в момента нямат проблем с коронаврусна инфекция, но страдат от други хронични заболявания, д-р Ненков бе категоричен, че и личните лекари, и болниците работят нормално и всеки, който потърси консултация първо с личния си лекар, ще бъде насочен към лечебно заведение и ще получи помощта, от която се нуждае.

Важно е обаче хората да са отговорни за здравето си в този момент и да търсят личните си лекари, ако смятат, че имат проблем, подчерта бившият здравен министър. 

„На фона на случващото се в други държави, това което става при нас е показателно в добрия смисъл на думата. Ако вземем дори една съседна държава – Северна Македония, там починалите са много повече, отнесено към броя на населението“, категоричен бе д-р Ненков. Той обясни че изследването на този етап с PCR тест би изчерпало ресурс и е неоправдано за пациенти, които постъпват със съмнителни симптоми.

Според д-р Ненков от бързите тестове няма смисъл. „Ако те наистина имат 30 % ефективност, защо да го правим, защо да се плащат пари? Тези хора, които имат фалшив отрицателен тест, ще се върнат на работа и ще заразят и други“, коментира темата той.

По думите му е прибързано е да се твърди, че възрастта на починалите от COVID-19 у нас пада, защото случаите на фатален край са 10 и този малък брой е абсолютно незначителен статистически..

Д-р Ненков беше категоричен, че мерките, които предприема правителството в този момент са напълно адекватни, а относително малкият брой починали е доказателство за добрата организация и готовността на здравната система да се справя с такива тежки ситуации.

 „Все още е рано да се каже какви ще са загубите, това може да стане доста по-късно - през юни или юли“, каза той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
FB$d

Гост 02.04.2020 11:47:57

Ненков, Шапкар, в лабораторната диагностика няма термин Ефективност. Ина два термина; сензитивност и специфичност. Ако не си прочел навреме, какво означават, мога да ти ги обясня. Трябва да се осведомяваш от дебелите медицински книги на английски и признатата медицинска периодика, а не от вестникарски публикации. Кой е казал че т.нар ефективност е 30%? От разговора на Борисов с Натаняху ли си правиш извод или от милозливия неграмотник като тебе, който ин давал 40%? Истинските серологични тестове имат сензитивност и специфичност около 90%. Това означава, че фалшиво отрицателни и фалшиво положителни са 10%. Друг е въпросът че е необходимо време да се позитивират съответните класове антитела. Четете бе шапкари, нещата са елементарни

Гост 02.04.2020 11:18:02

Мда, не като теб щатния лаладжия по телевизии и радиа. И докога ще се изразявате примитивно. Няма 'бързi тестове' в медицината . Има антиген-установвяващи тестове и антитела-установяващи тестове. Имат си различно значение и не е фалшив теста за устaновяване на антитела,a ако си го приложил на пациент преди създaване на антитела (например преди 7мия ден). Проsто не си спазил принципи в имунологията и очакващ нещо което не може да се позитивира. А иначе броят на анестезиолозите тук е просто жалък, ако дойде италианския вариант, Само в една от болниците на Бергамо работят над 200 анестезиолози със специалност и пак не могат да смогнат. Тука...... правете си изводи

Гост 02.04.2020 11:09:08

„Ако те наистина имат 30 % ефективност, защо да го правим, защо да се плащат пари? "-Защото професор Коста Костов и доцент Мангъров казаха.Затова.

Гост 02.04.2020 11:21:31

Очевидно нищо не разбираш от имунология ,а само си обладан от поговорката 'Бързата работа срам за майстора) . В главата ти това значи 'бърз тест' Тенекиени счетоводители като Киро Ментата

Гост 02.04.2020 12:49:25

Не всички са толкова умни като теб.Ще се радваме на разяснения от твоя страна.Благодаря предварително.П.П.Ти би ли направил на себе си или близките ти от тези тестове?

Гост 02.04.2020 13:12:23

Да.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Намалява броят на хоспитализираните с COVID пациенти
13.04.2021 17:08:45

Намалява броят на хоспитализираните с COVID пациенти

Намалява броя на хоспитализираните пациенти с коронавирус и към 11 април те са 9 536,  показ ...

Нужен е различен подход в болниците спрямо преждевременно родилите жени
13.04.2021 16:55:36 Полина Тодорова

Нужен е различен подход в болниците спрямо преждевременно родилите жени

Организацията на болничния престой на майките, родили преждевременно, оказва съществено влияние в ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...