Понеделник, 12 Април 2021
03
апр
4

Д-р Николова: Пациент пита дали зъбобола е симптом на коронавирусна инфекцияОставени сме сами да се справяме със снабдяването на лични предпазни средства, те се намират трудно и ние си купуваме на пазарни цени. Това каза пред БНТ членът на УС на БЛС и общопрактикуващ лекар д-р Гергана Николова. По думите й цените на предпазните средства и на дезинфектантите са много високи, а те са необходими на личните лекари в немалки количества. Тя даде пример със собствената си практика и обясни, че на ден тя самата си сменя маската по 3-4 пъти, сестрата в кабинета й също се нуждае от предпазване с маска което прави около 10 маски на ден най-малко.

Според д-р Николова в момента се наблюдават и двете крайности в поведението на пациентите. Една част търсят личния се лекар и при най-малкия симптом, който ги притеснява и други, които в много голяма, дори опасна степен подценяват състоянието си.

Лекарката посочи случай със свой пациент, който й се обадил поради зъбъбол и й задал въпроса възможно ли това да е симптом на коронавирусна инфекция. Пример за другата крайност бил мъж, който поради страх от коронавируса пренебрегвал няколко дни оплакванията си от сърдечни симптоми, а когато й се обадил и го прегледала, се оказало, че е с пристъппо предсърдно мъждене и по тази причина трябва да бъде хоспитализиран. При по-леки случаи на температура и прояви на остро респираторно заболяване тя започва лечение у дома с антипиретици, витамини и други средства.   

По думите й потокът от болни с всякакви заболявания, различни от COVID-19 не e нито спрял, нито намалял и тя всеки ден хоспитализира пациенти с разнообразни диагнози. Когато е необходимо се консултира с епидемиолог, ако ситуацията го налага.

Според д-р Николова е изключително важно да не се губи връзката между лекаря и пациента, и тя да се основава на доверие. По тази причина лекарката е монтирала платформа за онлайн визуален контакт с пациентите си, които са на домашно наблюдение и лечение.

„Знам, че и на хората така им е по-добре, когато могат да видят на екрана усмивката на своя лекар, да говорят спокойно и без притеснение с него“, коментира тя.

Засягайки темата за генеричното заместване на лекарства в аптеките, д-р Николова бе категорична, че е против всякаква намеса в решението на лекаря.

„Ние винаги изписваме най-доброто за пациента. Не най-евтиното и не най-скъпото, а най-доброто. Ако някой пациент ни каже, че иска нещо друго, то ние можем да го направим, като назначим примерно по-евтино лекарство, защото той не може да си го позволи, но го правим като преценяваме състоянието му“, поясни тя.

Тази дискусия, която повдигна депутатът Валери Симеонов, накърнява доверието в лекарите и е обидна за нас, категорична бе д-р Гергана Николова. Според нея трябва да се върви в друга посока, ако се търси някаква промяна и тя да бъде насочена към цените и реимбурсирането на лекарствата.

Лечението е изкуство, медицината, освен наука е и изкуство и лекарят е този, който лекува и избира най-подходящото за своя пациент, каза д-р Николова.  Коментари по темата

Правила на форума за коментари
*k8W

999 03.04.2020 20:44:05

Д-р Николова, за Вашата безопасност и за безопасността на другите, моля Ви, останете си у дома.

Гост 03.04.2020 14:08:45

Абе нямали нормални лекари, от сутрин до вечер тази, Ненков слона, Генчо милионера и крадец, Тошо кантара, милозливия експерт по тестове, психопата Костов и жадната за изяви психиатър Гълъбова. Едни и същи всеки ден

Гост 03.04.2020 12:51:14

Докога ще ни досаждате с това джипи? БТВ ни отврати за три години! Стига вече! Хиляди джипита са на пазара и едва дишат от бумажнина и нормативен батак. Дайте някой редови колега от селата.

лекар 03.04.2020 13:42:03

А при нас раздоха маски от държавният резерв за подводен риболов


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Миронова: Уважението често липсва, но има и хора, които оценяват това, което лекарите  правим за тях
11.04.2021 12:21:36 Надежда Ненова

Д-р Миронова: Уважението често липсва, но има и хора, които оценяват това, което лекарите правим за тях

Д-р Десимира Миронова завършва Медицински Университет София през 2012 г. Придобива специалнос ...

Премиерът Борисов: Осигурихме доставката на 2,7 милиона дози от ваксината на Пфайзер за България през следващите два месеца
11.04.2021 11:46:39

Премиерът Борисов: Осигурихме доставката на 2,7 милиона дози от ваксината на Пфайзер за България през следващите два месеца

Благодарение на европейската солидарност и с нашите бързи и дипломатични действия успяхме да осиг ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...