Вторник, 30 Ноември 2021
28
май
4

Д-р Пишмишева: COVID-19 e дълга, коварна, измамна и много натоварваща инфекцияД-р Мария  Пишмишева - Пелева, д.м., е  завършила  МУ - Пловдив през 1989 г. В периода 1989 - 1992 г. работи като участъков терапевт, а от 1992 г. постъпва  в Инфекциозното отделение на МБАЛ- Пазарджик, където работи последователно като ординатор и старши лекар. От 2013 г. е началник на Инфекциозно отделение. Има призната специалност по инфекциозни болести от 1997 г. Интересите й са в областта на кърлежово-векторни заболявания, хеморагични трески, хепатити. Съавтор е на сборника "Съвременно състояние на рикетсиозите в света и в България”, участва в авторския колектив на монографията: "Хеморагична треска с бъбречен синдром и Кримска-Конго хеморагична треска в България“. Д-р Пишмишева е автор на 30 статии и материали в български и чужди списания. Част е от авторския колектив на "Енциклопедия Пазарджик“. Има участия в регионални, национални и международни научни форуми и сертификати за завършени курсове за следдипломна квалификация. През 2019 г. защитава дисертация на тема "Клинико-епидемиологични аспекти на острата хепатит Е вирусна инфекция“. Днес разговаряме с д-р Пишмишева за трудностите по време на COVID-19 епидемията, за колектива на отделението, което посрещна предизвикателството и за професионалното удовлетворение на хората в една ситуация с много неизвестни.        

Д-р Пишмишева, след толкова напрежение около COVID-19 епидемията, разкажете от гледната точка на специалист по какво тази инфекция се отличава от останалите респираторни вирусни инфекции?

Благодаря за въпроса. Бих определила тази инфекция като дълга, коварна, измамна и много натоварваща както за болните, така и за персонала. Дълга – пациентите лежат дълго като време - не по-малко от 10-12 дни, защото елиминирането на вируса не е бързо. Коварна – защото може да ни изненада с прояви от други органи и системи неочаквано. Измамна – защото при тежките форми има период на мнимо благополучие – болните се чувстват добре, питат ни кога ще си ходят вкъщи, а показателите им се влошават на фона на относително добро състояние. Натоварваща – защото е трудно и на пациентите, и за нас. Пациентите са изолирани, освен по телефон не общуват по друг начин с близките си, виждат единствено нас, и то в защитно облекло. Дори не знаят с кого общуват – не виждат лицата ни, чуват само гласовете ни. Много им е тежко. За нас – защото сме облечени в защитно облекло, което прави работата ни по-трудна, по-бавна, а в топлото време трудно се издържа по-дълго с това облекло. И защото сме част от страданието на всеки един от тях и това ни натоварва.

Как се справя Вашият екип в ситуацията?

Екипът ми е за пример – ние сме 4-ма лекари и поканихме лекар-пенсионер от нашето отделение. Веднага дойде, за което й благодаря. Всички останаха да работят без уговорки, никой не потърси причина да откаже. Тук ще добавя, че в отделението има шест сестри, три от които – в пенсионна възраст, но всички останаха. Ние сме екип! Благодаря и на командированите сестри и санитари от други отделения, които, макар и в началото със страх, станаха част от нас и се справят добре в необичайната ситуация. Имаме и трима доброволци – стажант-лекар, която работи и като сестра и се включва в лекарските визитации, двама младежи от спортен клуб по джудо „Кодокан“, които работят като санитари и дезинфектори. Прекрасни хора!

Затрудни ли се дейността на отделението поради това, че трябваше да приемате предимно болни с коронавирусна инфекция?

Да, това е нормално. Наложи се цялостна реорганизация на отделението, за да може да гарантираме и на болни с други инфекциозни заболявания адекватни грижи. Беше доста трудно, защото нарушихме реда на работа в цялата болница. Тук е мястото да благодаря на ръководството на лечебното заведение за оказаното съдействие.

С какво този опит Ви е полезен - на Вас като инфекционист и на Вашите колеги, особено на по-младите лекари, не е ли всъщност и професионален шанс за тях това изпитание?

Всеки опит е полезен и не само за младите колеги, а за всички. Това беше тест – първо – за да се преборим със собствените си страхове, после – да създадем организация и тя да е полезна за всички. И друго – новата болест е предизвикателство за всички. И всички го посрещнахме.

Пациенти с какви други инфекции приемате и сега в отделението?

В момента имаме болни с хепатит, с диариен синдром, с кърлежово-преносими болести, имахме и тежки пневмонии с други причинители - микоплазма, Ку-треска, легионерска болест.

Коя е най-голямата трудност, която преодоляхте заедно с колегите си по време на тази криза?

Много са, все изникваше нещо непредвидено. Но успяхме да се научим да не правим пропуски в защитното облекло въпреки неудобствата, да организираме изследвания като образна диагностика, да организираме осъществяването на консултации от други специалисти, като ги пазим от заразяване, да се научим да работим при нови условия, с нова инфекция.

Вие сте добре позната в професионалните среди като специалист с научни интереси и публикации в специализирани издания. На кои теми и проблеми от областта на инфектологията сте посветили усилия като изследовател?

Пазарджишка област има интересна инфекциозна патология. Моите интереси са в областта на кърлежово-преносимите болести, по-специално Марсилска треска, хеморагичните трески – особено хеморагична треска с бъбречен синдром, а дисертационният ми труд е посветен на Хепатит Е. Надявам се, че млади колеги ще продължат да работят по тези или други теми. И да кажа – не само аз имам публикации – всеки един от нас е работил по различни теми и е автор на публикации.

Какви са Вашите очаквания – кога науката ще се справи с COVID-19?

Не смея да прогнозирам. Надявам се да опознаваме все по-добре болестта, да може да помагаме на повече заболели и в един момент тази инфекция да бъде контролирана.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
49Tr

999 28.05.2020 20:10:15

А как е с Кримската хеморагична треска? След като имаш публикации по въпроси, сварзани с Кримската хеморагична треска, да пискаш от корона вирус е странно. Там смъртността е 100%, при огромен риск за персонала.

Elf 28.05.2020 16:29:13

Mimo,Mimo za tezi gluposti i Toto i profesor Genev biha te pluvnali.Kakav virus lekuvash kato toi ne sashtestvuva ,a?Izmama za hrana ,a?Dobre she biaha ziganite i prostite Hora ot pazardjishkite sela,pochti oskoteli ta da pomognete na zavisimia ot Domusa Tikov deto napravi Maja ti Direktor.

crocodile 28.05.2020 13:44:38

Продължава да ми прави впечатление, че глупостите, ръсени от въпросната госпожа и генерал Майтапчийски / за краткия имунитет/, контрастират на сериозни, медицински базирани доказателства в международни списания: T cells found in COVID-19 patients ‘bode well’ for long-term immunity. The results suggest “one reason that a large chunk of the population may be able to deal with the virus is that we may have some small residual immunity from our exposure to common cold viruses,” says viral immunologist Steven Varga of the University of Iowa. Firstly, COVID-19 and influenza viruses have a similar disease presentation. That is, they both cause respiratory disease, which presents as a wide range of illness from asymptomatic or mild through to severe disease and death. While the range of symptoms for the two viruses is similar, the fraction with severe disease appears to be different. Second: For COVID-19, data to date suggest that 80% of infections are mild or asymptomatic, 15% are severe infection, requiring oxygen and 5% are critical infections, requiring ventilation. These fractions of severe and critical infection would be higher than what is observed for influenza infection. Прави впечатление в последните 2 месеца неумението на хора с медицинско образование да интерпертират правилно достатъчно на брой медицински базирани доказателства за Covid-19 инфекцията, както и да отправят към пациентите и обществеността позитивни послания! За това в някои страни на Запад от Унгария се отнемат и лекарски права, но на територията подобни специалисти с охота се приемат от медии и телевизии да говорят страшни глупости!

6666 28.05.2020 13:12:36

"Д-р Пишмишева: COVID-19 e дълга, коварна, измамна и много натоварваща инфекция" А НИМА ТУБЕРКУЛОЗАТА, ХЕПАТИТЪТ, СПИНЪТ, ГРИПЪТ И МНОГО ДРУГИ НЕ СА ! СТИГА СТЕ НИ ПЛАШИЛИ С БОЛЕСТИ, ЧУВАЛИ И КАМИОНИ С ТРУПОВЕ , ЯКО ИЗМИРАНЕ....!!! МИРЯСВАЙТЕ ВЕЧЕ!!! АМАН !!!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Хората с диабет искат облекчено администриране и възможност за дистанционно наблюдение
30.11.2021 17:22:27 Невена Попова

Хората с диабет искат облекчено администриране и възможност за дистанционно наблюдение

Предложеното от МЗ включване на две нови амбулаторни процедури в пакета дейности, заплащани от НЗ ...

Президентът Радев даде начало на
30.11.2021 17:11:31

Президентът Радев даде начало на "Българската Коледа" в УМБАЛ "Александровска"

Държавният глава Румен Радев даде началото на деветнадесетото издание на „Българската Колед ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...