Събота, 25 Септември 2021
30
март
5

Д-р Симидчиев: Резултатите от първите масови тестове ще дадат представа за груповия имунитет

Лекари и фармацевти не са включени, защото са специфична групаЩе бъдат тествани около 200-300 души на ден и в рамките на 4-5 дни ще бъде приключено вземането на пробите. Това съобщи пред БНР д-р Александър Симидчиев, член на Медицинския експертен съвет по повод тестването на първите 1000 души, които работят на първа линия в ситуацията с COVID-19.

„Първите хиляда ще бъдат полицаи. Причината да не са включени лекарите и фармацевтите е това, че при тях има голямо струпване на хора, имунитетът при тези групи би бил доста различен и няма да е репрезентативен на средностатистическия имунитет сред хората. Контактите при полицаите са много по-широки от тези на лекарите, при които се струпват много повече болни хора, каза той. Така ще се анализира груповият имунитет в представителна извадка на рискова група“, каза д-р Симидчиев.

Според него, ако груповият имунитет се окаже много нисък, това ще означава, че има много голям брой хора, които биха могли да бъдат заразени. И обратното – ако се окаже, че е много висок, то изводът ще бъде, че има доста голямо ниво на защита, защото много хора са изкарали инфекцията безсимптомно. На базата на това първо изследване ще бъдат моделирани следващи стратегии за изследване.

Тестовете ще бъдат извършени от мобилни екипи, така че да не се променят ангажиментите на служителите. В момента се прави логистична подготовка и се разработват протоколите за отчитане на резултатите, обясни д-р Симидчиев.

„След което ще се обработят резултатите и ще се види каква част от тази група, които по дефиниция са хора, които не изглеждат нито заразени, нито болни – това са здрави хора, ще може да видим какво е нивото на техния имунен отговор. Ние не изследваме вирусите, ние изследваме имунния отговор, конкретно в тази част от населението, която е в непосредствен контакт (тъй като те продължават да изпълняват служебните си ангажименти) с широки кръгове от населението. Една репрезентативна извадка от населението”, посочи специалистът.

По думите му очакването е повечето тествани да дадат отрицателен резултат и това е причината в момента да не се тества по-масово, защото процентът на положителните тестове ще бъде много нисък.

„По тази причина няма смисъл да се хабят голямо количество тестове. Тези тестове ще ни дадат възможността да видим в началото на епидемичния процес в България какво е нивото на имунитет на хора, които вече са прекарали. Защото със сигурност ще има и такива, които вече са прекарали – много леко, много неосъзнато тази инфекция, но те ще са развили имунитет и този имунитет ще може да бъде установен”, категоричен бе д-р Симидчиев.

Той обясни, че ако се получат високи резултати на популационен имунитет, това ще определи и по-нататъшния подход - дали да се ползват повече и в по-широки кръгове тези тестове, подчерта пулмологът. Причината е, че различни изводи могат да се правят в зависимост от нивото на обществения имунитет, който може да се намери тази рискова група, заключи той.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
d7bJ

Гост 10.04.2020 13:14:52

Този човек се самозабрави! Очаквам да се произнесе и за техники в коремната хирургия, свързани с чистотата на въздуха! Или как да свирим на саксофон. Въздухар с ирански английски.

Гост 30.03.2020 13:25:28

пулмолог във функционалната диагностика на МВР болница

Гост 30.03.2020 12:52:49

Някой има ли представа за този човек като специалист?

Гост 30.03.2020 13:53:03

Много добър специалист.Много точен и коректен.

Гост 30.03.2020 12:13:34

На снимката е като Ленин (със слушалка).


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
6% от смъртните случаи от COVID за вчера са на ваксинирани
24.09.2021 17:47:33

6% от смъртните случаи от COVID за вчера са на ваксинирани

6 от починалите от COVID-19 за последното денонощие 99 души, или 6,06%, са били ваксинирани. Това ...

В МУ Пловдив четоха откъси от романа „Тютюн“ на различни езици
24.09.2021 17:21:25

В МУ Пловдив четоха откъси от романа „Тютюн“ на различни езици

Литературно четене на откъси от романа „Тютюн“ се проведе в Медицински университет &n ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...