Събота, 26 Ноември 2022
06
авг
1

Д-р Темнилов: Продължаваме да работим в условия на несигурност, а пациентите с COVID в болницата се увеличаватПрез изминалия месец юли болните от коронавирус, лекувани в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик, са 56. Броят на  пациентите всеки месец се увеличава, а пандемията се оказа по-тежка и по-продължителна от очакванията. МБАЛ-Пазарджик приема и лекува най-много болни от  COVID-19 и без съмнение негативното въздействие върху финансовото състояние на болницата ще  продължи, коментира изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Красимир Темнилов.

Д-р Темнилов, как се справя МБАЛ-Пазарджик в  условията на Ковид пандемия?

Вече 6 месеца се налага да работим в условията на пандемия. Предприели сме всички необходими мерки съгласно указанията на  Министерството на здравеопазването. Осигурени са лични предпазни средства за медицинския персонал. Извършва се текуща и крайна дезинфекция на помещенията в болницата и прилежащите площи. Закупихме уреди за UVС дезинфекция на повърхности и въздух. Интензивно отделение вече разполага с „Екстерминатор 2020” , който е за дезинфекция на големи площи над 450 кв.м. Закупени са бактерицидни лампи, като 12 от тях са от най-висок клас за пречистване на въздуха в помещенията в присъствието на пациенти и персонал, а целта е недопускане на вътреболнични инфекции. Сключихме и договор с националния епидемиолог полк. доц. д-р Андрей Галев от ВМА за обучение и ежемесечен инструктаж на служителите на болницата в условията на COVID-19.

Как се отрази пандемията на работата на болницата?

Въпреки всички предприети мерки болницата не успя да избегне заразяването на медицински персонал с коронавирус. Най-тежко беше положението през месец май в Отделението по анестезиология и интензивно лечение, където се заразиха 14 човека – лекари, сестри и санитари. Още шестима бяха заразените в други отделения. Четири пъти се наложи карантиниране на ОАИЛ, което затрудни дейността на цялата болница. Благодаря на началника на отделението д-р Димитър Иванов, който дори и под карантина успя да организира работата на своя екип, както и на анестезиолозите д-р Иван Харизанов и д-р Варта Шопова, които поеха спешната анестезиология и реанимация по отделенията. Наложи се да привлечем и допълнително медицински персонал, за да се справим с  тази кризисна ситуация.

Паралелно с това трябваше да се справим с дефицита на лични предпазни средства. Дори и да намирахме фирми, които можеха да ни ги доставят, то заявените количества пристигаха със закъснение, което наложи да купуваме повече, за да се запасим и да може болницата да функционира нормално. Трябваше спешно да закупим и  необходимата медицинска апаратура. Изградихме „Болнична повиквателна система” и „Система за видеонаблюдение” в сектор „COVID” на Инфекциозно отделение. Заради обособяване на COVID-реанимация трябваше да се извърши преместване и преустройство на Неврологично отделение в Неврохирургия. Сблъскахме се и с проблема на здравни работници, които не желаят да работят с COVID болни, но напусналите са само няколко човека, предимно в пенсионна възраст. Най-натоварено продължава да е Инфекциозно отделение. Лекарите, сестрите и санитарите там вече са на предела на силите си, а болните не намаляват. Мога само да изкажа огромната си благодарност към началника на Инфекциозно отделение д-р Мария Пишмишева и останалите лекари от екипа й- д-р Станислав Коцев, д-р Донка Велкова, д-р Милена Карамишева и д-р Иван Иванов. Тези хора, както и медицинските сестри и санитарите продължават да работят в изключително тежки условия, рискови дори за тяхното здраве, но не са отказали помощ на нито един болен. Докато много хора навън не вярват в съществуването на вируса, те всеки ден се сблъскват с него и продължават да лекуват своите пациенти. Началникът на ОАИЛ д-р Димитър Иванов беше от медиците, които се заразиха с коронавирус, но след като оздравя, се върна на работа и пое COVID-реанимация. Той извършва и реанимацията на пациентите с дихателна недостатъчност. Заради недостига на медицински кадри се налага ежемесечно да командироваме и медицински персонал от други отделения в Инфекциозно отделение и Интензивния сектор. Благодаря на специалистите от всички отделения, които на ротационен принцип дават дежурства в COVID-реанимация. До края на годината е изготвен график от началниците на отделения за командироване на лекари, медицински сестри и санитари в Интензивния сектор. За съжаление, пациентите с коронавирус не намаляват, а се увеличават.

Колко болни с коронавирус са преминали през болницата през изминалите месеци?

Тенденцията е за нарастване на броя на болните от края на месец март до момента. Над 130 са вече пациентите с коронавирус, които са лекувани в болницата. Докато през месец април сме приели 11 болни, то през месец юли пациентите с коронавирусна инфекция в Инфекциозно отделение достигнаха до 56 и този месец се оказва най-натоварен.

Какви са финансовите последици за болницата от пандемията?

Пандемията се оказа по-тежка и по-продължителна от очакванията, което доведе до значително голям спад на приходите, отлив на пациенти и увеличение на разходите в сравнение с прогнозираното. Сравнителните отчетни данни за първите 6 месеца на 2019 и 2020 г. показват, че преминалите болни са с 2192-ма по-малко от миналата година. 10 890 са пациентите, лекувани в болницата през 2019 г., а 8688 – през тази година. Това доведе и до по-ниски приходи за лечебното заведение. За периода на второто тримесечие на 2020 г. броят на преминалите болни в МБАЛ-Пазарджик е 3795. В същия период на 2019 г. те са били 5430, или сега са с 1635 по-малко. Използваемостта на леглата спрямо предходната година е намаляла с 20,55%. По време на извънредното положение бяха забранени плановите хоспитализации, а след него пък много болни се страхуват да постъпват на лечение в болницата заради опасения от заразяване с коронавирус.

За какво харчи най-много средства в момента болницата?

Разходите за лични предпазни средства само за три месеца са над 220 хиляди, а за лекарства – над 330 хиляди лева. За закупуване на апаратура са отделени над 402 хиляди лева. Най-скъпият, но изключително необходим апарат, който закупихме, е за Ангиографска лаборатория. Той е на стойност 84 хил. лв., но дава възможност за по-точна диагностика преди коронарографии. Ремонти на стойност над 62  хиляди лева бяха направени в 7 отделения. От голяма помощ бяха и даренията на лични предпазни средства и апаратура, които получихме от граждани и фирми. Без тяхната подкрепа  нямаше да се справим в най-трудните моменти. Имаме и запаси от предпазни средства за над 140 хиляди лева.

Как ще продължи да работи болницата при това положение?

Доста трудно, защото продължаваме да работим в условия на несигурност. Не можем да прогнозираме как ще продължи да се развива пандемията. Очакванията бяха, че през лятото разпространението на вируса ще намалее, а дори и ще изчезне. В началото на август виждаме, че това не само не се случва, а и никой не може да каже какво ни очаква през следващите месеци, когато към коронавируса ще се добавят и случаите на респираторни инфекции. МБАЛ– Пазарджик приема и лекува най-много болни от коронавирус и без съмнение негативното въздействие върху финансовото състояние на болницата ще продължи. Това обаче не означава, че ще инвестираме само в предпазни средства и лекарства. Продължаваме да търсим възможности за закупуване на апаратура – както със средства на болницата, така и чрез финансиране от държавата. Направили сме и конкретни искания към Министерството на здравеопазването. Има апарати, които са изключително необходими за нуждите на Неонатология, АГО и Кардиология. Няма как да се справим сами, защото се касае за скъпа апаратура. 1 млн. лв. струва нов ангиографски апарат, какъвто трябва да се осигури за Катетеризационната лаборатория на болницата, защото е един от основните. Наличният апарат вече е спрян от сервизно обслужване на фирмата-производител и често се налагат скъпи и дълги ремонти. Не на последно място търсим и начини за привличане на нови специалисти, които да работят в болницата, както и да запазим чрез финансово стимулиране кадрите, с които разполагаме.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
hB8T

Elf 06.08.2020 16:20:58

Temnilov,mutrata Borisov podava ostavka i shte bade saden.Izmitai se zaedno s Manev,Popov/kmeta vi maznik/,Vasil Popov ,Tikov i zialoto vi kotilo deto projade Pazardjik i go prevarna v grad -prizrak.I bez tova nikoga ne si razbiral ot medizina.


Всичко за коронавируса
Още новини
Медицински университет – Пловдив открива  Годишна благотворителна изложба
26.11.2022 15:53:04

Медицински университет – Пловдив открива Годишна благотворителна изложба

Годишна благотворителна изложба на Арт Ателие в Медицинс ...

Оперираха сърцето на тримесечно бебе в Киев под светлината на фенерче
26.11.2022 12:45:05

Оперираха сърцето на тримесечно бебе в Киев под светлината на фенерче

Сърцето на 3-месечно бебе беше оперирано успешно в Киев на светлината на фенерче, съобщи БНТ. Мом ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...