!
Вторник, 16 Април 2024
11
авг

Д-р Хасърджиев: Системата ни не е готова да се справи с голям наплив от пациентиКъсметлии сме, че рано влязохме в карантинен период, късметлии сме, че не сме в центъра на Европа и тук няма много бизнеси, няма много полети, съответно коронавирусът влезе постепенно у нас, но виждаме, че не ни подминава и няма да ни подмине. Здравната ни система, за съжаление, не е готова и продължава да не бъде готова да посрещне огромен наплив от хора, които едновременно ще потърсят медицинска помощ". Това каза пред БНТ председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

По думите му въпросът не е само в леглата, но и в организацията.

„Не леглата спасяват човешки животи, а добрата организация, предпазните мерки, информирането на населението, включително възможността хората да имат достъп до лекар, без да се налага да чакат по опашки. Това е един голям проблем в България, който не беше решен в последните години“, каза д-р Хасърджиев.

Според него българският пациент е превърнат в пощальон, който за да си получи медикаментите, трябва да се разхожда от кабинет в кабинет. „Това, което направиха повечето държави в пандемията е хроничноболните и възрастните хора, които са най-застрашени инфекцията да ги порази, си стоят вкъщи. У нас няма нито законова, нито техническа възможност пациентът да си стои вкъщи и да е наблюдаван дистанционно от лекаря“, каза д-р Хасърджиев.  

Той подчерта, че се надява поне есента да бъде въведена такава система, когато се очаква наплив и да не се налага пациентите да висят по опашки, а лекарите да си получават възнаграждението за дистанционните прегледи.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
nB#Q

Elf 12.08.2020 11:58:23

Политическото статукво е целенасочена дейност на организирана престъпна група, която е монополизирала политическото пространство чрез използване на престъпни практики. Това статукво е уговорено и уредено още преди започване на прехода. Именно то разпределя и контролира всички финансови потоци и начина на управление на националното богатство. Статуквото се представлява от конкретни политически лица, които са преходни, но има и няколко задни рубежа, които гарантират възпроизвеждането на статуквото, всеки път след проведени уж демократични избори! По тази причина няма как днес да има чисти лица на държавнически, политически или експертен пост, защото всички заедно са продукти на статуквото, а не случайни лица. В този смисъл случайни хора във властта не съществуват, защото именно те са истинската опасност за престъпното олигархично-политическо статукво. Всички заплахи се премахват с кадифена ръкавица, включително потенциалните. Напред се пропускат само артистите - корумпирани, посредствени и зависими по много начини! Борбата с мафиотския престъпен октопод преминава през лица от всички днешни политически формации и други, които осъществяват необходимата им логистика и ресурси. Сами виждате, че в момента в който политическите формации от статуквото усетиха, че губят контрол над протестите се капсулираха и заедно търсят изход! Изход за себепроизвеждане, не за гражданите! Надявам се да стоите докрай с отворени очи, защото опитите да се подмени борбата срещу мафията с евтини политически боричкания се разпалва и е на път да подмени същността на проблема - мафията! Това не трябва да се допуска в никакъв случай. Който лавира или заобикаля темата за достигане до политически акт на отваряне на фронт за борба с мафията е част от апарата на същата тази мафия! Сега е времето да се отдели житото от плявата, господа! Преди да започнат да хвърчат куршумите, всички грешки трябва да бъдат минимализирани. С гръмки политически слова и евтини хора няма да преборим престъпен организъм, който разполага с невиждани за света ресурси от всякакво естество. Арогантни, опитни и безпардонни твари, винаги готови да газят през трупове. Обявяваме и провеждаме професионална и светкавична война с мафията или продължаме с политичските алабализми на лица от статуквото? Това е въпросът. И той има само един верен и правилен отговор. Еднозначен. Време за война.

Гост 12.08.2020 11:04:37

НПО прайд

Гост 11.08.2020 13:57:46

Колко мандата е председател? Оставка.

Гост 11.08.2020 12:21:02

Този е идеален за шеф на някоя голяма, солидна държавна болница

Гост 11.08.2020 11:54:43

Как може председател на Националната пациентска организация да бъде лекар, за какъвто се представя лицето Станимир Хасърджиев.

Гост 11.08.2020 19:42:42

Че той не е лекар, или поне отдавна не е такъв. Къде може да се запише човек за преглед при него?

Любопитен 11.08.2020 11:34:00

Кой му е УИН кодът? Кога последно е платил членски внос? На какъв адрес и кога пациент може да си запише час за преглед (консултация) при него?

Да да 11.08.2020 13:52:09

Няма такъв, не е член на БЛС според регистъра и не е виждал и лекувал болен от дълги години!

Гост 11.08.2020 10:59:45

А новият министър на здравеопзването леля Костадинка Ангелова наляво и надясно тръби, че системата ни е готова да се справи с всичко. Абе Хасърджиев, докато се гушкате с Ангелов, не говорите ли и за здравеопазване?!

999 11.08.2020 10:59:03

Лекар не е човек завършил медицина, а човек практикуващ професията. Към Хасърджиев понятието лекар е неприложимо. Никой не спасява "животи", каквото и да означава това неграмотно множествено число. Оздравяват лечимите и тези, които имат късмет. А що се отнася до дистанционното обслужване - то се осъществява от подготвени лекари, добре познаващи пациентите си и наистина върши добра робота.

Гост 11.08.2020 11:31:37

Абсолютно верен коментар!

Да да 11.08.2020 10:05:22

Какъв доктор си ти Мишко? А Хасърджиев ще отговориш ли? Що като уж си доктор те няма в регистъра на лекарите? Спри да обикаляш телевизиите и да търсиш глупости!

Гост 11.08.2020 09:58:00

А, Евгени Минчев отново


Всичко за коронавируса
Още новини
Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология
15.04.2024 17:17:35

Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология

Нова класификация и дефиниция на епилептичните синдроми на Международната лига срещу епилепсията ...

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи
15.04.2024 16:45:14

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи

Шестокурсникът по медицина от МУ - Пловдив Здравко Иванов се класира на второ място на първата на ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...