Неделя, 28 Ноември 2021
13
март

Европа дава 37 млрд. евро за инвестиции срещу кризата с коронавируса

Правителствата на държавите-членки ще имат по-голяма свобода за разходите сиЕвропейската комисия предлага да бъдат пренасочени 37 милиарда евро в рамките на общата кохезионна политика на Евросъюза за борба срещу коронавирусната криза. Това заяви на пресконференция днес председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен. Освен това, Комисията предлага тази година да се откаже от задължението си да поиска от държавите-членки да възстановят неизползваното предварително финансиране от структурните фондове.

Така държавите-членки ще имат още 8 милиарда евро от бюджета на ЕС и ще могат ги да използват за допълване на сумата за структурно финансиране в целия ЕС. Така на практика ще бъде увеличи размера на инвестициите през 2020 г. и ще бъде стимулирано използването на все още неразпределените средства в рамките на програмите по кохезионна полотика за периода 2014-2020 г., каза Урсула фон дер Лайен. Тя призова Европейския парламент и Съвета на Европа бързо да одобрят това предложение, така че то да бъде прието в рамките на следващите две седмици.

В официално съобщение на ЕК се посочва, че Комисията предлага да разшири обхвата на действие на Фонда за солидарност на ЕС, като в него се включи и кризата в областта на общественото здраве в страните където тази сфера е най-силно засегната.. Така през 2020 г. ще бъдат осигурени още до 800 милиона евро. Европейският фонд за глобализацията разполага с до 175 милиона евро за мобилизиране на подкрепа за освободени от работа служители и работници и самостоятелно наети лица, поясняват от ЕК. Освен това, ще бъде улеснено разгръщането на мерки с финансиране от Европейския социален фонд, които ще бъдат насочени към подпомагане на работниците в сферата на здравеопазването.

От ЕК информират още, че имат готовност да активират клауза във фискалните правила на Евросъюза, която ще разреши временно прекъсване на бюджетните ангажименти за най-засегнатите от кризата с коронавируса страни. Тази възможност обаче не означава пълно оттегляне от действащите фискални правила в общността, но според комисията ще разреши много по-големи разходи за справяне със ситуацията и евентуално прекъсване за известно време на бюджетните ангажименти, поети от правителствата.

Също така, правителствана на държавите членки ще могат да предоставят държавна помощ в много по-голяма степен, като в бърз порядък ще бъде създадена процедура за това. В следващите седмици 1 милиард евро ще бъдат пренасочени от бюджета на ЕС като гаранция за Европейския инвестиционен фонд с цел стимулиране на банките да предоставят средства за ликвидност на малки и средни предприятия и субекти със средна капитализация По предварителни оценки на комисията тази стъпка ще помогне на поне 100 000 такива предприятия да бъдат подпомогнати с около 8 милиарда евро финансиране. Ще има и кредитни ваканции за съществуващите длъжници, които са засегнати от кризата, допълват от ЕК.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
U7tg


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Ивелина Петрова: Обичам професията си безкрайно
28.11.2021 10:57:53 Невена Попова

Д-р Ивелина Петрова: Обичам професията си безкрайно

Д-р Ивелина Петрова е завършила медицина в МУ - Плевен. Специализира хирургия и онкологична х ...

5% са положителните случаи, 47 са починали (Обновена)
28.11.2021 10:11:37

5% са положителните случаи, 47 са починали (Обновена)

1218 са новите случаи на коронавирус у нас. Общият брой на тестовете, направени през последното д ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...