Събота, 17 Април 2021
06
апр

Експерти: Хората с епилепсия не са в по-висок риск от COVID-19

Публикуваха адаптирани препоръки на Световната лига срещу eпилепсията при лечението на пациенти в условията на COVID-19Адаптирани препоръки на Световната лига срещу епилепсията при лечението на пациенти в условията на COVID-19 епидемия публикува УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, съобщиха от лечебното заведение. Те са изготвени въз основа на най-честите въпроси за лечението на хора с епилепсия и са преведени и адаптирани от доц. Петя Димова – невролог в единствения у нас Референтен център за функционална и епилептична хирургия, разположен в болницата. Документът е базиран на публикация от Световната лига против епилепсия (ILAE), чийто член е Българското дружество против епилепсия с председател доц. д-р Петя Димова.

Пациентите, които страдат само от епилепсия (т.е. нямат други придружаващи заболявания) не са с по-висок риск от заразяване с COVID-19 или тежко протичане на инфекцията. За тези хора няма данни, че при епилепсия имунната система е отслабена. Те не трябва да се приемат за „имунокомпрометирани“ и нямат „имунен дефицит“, се казва в препоръките на ILAE.

Изключение правят няколко групи пациенти, които заради спецификата на заболяването си приемат лекарства за контрол на пристъпите, засягащи имунната им система (например АСТН, стероиди, еверолимус, имунотерапии); имат други неврологични проблеми, които засягат имунитета им - хората в тези ситуации са изложени на по-голям риск от развитие и по-тежки симптоми на различни вирусни заболявания; имат други медицински проблеми, които биха могли да увеличат риска от по-тежко протичане на COVID-19.

Няма доказателства, че използването на традиционните лекарства против гърчове увеличава риска от коронавирусна инфекция, категорични са специалистите..

COVID-19 обаче, както и всяка друга вирусна инфекция, която протича с висока температура, може да увеличи епилептичните пристъпи. Подобен ефект върху хората може да има и стресът и страхът от неизвестността, които се създадоха около заболяването. Затова лекарите предупреждават пациентите да приемат редовно лекарствата си и да следят внимателно състоянието си, тъй като, въпреки планирането, епилепсията не е предвидима болест.

Ето и случаите, при които пациенти с епилепсия трябва да отидат в спешно отделение: при пристъп със загуба на съзнание с продължителност повече от 5 минути, който не е спрял спонтанно и в домашни условия не може да се приложи „спасително“ лекарство; когато пристъпите продължават, след като човек е приел такова лекарство; когато човек с пристъп се е наранил сериозно или има проблеми с дишането; когато пристъпът е довел до сериозна травма на главата.

„За съжаление повечето от препоръчваните т.нар. „спасителни“ лекарства, не са налични в България. Заедно с Асоциацията на родителите на деца с епилепсия отдавна алармираме за това институциите, но без успех. Досега пациентите си набавяха тези медикаменти от чужбина, но в момента дори и тази възможност не съществува, което ги поставя във висок риск от влошаване на епилептичното заболяване“, коментира доц. Димова.

Документът на ILAE за лечение на епилепсия в условията на COVID-19 епидемия е качен на страницата на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Към него има и План за действие при епилептичен пристъп, който е добре да бъде изготвен от/за всеки пациент като подготовка за действие в спешни ситуации.

Приложен е и списък на известните към момента взаимодействия между антиепилептичните медикаменти и прилаганите в момента терапии при COVID-19, с акцент върху Хлорохин и Хидроксихлорохин, които трябва да се имат предвид от лекарите, занимаващи се с COVID-19, но е добре и пациентите/техните близки да са осведомени за най-важните възможни нежелани реакции.

Специалистите припомнят, че у нас от епилепсия страдат близо 70 000 души. Най-засегнати от заболяването са децата, тъй като в 60% от случаите то започва в детска възраст. Около 15 000 от пациентите са с фармакорезистентна епилепсия (която не се поддава на лечение с медикаменти). В УМБАЛ “Св. Иван Рилски” се намира единственият в България Референтен център за функционална и епилептична хирургия. В него екипът на доц. Петя Димова и доц. Красимир Минкин диагностицира и лекува успешно пациентите с най-тежките форми на епилепсия - такива, при които нито един медикамент не е могъл да помогне.

От болницата информират, че въпреки трудните условия лечението на пациенти с епилепсия не е прекъснато и центърът продължава да приема болни, чието състояние изисква незабавна намеса.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
M8yk


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Николай Петров: Хемофилията не е опасна, когато се лекува
17.04.2021 10:58:51 Елена Цветкова

Николай Петров: Хемофилията не е опасна, когато се лекува

Николай Петров е на 25 години от Перник и има генетичното заболяване хемофилия, свързано с ли ...

2126 са новите случаи, починалите са 121
17.04.2021 10:04:45

2126 са новите случаи, починалите са 121

2126 са новодиагностицираните с COVID-19 лица в България през изминалото денонощие, което е близо ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...