Петък, 24 Септември 2021
16
март
4

Зъболекарите призовават за финансова помощ от държавата заради отлива на пациенти

МЗ да осигури денталните практики с предпазни средства и дезинфектанти, настояват от БЗСБългарският зъболекарски съюз (БЗС) е изпратил отворено писмо до всички инстиуции, в което настоява за финансова подкрепа от страна на държавата при създалата се кризисна ситуация с разпространението на коронавируса. Според денталните лекари кризата е довела до отлив на пациенти, което от своя страна генерира сериозни загуби за практиките им.

„Създадената извънредна ситуация и призивът за социална изолация водят до неизбежен колапс и последващ фалит на дентални лечебни заведения, предвид техния частен самоиздържащ се от дейности и оборот на пациенти характер. Характерното за денталната помощ по задължително здравно осигуряване и тази на частният пазар е базирана на заплащане на изпълнена лечебна дейност, а не на принципа на брой записани пациенти (капитационен принцип)“, се казва в посмито.

От БЗС призовават по примера на европейските държави, които не са пренебрегнали подпомагането на денталната помощ, българската държава чрез своите финансови и отраслови органи да подпомогне малкия и среден бизнес, в който са включени и денталните практики. От съсловната организация припомнят, че точно малките и средните предприятия са признати н ЕС като базисни икономически субекти, защото осигуряват 12% от брутния вътрешен продукт на Евросъюза. Затова от съюза настояват към тях да бъдат причислена и денталната лечебна помощ.

„БЗС има експертния потенциал да подпомогне органите, изготвящи ресурсните мерки за определяне включването на денталната помощ в достатъчен и прецизиран размер“, посочват денталните медици.

От съсловието припамнят, че при действащата нормативна уредба денталната помощ е специфична част от първичната извънболнична помощ„ Тя функционира като един лично инвестиран и частно издържащ се сектор, който изпълнява държавна задача за осигуряването на денталното здраве в реално време и в съответствие с изискванията на епидемиологичната обстановка. По тази причина, смятат от БЗС, е редно държавата в лицето на Министерството на здравеопазването да се намеси и да подпомогне денталните практики като им осигури съответния набор от антисептични и противоепидемични средства в достатъчен обем - индивидуални придпазни средства, дизенфектанти и други необходими консумативи.

 

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
%tUY

Гост 16.03.2020 20:20:34

Алчността никога не е била добър съветник! Стоматолозите си направиха няколко смешни дейности, заплащани от НЗОК с мисълта, че всичко останало ще е cash&carry. Ако си имахте договори с Касата за повече дейности, сега бабите щях да ви висят пред кабинетите. А сега правете прИмоции: две пломби на цената на една, или на цената на един зъб вадим два зъба!

Гост 16.03.2020 18:38:18

Ами как да ви помогне правителството? Например на министрите да им оправите пломбите, да им избелите зъбите, после да им ги извадите всичките и по един имплант на зъб. Туй си е частпром, ЕООД!

Насим Талеб 16.03.2020 18:35:45

Га зимахте по 150 лв за пломба, 1 000 лева за имплант и 200 лв за почистване на зъби, ни ривахте, сега ривете. Ами то в икономиката е цикъл - има нагоре, има надолу, от време на време някоя черна мисирка (пардон черен лебед), ама всеки да си вързва гащите навреме! Както каза една представителка на едрия капитал на въпрос, какво ще правят многото безработни, които се очакват в следващите месеци, "Ами могат да отидат на полето - поне ще са полезни за нещо". Така че - мотики, лопати, щайги, и при бай Иван бригадира...

Гост 16.03.2020 19:58:29

Еее, къде ги тези смешни суми за имплант? То това си е нищо направо. На жената ѝ искаха 1 500 лв. преди три години и без гаранция дали няма да бъде отхвърлен.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Нов ангиограф вече работи в „МБАЛ-Пазарджик“
24.09.2021 12:38:57

Нов ангиограф вече работи в „МБАЛ-Пазарджик“

Нов, модерен ангиограф вече работи в „МБАЛ-Пазарджик“ АД. За неговото закупуване Мини ...

Проф. Мутафчийски си постави трета доза ваксина срещу COVID
24.09.2021 11:59:51

Проф. Мутафчийски си постави трета доза ваксина срещу COVID

Началникът на Военномедицинската академия проф. Венцислав Мутафчийски вече е с трета доза ваксина ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...