!
Понеделник, 20 Май 2024
23
март
1

ИАЛ: Без нови клинични проучвания, спонсорите да се отнасят отговорно към безопасността на пациентите

Агенцията ще разглежда с предимство всички въпроси, свързани с COVID-19Безопасността и здравето на пациентите е основен приоритет и всички промени в провеждането на клиничните изпитвания трябва да се основават на задълбочена оценка на риска, а техните спонсорите носят цялата отговорност за пациентите. Това се посочва в официално съобщение на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), публикувано ден след като Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) излезе с позиция и публикува на електронната си страница актуализирани препоръки към спонсорите на клинични изпитвания в страните от ЕС в новата обстановка в условия на пандемия от COVID-19.

Предвид усложнената обстановка от повишен риск от COVID-19 и обявеното извънредно положение в страната, множество допълнителни фактори ще оказват влияние при провеждането на клиничните изпитвания в центрове на територията на страната – ограничен достъп до лечебни заведения, ограничени ресурси, посочват от националния ни лекарствен регулатор и обръщат внимание върху най-важните организационни и етични принципи в тази сфера.

На първо място се препоръчва да не се стартират нови одобрени клинични изпитвания, подчертават от ИАЛ. Въз основа на оценката на риска следва да се прецени от страна на спонсора дали набирането на участници по стартирали изпитвания може да бъде временно преустановено, допълват оттам.

От националния ни лекарствен регулатор подчертават, че спонсорът в сътрудничество с главния изследовател трябва да обмисли дали физическите посещения (визити на място в центровете) могат да бъдат трансформирани в проследяване от разстояние, телефонни обаждания, да бъдат отложени или отменени изцяло при прилагане на риск базирания подход, възможностите на протокола на изпитването или неговото изменение, за да се гарантира, че в центровете се извършват само необходимите визити. При съществена промяна в протокола в тези случаи, придружена със съответната документация, тя ще бъде разглеждана с приоритет, информират от ИАЛ.

При липса на друга възможност в неотложни случаи е възможно преместване на участници от един център в друг – нов/вече одобрен център в населеното място. В такива случаи е важно да се осигури непрекъснатост на лечението на пациентите, допълват оттам.

Както участниците в изпитването, така и двамата главни изследователи трябва да са съгласни относно преместването, като приемащият център следва да има осигурен навременен достъп до информацията - събраните данни за участниците в изпитването. Необходимо е подаването на съществени промени в тези случаи, придружени със съответната документация, които също ще бъдат разглеждани с приоритет, уверяват от регулатора.

В случай, че не е възможно даден център да продължи участието си, спонсорът трябва да обмисли дали центърът да бъде закрит и как това ще се извърши, за да се гарантира най-добре безопасността на пациентите и валидността на данните, за което се подава уведомление до ИАЛ.

Препоръчва се лекарствените продукти и медицинските изделия в клиничните изпитвания да се поддържат в подходящи количества, за да се осигури непрекъснатост на лечението, в случай на затруднения при доставката им. В извънредни случаи при възникнал недостиг е допустимо преразпределяне на количества между одобрените центрове. Спонсорът следва да гарантира осигуряване на условията на съхранение и сигурността на доставките при спазване на установена писмена процедура и документиране на всеки етап от процеса. За посочените действия е необходимо уведомление до ИАЛ.

Поради спецификите и множеството разновидности в клиничните изпитвания е невъзможно настоящите препоръки да обхванат всички ситуации. Отговорност на спонсора е безопасността на пациентите, осигурена валидност на данните, както и осигуряване на качеството при провеждането на клиничните изпитвания. Всеки етап от процеса на предприети мерки и взети решения следва да бъде документиран. ИАЛ ще разглежда с предимство всички въпроси, свързани с COVID-19, уверяват оттам.

Що се отнася да мониторирането на изпитванията се препоръчва съобразяване на плана за мониториране с процедурите на спонсора и възможностите за разреждане на мониториращите визити или извършването на такива от разстояние при спазване на правилата за Добра клинична практика. Промените в плана за мониторинг не подлежат на докладване на ИАЛ.

За допълнителни въпроси интересуващите се могат да използват електронната поща - clintrialsquestions@bda.bg или да се обадят на телефон 0894195544.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
d#5X

Р.КРОНЕВА НЗОК 23.03.2020 11:04:30

По повод писанията на дъщеря ми и зет ми искам да заява; Непознавам третата си внучка Илияна ,която е на около 2 години. Другите си две внучки съм виждала пет или шест пъти ,те съответно са на 15 и 13 години.Имаше период около 10 години,в който не съм ги виждала. Не съм отгледала синът си,а съм го дала на майка ми за около 12 години.Е след което си го взех. Не съм помогнала на дъщеря ми за следването й, нито с пари,нито с гледане на деца. Не съм й помогнала за къщата й искаше ми 7000 лв,не защото нямах,а защото не исках. Мъжът ми по това време вземаше около 300 0лв плюс 1000лв пенсия и аз около 1200 заплата. т.е. приходите ни за месец . Не е вярно,че не съм купила подаръци на внучките си за този период,дадох им старият си телефон плюс две пижами. На сватбата на дъщеря ми не дадох и лев. Като разбрах,че е бременна около 6 месеца преди сватбата,я накарах да направи аборт,но тя отказа.Казах й,че не е толкова страшно и това вече е рутинна манипулация,след това и да няма деца не е проблем,все пак и аз съм осиновена. Дълги години спахме с мъжът ми в различни стай, аз в детската при дъщеря ми,а той в хола.Надежда 3 бл.306,вх.А ап.. 7 Не съм дала на дъщеря ми нито вила,нито дом,нито кола само два анцуга с който отиде да живее при мъжа си през 2001год. (небяха маркови,а от Илиянци еластант и полиестър) Получихме от моят баща нова кола от кореком плюс долари. (човека беше лекар в Либия и каквото изкара ни даде на мен и на Оги). Те ни помогнаха да доплатим апартамента в които живеем,защото ние нямахме пари. Продадох пианото купено от майка ми за горепосочената цел. Майката на Оги ни даде апартамент в Бургас,въпреки,че беше останала сама вдовица и с този апартамент можеше да си помага,въпреки това аз не я обичах и уважавах много. Е вие преценете дали има право да ме мразят децата ми или не. Извинявам се,че написаното не е по темата.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Кристина Радоева: Грешно поставената диагноза може да остави доживотен отпечатък
19.05.2024 12:07:12 Невена Попова

Д-р Кристина Радоева: Грешно поставената диагноза може да остави доживотен отпечатък

Д-р Кристина Радоева-Станева е възпитаник на МУ – София, където завършва образованието ...

С вечерно бдение отбелязваме Деня на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН
19.05.2024 10:22:03

С вечерно бдение отбелязваме Деня на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

„Помним! Приемаме! Подкрепяме!“. Под това мото ще премине Международният ден за съпри ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...