Вторник, 30 Ноември 2021
06
апр
7

Карантината срещу COVID-19 в китайските лозунги: Днес хапни дивеч - утре ще си в ада!На редакционната поща получихме мейл от Асен Велинов, адвокат с дългогодишна практика в сферата на търговското, инвестиционното и развлекателното право, лицензиран в Калифорния, САЩ и базиран в Шанхай. Адв. Велинов представя една от мерките за борба с разпространението на коронавируса, която е типично китайска и остава непозната за повечето хора по света - лозунгите и плакатите.

Ето какво разказва адв. Велинов:

Специфичен за Китай тип комуникация е с лозунги - често бели йероглифи върху червен плат, окачени на стени и огради или опънати между пътни знаци. Те имат дълга история, все още се срещат често, а тази година имаха и роля в борбата с COVID-19. Споменатите в заглавието “препоръки” са малка част от примерите.

Трудно е да разбере и обясни съществуването им без няколко думи за езика, на който са написани. Особеностите на китайския език трудно могат да бъдат обяснени накратко: той е тонален, писмеността е йероглифна и връзката между значение, произношение и изписване на йероглифите е по-малко “естествена” отколкото познатите ни европейски езици. Един йероглиф е винаги сричка - понякога и едносрична дума, а броя на сричките е ограничен - те могат да завършват само на гласен звук или на “н” или на носово “н”. Общия брой възможни срички е само 410 - за сравнение в английския се смята, че те са около 15,831. Йероглифите, думите и фразите имат дълга и многопластова история, културно съдържание и често кратки изрази “разказват” дълги традиционни истории. Поради тези особености са възможни най-различни “игри” и шеги с езика - думи които звучат подобно или йероглифи, които изглеждат подобно_ могат да имат напълно различни значения, много думи се римуват, и много изрази и словосъчетания са силно “визуални.”

Това въведение е нужно, защото показаните по-долу лозунги изглеждат като част от отминали епохи. Те често се срещат, но са от различен тип в големите градове и в по-малките населени места. В Пекин и Шанхай например, те са често информативни и звучат по-сухо. В малките градове и населени места те са по - директни и имат по-драматичен ефект. Сред по-долните примери има и лозунги от Малайзия, където има значимо етнически китайско население.

Лозунгите по-долу в превод не предават истинската идея на тази практика за комуникация между властите и “народа”. Преведени, те често са тромави или твърде буквални. В китайския си вариант много от тях са остроумни, шеговити, имат рима и ритъм и се запомнят лесно - за тях също важи принципа, че “поезията” е това което се губи при превода. Не всички обаче са такива разбира се - много са и клиширани, тромави, банални или неподходящо заплашителни.

Почти три месеца след началото на мерките за ограничаване на епидемията в Китай, тези лозунги вече не са толкова актуални тук - повечето от тях привлякоха внимание в началото на февруари, когато мерките бяха най-стриктни.

За съжаление, те придобиха известна актуалност извън Китай - по света изрази като социално изолиране и думи като карантина, изолация и командно дишане навлязоха във всекидневния речник на много от нас. Тези лозунги напомнят какви мерки предприеха Китайските власти и предупреждават за опасността от неспазването им. Макар че са изключително специфични за Китай, те все пак очертават параметрите на агресивна инициатива за справяне с епидемията, която за момента е от най-успешните в света.

“Стойте си вътре и не се мотайте навън - имате си трима приятели вкъщи: климатика, телевизора и интернета!"

“Всеки, който сега е на улицата е призрак, който иска да те убие!"

“Маска или командно дишане - решението е твое!"

“Да излизате е самоубийство, стойте си вкъщи! "

"Докато не сте използвали и последното парче лук, не ходете до магазина!"

“Докладвайте нелегалните събирания за игра на карти на родителите си, така както те някога докладваха нелегалните интернет кафета”

“Останете вкъщи, за да спрете инфекциите - не отваряйте вратата на роднините ви, ако дойдат! "

“Спестете левчета от маски, похарчете хиляди за лечение! ”

“Ако се разхождате навън днес, догодина трева ще е покрила гроба ви!"

“Тези, които не си признават, че имат температура са врагове на народа!”

“Маската е по-добра опция от командно дишане, да си лежиш вкъщи е по-добре, отколкото да лежиш в инфекциозно отделение!"

“Целта ни през 2020 - да останем живи! ”

“Само боклуците излизат навън без маски! ”

“Под карантина не са нашите приятели от Хубей, а вирусът!"

“Имате четири избора къде да лежите: вкъщи, в затвора, в болницата или в гроба!"

“Разберете рано, лекувайте се рано, оправете се рано, това е хубаво и за вас и за нас! "

"Опитай се да не носиш маска и бързо ще умреш!"

“Ако днес приятели почукат на вратата, утре и вируса ще почука на нея!"

“Не се събирайте на маса сега, за да ядете и в бъдеще. Не излизайте днес, за да имате роднини утре! ”

“Срещите с роднините и приятели са взаимно убийство, ако ходите на партита значи желаете смъртта си! ”

“Днес хапни дивеч - утре ще си в ада! ”

“Как да покажете обич и уважение към родителите си? Заключете ги вкъщи!"

Д-р Нора Чилева-Сяо, специалист по древно китайска литература към Пекинския Университет за езици и култура (BLCU), напомня, че от историческа гледна точка лозунгите са типични, както за българския, така и за китайския народ. В България те са пропаганда, останала от времето на тоталитарния период, когато червените, метални табели „крещяха“ "Без труд животът не е нито красив, нито достоен!" или "Културният човек наред, поддържа чистота и ред!".

В България днес, те отново оживяват, особено по немирно време на протести, но вече не "съветват", "не препоръчват" и не спасяват човешки живот.

За повечето китайци препоръчителните лозунги са като пътните знаци или билбордовете по магистралите. Те съществуват, за да напомнят, че раждаемостта трябва да се контролира или напротив, когато условията го позволиха лозунгите се смениха с тези да се окуражават-"Едно дете е добре, но две е още по-добре! "Посланието винаги е ясно и запомнящо се. Вчера беше" Дръж се, Ухан! Дръж се Хубей! Китай не се давай! "днес в китайските сайтове ще прочетем слогани, насочени към целият свят" Не се давайте! " и даже към България: Дръж се, България!

Д-р Чилева-Сяо намира изследването на лозунгите и слоганите за много интересна задача от литературна гледна точка. Те са кратка форма за изразяване на социалните вълнения в обществото, а когато стилът е по-изискан имат и достойно място като литературата.

Трудно може да бъде измерена директната ефективност на такъв тип комуникация – но интересните, смешни или агресивни лозунги се споделят многократно в социалните мрежи и стават обект на обсъждане или подигравки. В този смисъл те са много ефективни – поддържат диалога за реалността на епидемията и карантината и напомнят за социалната отговорност и мерките, с които всеки трябва да се съобразява.

 

Текстът на снимката: Ако излизаш, ще ти счупим краката, ако протестираш, ще ти строшим зъбитеКоментари по темата

Правила на форума за коментари
qpt*

Гост 06.04.2020 14:56:47

Един лозунг от името на Мао- "Сто години робски труд-хиляда години райски живот".Китай и Русия са прокажените комунистически петна на планетата.От които идват само зарази,епидемии,радияция,глад и мизерия.И С.Корея също.

Актуално за България 06.04.2020 10:54:52

"Час по-скоро да приберемЕ хляба на народа!"

... 06.04.2020 11:01:14

"Секунда невнимание, а после - цял живот мъртъв."

Гост 06.04.2020 11:16:37

"Във всеки дом - добитък"

Гост 06.04.2020 12:05:27

"Всеки кооператор - свиня, всеки комунист - две." "Работете с повече ентусиазъм, не мислете само за заплатата!"

Гост 06.04.2020 10:51:14

"При директора се влиза само по голяма нужда." Надпис на вратата на директорския кабинет

Гост 06.04.2020 10:47:48

"СССР - родина на всички безотечественици!" На табела край жп линия. "На Партията - вярност, на народа - чиста вода!" Лозунг във ВиК


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Великобритания: Близо 50 000 пациенти с рак са диагностицирани късно заради пандемията
30.11.2021 16:28:31

Великобритания: Близо 50 000 пациенти с рак са диагностицирани късно заради пандемията

Изключително тревожни са данните за състоянието на онкологичната помощ във Великобритания по врем ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...