!
Вторник, 16 Април 2024
06
апр
2

Конспиративните теории за 5G и COVID-19 станаха заплаха за реда и безопасността

“Историята за 5G е абсолютен, пълен боклук. Това са глупости - най-лошият вид фалшиви новини,” каза Стивън Поуис, национален медицински директор на NHS EnglandБританското правителство започва разговори със социални медии, за да бъдат предприети мерки срещу разпространението на лъжливи теории за 5G и COVID-19 връзка, след като в събота базови станции на мобилните оператори в Бирмингам, Мърсисайд и Белфаст бяха подпалени на фона на широко споделената теория на конспирациите. Инженери на мобилните оператори също са изправени пред физически и словесни заплахи от хора, които смятат, че излъчванията от 5G базовите станции са опасни за здравето и увреждат имунната система на хората, което според теориите на анти-5G активистите е причина за появата и разпространението на коронавируса. Министърът на кабинета на Обединеното кралство Майкъл Гоув нарече разпространяваните конспиративни теории “опасни глупости”.

На фона на усилията на безброй медицински специалисти в света и в България за справяне с коронавирус пандемията и изследванията на повече от 40 компании, които проучват и разработват лекарствени продукти срещу COVID-19 се разпространява една друга епидемия - тази на фалшивите новини.

Манипулативна информация, а в много случай откровени небивалици се разпространяват в социалните медии, които експлоатират страха и притесненията на хората за тяхното здраве и създават психози, възползвайки се от безпрецедентната ситуация създадена от COVID-19 епидемията. Facebook групи твърдят, че има пряка връзка между възникването и разпространението на COVID-19 и навлизането на мрежите от пето поколение, известни просто като 5G.

„Това е нелепо твърдение. Всяка година идва нов щам на грип, който обикаля света. Ето това правят вирусите - мутират и ще се разпространяват по този начин, вероятно докато има живот“, заявява и Джон Бючър от Националната програма по токсикология, междуведомствена програма за здравеопазване и човешки услуги в САЩ, която се занимава с проверка и оценка на опасностите в заобикалящата ни среда.

Не можем да не направим паралел с антиваксърското движение и убеждението, че ваксините са вредни и отказа от ваксинация. Лични истории на хора смесени с “научни” теории и доказателства със съмнителен произход заливат мрежата и до днес и експлоатират един от най-големите страхове на хората, това за здравето и живота - техния и на децата им. За опасността от отказа от ваксини предупреждава и Световната здравна организация (СЗО), а през 2019 г. отказът от ваксинация е поставен сред глобалните опасности за човешкото здраве, редом с глобалното затопляне, грипа, антибиотичната резистентност и епидемиите.

Наложената социална дистанция, спирането на икономиката и притесненията на хората за бъдещето и не на последно място невежеството и липсата на елементарна медийна грамотност изиграха ролята на  катализатор на ескалацията на напрежението довело до безпрецедентните действия на анти-5G последователите във Великобритания. Подобни действия вече застрашават не само реда и безопасността, но и здравето на хората.

Стивън Поуис, национален медицински директор на NHS England каза: „Историята за 5G е абсолютен, пълен боклук. Това са глупости - най-лошият вид фалшиви новини.”

“Реалността е, че мобилните мрежи са абсолютно критични за всички нас, особено във време, когато молим хората да останат у дома и да не виждат роднини и приятели. Теорията за 5G е абсолютен, пълен боклук и не мога да дам по-силно определение от това,” и добави: „Но по-специално, това са и мобилните мрежи, използвани от нашите спешни служби и нашите здравни работници, и аз съм абсолютно възмутен, абсолютно отвратен, че хората биха предприели действия срещу инфраструктура, която имаме незаменима нужда, за да отговорим на спешна ситуация със здравето ни.”

 За генезиса на страхa от 5G

Подобно на много теории за конспирация и дезинформационни кампании, руска дезинформация може да бъде проследена до основата на за генериране на страхове за здравето заради 5G. Докато голяма част от Facebook групите подхранват тези теории наскоро, New York Times миналата година предупреди, че руските дезинформационни кампании активно използват 5G страхове за здравето. RT America, финансирана от руското правителството телевизионна мрежа, излъчи репортаж преди повече от година, в който репортер на RT заяви, че 5G „може да те убие“. Това се оказа необходимата искра за запалването на постоянно тлеещия страх от новото и катализатор на 5G страховете.

Слуховете и конспиративните теориите за връзка между разгръщането на 5G и коронавирус епидемията се разпространяват главно чрез социалните медии. Във Facebook и други мрежи съществуват различни групи, където хиляди членове повтарят лъжливи и подвеждащи твърдения, че 5G бил вреден.

Една теория твърди, че новият коронавирус произхожда от Ухан, защото наскоро китайският град се сдобива с 5G. Сега уж се разпространява в други градове, които също използват 5G. Тези лъжливи теории пропускат да споменат, че такъв силно заразен вирус естествено би се разпространил повече в гъсто населени градове със или без достъп до 5G и че коронавирус пандемия е засегнала страни като Иран и Япония, където 5G все още не се използва. България е една от страните, в които също няма 5G и е непонятно как се прави причинно-следствена връзка между новата технология и COVID-19 у нас и как такава теория намира аудиторията в нашата страна.

А новините за това как трите мобилни оператора и производители на оборудване са си партнирали в провинцията Хубей, където се намира град Ухан, за да изгради 5G инфраструктура в новопостроената болница, в която се лекуват засегнатите от коронавируса не стигнаха до никого. С помощта на 5G мрежата се осигури високоскоростна връзка между болницата и експерти от цял Китай ни други точки в света. Това позволи дистанционна диагностика и консултации, без да е необходимо специалистите да са на място и така защити ценни животи. До последователите и аплодиращите теориите на анти-5G групите не стигнаха новините за използването на  специални 5G роботи, които обслужват хора със симптоми и “работят” в интензивните отделения на болниците, предпазвайки хората от заразата и се оказаха незаменима помощ на медицинския персонал в болниците.

Всъщност 5G мрежите помагат и до днес в овладяването на коронавируса или поне това сочат фактите.

Няма научни доказателства, които да свързват COVID-19 пандемията с 5G, нито с непосредствени негативни последици за здравето заради ползването на мрежите от ново поколение. Full Fact, независимa благотворителната организация във Великобритания, която проверява истинността на разпространяваните чрез медиите информации, проучи твърденията, след като британски таблоид разпространи наскоро “новината” за връзка между епидемията и 5G. Заключението: “Това е невярно, новият коронавирус е вирус и няма доказателства, че 5G е вредно за здравето на хората.”

 Какво означава 5G

Ако оставим настрана постоянните проучвания, факт е, че 5G вече навлиза в много страни в света, както е факт, без значение как са били породени, че има страх и опасения относно тази нова технология. Затова е важно да се погледне обективно на фактите, особено в днешната ситуация, когато цялото общество и икономиката на всички страни в света разчита на свързаността и всички телеком услуги и технологиите. Всички ние сме свидетели, че свързаността и новите технологии никога не са били толкова важни за сектора на здравеопазването колкото в момента.

Опасенията за рискове за здравето заради 5G се пренасят вече десетилетия още с появата на мобилните комуникации, минават през всички поколения на мобилните технологии от 2G, 3G, 4G до 5G днес и са свързани с т.нар. електромагнитни излъчвания. 5G използва по-висока честота на радиовълни от 3G и 4G и това създава множество недоразумения в разбиранията за предполагаема вреда на новата технология.

Според науката, най-важният критерий за това дали дадено електромагнитно излъчване е опасно, е дали то попада в категорията на йонизиращо или нейонизиращо лъчение. Просто казано, всяко излъчване, което не е йонизиращо, е твърде слабо, за да разруши химичните връзки. Това включва ултравиолетова, видима светлина, инфрачервена връзка и всичко с по-ниска честота, като радиовълни. Всекидневните технологии като електропроводи, FM радио и Wi-Fi, както и 5G попадат в този диапазон. Вредни са честотите над UV, като рентгенови лъчи и гама лъчи, които са йонизиращи.

Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията и Световната здравна организация няма установени връзки между това, което се нарича нейонизиращо лъчение, което генерират всички форми на радиосигнали - от мобилни телефони до телевизия и радио - и човешкото здраве. Нейонизиращото лъчение е форма, която не може да причини промени в клетките на атомно ниво, за разлика, например, от рентгеновите лъчи или други по-сериозни форми на радиация, ако сте изложени на тях за дълъг период от време.

Д-р Стив Новела, асистент по неврология в Йейл и редактор на Science-based Medicine, разбира, че хората като цяло се притесняват от радиацията. „Използването на термина радиация е подвеждащо, защото хората мислят за ядрени оръжия - те мислят за йонизиращо лъчение, което абсолютно може да причини щети. Може да убива клетките. Това може да причини мутации на ДНК. "

Нейонизиращото лъчение не причинява увреждане на ДНК или каквото и да е увреждане на тъканите, нито понижава имунитета на човека, а притеснения относно електромагнитните излъчвания от появата на мобилния телефон се доказват безпочвени.

 За безотговорността в социалните медии

Многобройни са видовете безсмислени предупреждения за опасности по всякакви теми виждаме във Facebook и други социални мрежи и те на пръв поглед звучат достатъчно убедително. Днес сме свидетели как виртуалните безсмислици за някои са истината за други, свидетели сме на способността на социалните медии да нанесат необратими последствия или да повредят жизненоважна национална инфраструктура както стана във Великобритания преди дни. Всичко това се случва точно както Великобритания и много страни по света се борят с пандемията на коронавирус. Докато медицинските специалисти са заети с борбата със силно заразен вирус, платформите за социални медии, телеком операторите, дори регулаторите и правителства трябва да се борят с еднакво разрушително вирусно разпространение на глупостта онлайн. Колко загубен ресурс е това? Каква е стойността на пропуснатите ползи? Каква е цената на безотговорното поведение онлайн?Коментари по темата

Правила на форума за коментари
GJSh

Гост 06.04.2020 11:33:50

5G заплахата е от съвсем друг вид - всички знаят тясната връзка между Хуайвея и китайската народна армия (военното разузнаване)...Дайте им възможност те да ви правят 5G мрежата - набутайте сами вълка в кошарата! А после ревете колкото искате!

Гост 06.04.2020 11:47:55

Принципно е така. Отделен въпрос е, че това важи и за епъл, а от преди това и за windows... Ако идеята е, че е за следене, прави се масово, и дали ще е през 5G-то или с данни от windows - в общи линии все тая


Всичко за коронавируса
Още новини
Пловдив: Около 90% от приходите на общинските лечебни заведения отиват за заплати
16.04.2024 13:18:22

Пловдив: Около 90% от приходите на общинските лечебни заведения отиват за заплати

„Около 90% от приходите на общинските лечебни заведения отиват за плащане на заплати“ ...

Сдружение „Зачатие“ отбелязва 20-годишен юбилей
16.04.2024 12:30:27

Сдружение „Зачатие“ отбелязва 20-годишен юбилей

Сдружение „Зачатие“, първата независима и изцяло доброволческа организация на хората ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...