!
Сряда, 19 Юни 2024
17
юни

МЗ: Изискването на PCR тест за прием в болница е незаконосъобразноМинистърът на здравеопазването изиска всички регионални здравни инспекции незабавно да уведомят болниците на територията на съответната област, че е незаконосъобразно изискването на PCR тест като условие за прием в болница или консултация със специалист, съобщиха от МЗ.

Разпореждането на Кирил Ананиев е във връзка със зачестилите сигнали от граждани за изисквания от страна на лечебните заведения преди хоспитализация или консултация на пациентите да бъде извършен платен PCR тест.

Здравният министър е категоричен, че всички сигнали за отказ от страна на лечебните заведения за диагностика или лечение поради липса на PCR тест ще бъдат проверени и ще бъдат налагани санкции. До момента Изпълнителна агенция „Медицински надзор" е започнала 7 проверки по подобни казуси, една проверка е приключила с наложена санкция и на лечебното заведение е разпоредено да възстанови на пациента взетите за PCR тест средства.

Припомняме, че позицията на Министерството на здравеопазването е, че PCR тест, заплатен от гражданите, не може да бъде условие за прием или консултация със специалист в лечебни заведения.

Всички здравноосигурени лица имат право на достъп до лечебни заведения за оказване на болнична помощ, заплащана от НЗОК, когато диагностичната и/или лечебната цел не може да бъде постигната в условията на извънболничната помощ. Гражданите имат право да изберат лечебно заведение, сключило договор с НЗОК за оказване на съответната болнична помощ, на територията на цялата страна.

Приемът за диагностика и лечение (в т.ч. и оперативно) в болнични условия се осъществява въз основа на здравословното състояние и свързаните с него индикации за болнично лечение и не трябва да бъде възпрепятстван от въвеждане на други предварителни условия. Извън това, по време на хоспитализацията лечебните заведения са задължени стриктно да спазват мерките по превенция и контрол на инфекциите, свързани с медицинското обслужване.

Освен това НЗОК заплаща дейността по диагностика на COVID-19 чрез извършването на високоспециализирано изследване „Полимеразна верижна реакция (PCR) за доказване на COVID-19".

Министерството на здравеопазването се обръща към всички български граждани с апел своевременно да подават сигнали в случаи на отказ от страна на лечебните заведения за диагностика или лечение без PCR тест.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
*ESy

futurehealth 29.06.2020 09:42:25

банка за стволови клетки https://www.future-health.bg/

? 24.06.2020 09:07:16

Защо да е незаконосъобразно? Жена ми ако лежи оперирана, аз и тя имаме законовото право да знаем дали жената, която ще легне на съседното легло, е носител на китайския вирус.

Запозната 18.06.2020 21:59:31

У нас няма такъв риск за персонала като на Запад. Властта е осигурила най-качествените защитни облекла, най-чудесните очила... И не само това, а и маски с филтри от кайсиеви ядки. Никакви оплаквания да няма!

Патриот-майтапчия 19.06.2020 06:30:21

Коя е "властта" у нас? Само питам...

един 18.06.2020 20:09:56

Още веднъж МЗ и всичките им креатури показват ,че живота и здравето на медиците работещи в болниците и здравните заведения е нищо и те са пушечно месо за всеки желаещ да ги отстреля ,независимо как , оставка на министъра и на целия екип на МЗ ,РЗИ , Одити и тем подобни мошеници , събрани само да цоцат и рекетират работещите лекари и сестри .

Компетентен 18.06.2020 20:05:26

естествено , става дума за това КОЙ ще плати. В Германия всички, постъпващи в болница се изследват, а на много места след 4 дни се изследват още веднъж , по простата причина че никой не иска да му затворят заведението. Изследват се и всички , които постъпват в домове за стари хора и в рехабилитации. У нас болниците искат тези разходи да се поемат от пациента , а "доброто" министерство - да се поемат от болниците. Има ли нещо неясно ?

Патриот-майтапчия 19.06.2020 06:33:15

Значи, има 4 варианта кой да заплати изследването. А) Пациентът Б) Министерството В) Здравната Каса Г) Лекарите, сестрите и лаборантите. Опс, забравих още един - Оня с Дрона и начките в нощното шкафче!

БЛС-Въоръжено Крило 18.06.2020 18:11:13

Говорих с колежка в Германия работеща в голяма областна болница- изискването за предварителен PCR тест на всич1ки с планови хоспитализации е твърдо изискване на германските санитарни служби от 2 месеца. Единствено спешните хирургични случаи се приемат с презумпцията за заразени и в рамките на 48 часа им се правят тестовете които да решат как ще се процедира по-нататък. Тази кочина тук управляване от неграмотен счетоводител нежелаещ да се правят разходи ще доведе до това пак болници да са заразявани съвсем глупаво заради келави икономии в комунистическата здравна система и да се поставя в риск живота както на медицинския персонал, така и на други пациенти в тази болница. А тези милиционери от Медицинския одит или както и да са прекръстили онази спалня на МЗ не им ли е ясно ,че това е явен тежък пропуск и нарушение на всякакви европейски стандарти в медицината ? Най вероятно не са и чували за европейски правила. Кога някоя европейска институция контролираща стандартите в медицината най-накрая ще изшамари мутрите тук -всеки ден се питам...

Другата гледна точка 17.06.2020 20:45:53

Не разбирате ли, че замириса на избори, и верните медийни мисирки на комунистическо-сикаджийско-мутренската хунта получиха депеша да започнат с дежурните репортажи, оплюващи лекарите? Толкова ли не можете да прогледнете, да помислите глобално и да проумеете откъде, централно, идва Злото срещу цялата ни професия??

Гост 17.06.2020 20:22:03

Безотговорни мръсници. По- важно е да е безплатно дори с цената на човешки животи. Дано има възмездие и бъдете наказани да изпитате решението си на собствен гръб.

crocodile 17.06.2020 19:23:22

Абсурдите в България достигат гротескни размери! Във всички болници от Евросъюза, с изключение на България, при постъпване в болницата се прави PCR тест! Това важи за плановите операции - до 48 часа преди хоспитализацията, или за спешните случаи в спешното приемно отделение! До излизане на резултата за спешно болните / обикновенно до 12 часа от вземане на пробите/, те се третират като Covid-19 положителни! Нормално е да се защитят персонала и останалите пациенти в болницата от заразени с вируса болни! Това е и основно изискване относно европейските закони за сигурност на пациента! Не разбирам къде са тулупите Меджидиев и Маджаров, къде е БЛС?! Господа, вие лекари ли сте или на Тиквопитека лоллипоп? Ако сте съгласни с поведението на хунтата, поне си хвърлете дипломите за лекари и станете партийни членове на ГРОБ! и без това се отварят напоследък доста "дупки" в партията им!

Гост 17.06.2020 20:43:51

Мафиотите, перачите на пари, терористите и данъчните измамници събират банкнотите от 500 евро, защото те са лесни за укриване и транспортиране. Това става ясно от доклад на Националната банка на Италия. Цели 6 милиона евро се побират в торба за съхранение в нощен сейф, а 10 млн. евро - в 45-сантиметрова кутия за депозит в сейфа, обяви централната банка във вътрешно проучване, с което разполага Bloomberg News.

Гост 17.06.2020 16:48:39

Как точно НЗОК заплаща дейността по диагностика на COVID-19 чрез извършването на високоспециализирано изследване „Полимеразна верижна реакция (PCR) за доказване на COVID-19"? Или щом това изследване не е задължително условие за постъпване в болница, то да хоспитализират наред, пък някой ако се окаже заразен с корона вирус, после ще му мислим?


Всичко за коронавируса
Още новини
Румъния провежда национална седмица на информираност за вредата от алкохола
19.06.2024 17:29:58

Румъния провежда национална седмица на информираност за вредата от алкохола

Тази седмица в Румъния преминава под знака на информираността за вредата от алкохола, а инициатив ...

Правителството одобри годишните отчети на НЗОК за 2023 г.
19.06.2024 17:07:31

Правителството одобри годишните отчети на НЗОК за 2023 г.

Министерски съвет одобри на днешното си заседание Годишния отчет за дейността и Годишния отчет за ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...