Вторник, 25 Януари 2022
20
март
1

МУ-Пловдив прие извънредни мерки, студентите от 6-ти курс ще помагат в болницитеАкадемичният съвет на МУ – Пловдив прие решения за нова организация на учебния процес при създадените извънредни условия в страната. По силата на утвърдените мерки всички студенти са във ваканция до края на тази седмица, а от 23 март обучението настудентите, докторантите и стажантите ще се провежда неприсъствено чрез електронни дистанционни платформи, съобщиха от висшето медицинско училище в открито писмо. В него се настоява да няма медийни спекулации относно дейността на МУ и предпазните мерки, които се предприемат в него във връзка с извънредното положение в страната.

Аудиторният комплекс и библиотеките са затворенени, достъпът до данните се осъществява само онлайн, посочиха оттам. До минимум е сведен и броят на живеещите в студентските общежития, се посочва в писмото.

В момента болниците набират доброволци от региона – лекари, стажант-лекари, медицински сестри, фармацевти и студенти, които да отговорят на тази потребност. Активността на студентите на МУ – Пловдив е голяма и шестокурсниците ще бъдат на предния фронт като основни помощници на лекарите, уверяват от университета.

„Убедени сме, че е морален дълг на всеки български лекар да бъде на предния фронт, а стажант-лекарите са само на няколко месеца от завършването си и от полагането на Хипократовата клетва. Сега е времето, когато обществото има нужда от тях и те могат с делата си да докажат защо са избрали най-хуманната професия. Вярваме, че нашите стажант-лекари приемат опазването на живота и здравето на хората като свое призвание“, се казва още в писмото.

Академичният съвет на МУ – Пловдив е решил стажант-лекарите да продължат преддипломния си стаж по досега установения ред при спазване на указанията на Националния оперативен щаб. Специализантите ще продължат да работят по установения ред, съобразно изискванията в лечебните заведения, също при спазване на указанията на Националния оперативен щаб.
Коментари по темата

Правила на форума за коментари
fJdB

Гост 20.03.2020 18:01:49

Сега е времето, когато БГ-професорите е редно да ги поведат, а не да мишкуват, като застанат начело в приемните кабинети, с маска и ръкавици.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Гебрейесус: Нужна е мащабна реформа в модела на финансиране на СЗО
25.01.2022 11:17:26

Д-р Гебрейесус: Нужна е мащабна реформа в модела на финансиране на СЗО

Германия вече е най-големият донор на СЗО, измествайки САЩ от водещата позиция. Това заяви генера ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...