!
Сряда, 24 Юли 2024
17
март
5

Законопроектът за извънредното положение:

Медик, който откаже да лекува по време на епидемия, се наказва с пробация

С три години затвор ще се наказва предаването на невярна информация за разпространението на заразителна болестДепутатите от здравната комисия приеха на първо четене Закона за мерките по време на извънредното положение, обявено с решение от 13 март 2020 г. на Народното събрание с 14 гласа „за“ и 7 „въздържали се“. Депутати от БСП изразиха несъгласие с факта, че законопроекта е внесен от група народни представители, а не от Министерски съвет и не приеха обяснението, че това действие е било необходимо, заради съкратените срокове, с които разполага Народното събрание, за да го гласува. Въпреки това всички бяха единодушни, че законопроектът трябва да бъде разгредан в бърз порядък.

Няколко бяпа спорните моменти, които отбелязаха народните представители по време на дебатите. Д-р Нигяр Джафер от ДПС отбеляза, че репресивните мерки спрямо медицинските специалисти са неадекватна санкция. „Те трябва да бъдат подкрепени морално, материално и много добре финансово за нещата, които искаме от тях да свършат в полза на обществото“, каза тя, но отбеляза, че като цяло подкрепят проекта.

Георги Колев от Обединени патриоти заяви, че е недопустимо медицинските специалисти да бъдат пускани в неплатен отпуск точно в този момент. „Получил съм много писма от болници, които прекратяват плановия си прием. Това са основно болници за долекуване, за рехабилитация и болници, в които 50% е намалял обема дейност. Трябва да им дадем знак, че тези специалисти са необходими на системата. В този момент е безценно, че имаме толкова много болнични легла, но трябва да подчертаем важността на специалистите, защото после обидените не можем да ги съберем. Всеки медицински специалист е необходим!“, каза той. В отговор проф. Георги Михайлов от БСП заяви, че медицинските специалисти били изпращани в отпуск като противоепидемична мярка.

Какво предвижда Законопроекта

В основната си част той съдържа заповедтта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за предпазване, ограничаване и преодоляване последиците от разпространението и заразата с вируса на COVID-19 за времето от 13 март 2020 г. до прекратяването на извънредното положение. Забраняват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафенета, сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях, учебните занятия, посещенията на децата в детските ясли и детските градини, масовите мероприятия, плановите детски и женски консултации, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, приема и провеждането на планова оперативна дейност, включително и присаждането на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения. Забраняват се обученията и командировките в страната и чужбина, свижданията в местата за лишаване от свобода и в арестите, както и извеждането на лишените от свобода за работа на обекти извън местата за лишаване от свобода. Българските граждани, планиращи пътувания извън страната пък задължително трябва сключват медицински застраховки.

Икономически мерки

Прекратяват се всички обявени процедури по публична продан и въвод във владение, обявени от държавните съдебни изпълнители и от частните съдебни изпълнители. След прекратяване на извънредното положение тези производства се образуват и обявяват отново. Спира се налагането на запори на банкови сметки на физически лица, на запори върху трудови възнаграждения и пенсии, както и извършването на описи на движими и недвижими вещи собственост на физически лица. Ограничават се нотариалните удостоверявания до спешните и неотложни заверки, като Нотариалната камара осигурява поне един дежурен нотариус за съответния нотариален район при спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

До прекратяването на извънредното положение сроковете от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество спират да текат. До прекратяването на извънредното положение не се прилагат изискванията за получаване на месечни социални помощи.

До прекратяването на извънредното положение управляващите органи на средствата от ЕСИФ имат право едностранно да изменят договори за безвъзмездна финансова помощ съобразно необходимостта от мерки при криза, да отпускат безвъзмездна финансова помощ при опростени правила, вкл. без публикуване на покана за набиране на предложения.

Наказания

Може ми най-спорното предложение е увеличаване на санкцията за медиците по Наказателния кодес и налагането на пробация. „Лице, което упражнява медицинско занятие, ако след като бъде поканено, не се притече на помощ на болен или на родилка без уважителна причина, се наказва с пробация или с глоба от сто до триста лева. Ако на виновния е било известно, че болният или родилката са в опасно положение, наказанието е лишаване от свобода до една година или пробация. Който, като е длъжен да окаже помощ на болен, не му окаже такава помощ без уважителни причини, се наказва с пробация до шест месеца или с глоба от сто до триста лева“, гласи към момента члн. 141 ал 1, 2 и 3. С проектозакона се съдава ал. 4, която гласи: Ако деянието по предходните алинеи е извършено по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието е пробация до една година или глоба от триста до хиляда лева.

Инкриминира се и предаването на невярна информация за разпространението на заразителна болест. Новията член гласи: „Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, или невярна информация за разпространението на заразителна болест, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до десет хиляди лева.“

Пълния текст на законопроекта може да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
1m46

Гост 17.03.2020 23:06:37

Значи ако някоя болница поиска от лекарите-депутати т.е. упражняващи медицинско занятие(!?) да отидат да се притекат на помощ ,последните ако откажат трябва да бъдат санкционирани.Или не?Болниците, бидейки регистрирани по Търговския закон, имат правода преустановят или намалят дейността сир според горния проекто закон.Ако го направят,обаче, има опасност да попаднат под ударите на другата разпоредба,че нямат право да отказват помощ. Изобщо въобще каша отвсякъде. Дали може някой да разясни този въпрос? И накрая, отново на първо място се поставя насилие, санкции и наказания върху цитирам:"Лице, което упражнява медицинско занятие".Първо плашм с тоягата. Никъде няма някакъв стимул за тези лица с медицинското занятие-морален, материален, да им се обещае да отидат на санаториум за възстановяване. На половин цена,разбира се, и извън сезона. По една две кофички кисело мляко или нещо от сорта.

Гост 18.03.2020 12:28:57

Това е добра идея - болниците да поканят депутатите деквалифицирани лекари, които няма да могат да откажат и ще им се начука директно по законите за военно положение което самите те готвят.

Гост 17.03.2020 21:56:48

заразеният лекар... или отказващия да работи лекар ? Кой е за предпочитане?

Гост 18.03.2020 07:57:46

Аз лично избирам здравият незаразен лекар, нужен на Семейството си! Готов съм да пожертвам от "100 до 300" лева, халал да им са на мръсните сикаджийски неокомунисти!

Гост 17.03.2020 20:14:38

Липсата на лични предпазни средства е достатъчна причина за отказ . Айде сега да ви видим правителственте тарикати. Ей ще ви водим с нас при пациенти болни от COVID 19 . Обешавам ви .Депутат от раион с инфекции ще идва с мен на прегледи заедно с баш чукундура от районната Лекарска колегия ближещ тикквокомунистическите ръчички.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Аргир Аргиров е новият директор на РЗИ-Пловдив
24.07.2024 17:40:34

Д-р Аргир Аргиров е новият директор на РЗИ-Пловдив

Д-р Аргир Аргиров е новият директор на РЗИ – Пловдив, съобщи Plovdiv24.bg. Той е назначен с ...

Проф. Кантарджиев:
24.07.2024 17:32:41

Проф. Кантарджиев: "Флирт" прилича на коронавирусите от преди пандемията

Сега на Балканите върлува подвариант на "Омикрон", наречен „Флирт”, който е доста по- ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...