!
Петък, 21 Юни 2024
20
март
1

Министърът на здравеопазването забрани износа на лекарства на хининова основа

Пациенти: Хиляди ревматологично болни у нас са обречени без хидроксихлороквин сулфатМинистърът на здравеопазването издаде заповед, с която се забранява износът на лекарства на хининова основа до второ нареждане, съобщиха от МЗ. Целта е да бъдат задоволени нуждите на българския пазар във връзка с обявената от СЗО пандемия и усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на България.

Хидроксихлорохинът, продаван под търговската марка Plaquenil, използван още за лечение на артрит и други неразположения, се оказа ефикасно средство в борбата със смъртоносната инфекция, като експериментът е бил извършен при лабораторни условия, съобщава Forbes, позовавайки се на открития, публикувани на 9 март в списание Clinical Infective Diseases. Лекарството обаче се използва за лечение на лупус, прогресивна системна склероза и ревматоиден артрит. По-рано днес организацията на пациентите с ревмотологични заболявания – ОПРЗБ изпрати отворено писмо до институциите, в които настоява спешно да бъде потърсено адекватно решение на проблема с липсата на жизненоважния медикамент хидроксихлороквин сулфат (Plaquenil, Quensyl). Той не е регистриран у нас, но мястото му в терапевтичните схеми на тези болни е безспорно. Въпросът стана публично известен преди дни, след като бизнесменът Кирил Домусчиев съобщи, че се лекува с него поради коронавирусна инфекция.

На фона на пандемията от COVID-19 този медикамент започна да се търси изключително много, поради което има недостиг в предлагането му във всички страни, обясняват от организацията. Оттам подчертават, че около над 4 000 души с ревматологични диагнози в България го приемат ежедневно и се нуждаят остро от него.

За всички тях става все по-трудно да намират и да си доставят хидроксихлороквин сулфат, защото страните, от които обичайно го купуват, вече въвеждат ограничения за продажбата му и приоритетно обезпечават нуждите на свои граждани. В Турция от 16 март 2020 г. вече се изисква рецепта, издадена от местен лекар, за да бъде отпуснат медикаментът на чуждестранни граждани, показват сигнали на пациенти, подадени към ОПРЗБ. Ситуацията в Гърция е подобна, както и във Франция, Англия, Германия. От Италия доставки са невъзможни в момента.

„С огромно притеснение ОПРЗБ за пореден път се обръща към всички вас от името на пациентите с ревматологични заболявания в България с апел хидроксихлороквин сулфат да бъде регистриран за употреба в България не само заради засегнатите от COVID-19, но и за да могат тези няколко хиляди човека да имат сигурност, че ще могат да продължат живота и лечението си. Преди няколко месеца беше прекратено производството на единствения му аналог, който се предлагаше в България – Резохин, тъй като фирмата производител вече не може да гарантира безопасността на съставки, които влага в медикамента“.

От ОПРЗБ припомнят, че нееднократно са повдигали въпроса и пред институциите, и пред фирмата производител за регистрацията на медикамента. Този път обаче проблемът е спешен и не търпи отлагане, защото в следващите месеци ситуацията с наличностите и снабдяването ще се влоши и хиляди хора ще останат без лечение. Според пациентската организация производителят не желае да предприеме процеса по регистрация на медикамента в България заради утежнената и дълга процедура.

В писмото до институциите ОПРЗБ посочва данните на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), според които близо 3 900 души в България са с поставена диагноза системен лупус и почти всички се лекуват с Plaquenil. Към това число трябва да се прибавят и пациентите с прогресивна системна склероза и ревматоиден артрит, които ползват медикамента, което означава, че хиляди ревмотологично болни ще останат без лечение.

„През лятото на 2019 г. медикаментът Резохин, съдържащ същата активна съставка, като споменатият Plaquenil, е спрян от производство и съответно изтеглен от Позитивния лекарствен списък, където беше единствения медикамент по съответния INN.Оттогава непрестанно ОПРЗБ се опитва да привлече вниманието на институциите по този проблем, За съжаление решение до този момент няма“, описват ситуацията пациентите и призовават за бързи мерки от страна на компетентните органи.  Коментари по темата

Правила на форума за коментари
g8N3

Експерт 21.03.2020 09:05:09

Онзи глупак Дечев,които не даде 10% увеличение на служителите на касата,много,ама много разбираше от лекарства.


Всичко за коронавируса
Още новини
МЗ: Над 14 700 заявления са разпределени електронно към всички ТЕЛК в страната
21.06.2024 17:44:05

МЗ: Над 14 700 заявления са разпределени електронно към всички ТЕЛК в страната

Електронната система за разпределение на случаите на експертиза за трайно намалена работоспособно ...

FDA предлага облекчени процедури за оценка на биоподобните лекарства
21.06.2024 17:21:04

FDA предлага облекчени процедури за оценка на биоподобните лекарства

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ FDA предложи облекчаване на процедурите за доказв ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...