Събота, 21 Май 2022
20
март
1

Министърът на здравеопазването забрани износа на лекарства на хининова основа

Пациенти: Хиляди ревматологично болни у нас са обречени без хидроксихлороквин сулфатМинистърът на здравеопазването издаде заповед, с която се забранява износът на лекарства на хининова основа до второ нареждане, съобщиха от МЗ. Целта е да бъдат задоволени нуждите на българския пазар във връзка с обявената от СЗО пандемия и усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на България.

Хидроксихлорохинът, продаван под търговската марка Plaquenil, използван още за лечение на артрит и други неразположения, се оказа ефикасно средство в борбата със смъртоносната инфекция, като експериментът е бил извършен при лабораторни условия, съобщава Forbes, позовавайки се на открития, публикувани на 9 март в списание Clinical Infective Diseases. Лекарството обаче се използва за лечение на лупус, прогресивна системна склероза и ревматоиден артрит. По-рано днес организацията на пациентите с ревмотологични заболявания – ОПРЗБ изпрати отворено писмо до институциите, в които настоява спешно да бъде потърсено адекватно решение на проблема с липсата на жизненоважния медикамент хидроксихлороквин сулфат (Plaquenil, Quensyl). Той не е регистриран у нас, но мястото му в терапевтичните схеми на тези болни е безспорно. Въпросът стана публично известен преди дни, след като бизнесменът Кирил Домусчиев съобщи, че се лекува с него поради коронавирусна инфекция.

На фона на пандемията от COVID-19 този медикамент започна да се търси изключително много, поради което има недостиг в предлагането му във всички страни, обясняват от организацията. Оттам подчертават, че около над 4 000 души с ревматологични диагнози в България го приемат ежедневно и се нуждаят остро от него.

За всички тях става все по-трудно да намират и да си доставят хидроксихлороквин сулфат, защото страните, от които обичайно го купуват, вече въвеждат ограничения за продажбата му и приоритетно обезпечават нуждите на свои граждани. В Турция от 16 март 2020 г. вече се изисква рецепта, издадена от местен лекар, за да бъде отпуснат медикаментът на чуждестранни граждани, показват сигнали на пациенти, подадени към ОПРЗБ. Ситуацията в Гърция е подобна, както и във Франция, Англия, Германия. От Италия доставки са невъзможни в момента.

„С огромно притеснение ОПРЗБ за пореден път се обръща към всички вас от името на пациентите с ревматологични заболявания в България с апел хидроксихлороквин сулфат да бъде регистриран за употреба в България не само заради засегнатите от COVID-19, но и за да могат тези няколко хиляди човека да имат сигурност, че ще могат да продължат живота и лечението си. Преди няколко месеца беше прекратено производството на единствения му аналог, който се предлагаше в България – Резохин, тъй като фирмата производител вече не може да гарантира безопасността на съставки, които влага в медикамента“.

От ОПРЗБ припомнят, че нееднократно са повдигали въпроса и пред институциите, и пред фирмата производител за регистрацията на медикамента. Този път обаче проблемът е спешен и не търпи отлагане, защото в следващите месеци ситуацията с наличностите и снабдяването ще се влоши и хиляди хора ще останат без лечение. Според пациентската организация производителят не желае да предприеме процеса по регистрация на медикамента в България заради утежнената и дълга процедура.

В писмото до институциите ОПРЗБ посочва данните на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), според които близо 3 900 души в България са с поставена диагноза системен лупус и почти всички се лекуват с Plaquenil. Към това число трябва да се прибавят и пациентите с прогресивна системна склероза и ревматоиден артрит, които ползват медикамента, което означава, че хиляди ревмотологично болни ще останат без лечение.

„През лятото на 2019 г. медикаментът Резохин, съдържащ същата активна съставка, като споменатият Plaquenil, е спрян от производство и съответно изтеглен от Позитивния лекарствен списък, където беше единствения медикамент по съответния INN.Оттогава непрестанно ОПРЗБ се опитва да привлече вниманието на институциите по този проблем, За съжаление решение до този момент няма“, описват ситуацията пациентите и призовават за бързи мерки от страна на компетентните органи.  Коментари по темата

Правила на форума за коментари
%9zJ

Експерт 21.03.2020 09:05:09

Онзи глупак Дечев,които не даде 10% увеличение на служителите на касата,много,ама много разбираше от лекарства.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Клуге: В 8 европейски страни има маймунска шарка, случаите са нетипични
21.05.2022 12:19:49

Д-р Клуге: В 8 европейски страни има маймунска шарка, случаите са нетипични

До този момент 8 държави в Европейския регион на СЗО – Белгия, Франция, Германия, Италия, П ...

Едва 12% от онкопациентите у нас са диагностицирани в начален стадий
21.05.2022 11:34:23

Едва 12% от онкопациентите у нас са диагностицирани в начален стадий

„Вече няколко месеца работим усилено по изграждането на един ключов документ, наречен &bdqu ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...