Неделя, 26 Май 2024
09
септ
3

Министърът: Инфекцията от COVID в България е напълно под контрол

Голяма част от лекарите и сестрите се хвърлят безрезервно, следвайки лекарските си инстинкти, да помагат, неглижирайки личните предпазни средстваАктивните случаи на медицински персонал с COVID в момента са 193. От тях 33 са хоспитализирани, като един е в интензивно отделение, а 160 са на домашно лечение.  От 20-те лица медицински персонал, добавени в системата на Единния информационен портал в понеделник, 18 не са новодиагностицирани, а е направена актуализация на полето „професия“. Текущият им статус е излекуван. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в предаването „Лице в лице“ на bTV снощи. Това са 1 лице медицински специалист, трима лекари, 10 медицински сестри и четирима санитари.

„Със загриженост следим тези цифри и подготвяме с доцент Кунчев, нека да ги наречем „опреснителни курсове“ на хората, които са извън София, по отношение на спазването на всички онези методи на обличане, на събличане, на облеклата. Защото тази умора, която съществува в тези хора, които са на първа линия, може понякога да доведе до неглижиране на тези мерки“, каза още министърът.

По думите му много голяма част от лекарите и сестрите се хвърлят безрезервно, следвайки лекарските си инстинкти, да помагат, неглижирайки личните предпазни средства. „Такива случаи има много. Така че, нека да подхождаме с едно на ум тогава, когато тръгваме да изпълняваме лекарските си задължения, да мислим, че вирусът съществува, той ще продължи да съществува. Ние трябва да свикнем да живеем с това и да работим със знанието за това, да знаем, че със знание, с интелект, с разум ние можем да се справим в тази ситуация“, каза министърът.

„Към днешна дата нещата са контролирани, ние знаем много за протичането на тази инфекция. В България тя е абсолютно контролирана, в България няма здравна криза, няма и натиск върху системата. Аз съм ви донесъл няколко цифри, ще ви ги оставя. Тук съм направил една извадка за един месец – от 7 август до 7 септември. Бройката на хората в лечебни заведения, на 7 август са били 857, към днешна дата са 773, а броят на хората, които са в интензивни отделения са едни и същи – 55 и 53. Няма абсолютно никаква динамика на увеличаване на постъпилите в лечебни заведения, което означава, че към момента здравната система няма никакъв натиск. Тя е подготвена по отношение наличие на апаратура, по отношение наличие на дезинфектанти, лични предпазни средства. Разполагаме с количества, които са запаси на българското правителство за месеци наред. В момента предстои закупуването на допълнителни количества лични предпазни средства за всички служители на първа линия. Най-важното в случая е, че всичко това се случва благодарение на хората, които са на първа линия, които вече са преуморени. И подобен тип енергия, която влагаме в конспирации, в постоянни въпроси към тези хора, в постоянното им показване в светлината на прожекторите, в постоянната ни критика към тях, още повече ги изморява и обезверява. Трябва да подкрепим българските лекари и сестри, сега е момента“, каза министър Ангелов по повод слуховете, че предстои нов „локдаун“ и КПП-та по градовете.

„Това са категорично неверни неща. В нито един момент не сме обмисляли подобен тип мерки, това е лъжа. Аз за себе си не мога да си обясня в коя глава се раждат подобен тип конспирации и какво целят. Искам да успокоя всички български граждани, че не възнамеряваме да въвеждаме подобен тип мерки. Нито се купуват КПП-та, нито се купуват бариери, нито се купуват будки за КПП-та. Това са лъжи, които целят дестабилизиране психиката на хората. Бъдете спокойни“, допълни още той.

По думите на министъръ вирусът няма как да бъде ограничен, а трябва да бъде добре контролиран. „Разумът трябва да надделява, а не емоцията и конспирацията. В тази посока това, което искам да кажа е много важно. В момента наблюдаваме една тенденция, в която хората неглижират дори симптомите, те постъпват по-късно в лечебно заведение, което обяснява лекото повишаване на смъртността в България. Голяма част от хората постъпват в лечебно заведение тогава, когато почти целият им бял дроб е засегнат, измененията са дифузни. Когато имат тежка температура, но не едно денонощие, а няколко дни са стояли с тежка температура, със симптоми и са се надявали, че е нещо друго. Повтаряме многократно – грипоподобните симптоми, протичащи с фебрилитет, тоест висока температура няколко дни, с кашлица, суха кашлица, дори продуктивна кашлица да е, обща отпадналост, неразположение, са повод да се потърси лекарска помощ и не са повод за самолечение“, каза проф. Ангелов.

По отношение на ваксините срещу COVID министърът припомни решението на парламента, с което се упълномощава Европейската комисия да преговаря от името на България и да осигури ваксина за всички европейски граждани тогава, когато такава ваксина бъде създадена, изпитана и бъде регистрирана от Европейската агенция за лекарствата. „Тя ще бъде абсолютно доброволна и безплатна за всички български граждани, които пожелаят да се ваксинират. Това, което сме направили ние, сме извадили уязвимите групи, това са хората, които са на първа линия, това са лицата, които са над 65-годишна възраст и това са всички онези български граждани, които имат хронични заболявания“, каза проф. Ангелов.

Той беше категоричен, че руската ваксина не е в по-напреднал етап от ваксината, до която ще имат достъп европейските граждани.

Министърът отговори и на въпроса защо в началото на кризата е трябвало да се налага паника. „Към онзи момент нещата изглеждаха много различни и към онзи момент ние като лекари имаме дълг да съветваме хората така, че да си останат в къщите. И ако с този мой призив тогава съм успял да спася един човешки живот, аз съм си изпълнил мисията като лекар“. НА коментара на водещата, че ако е успял да разтревожи десетки, стотици хора психически, това също е проблем, министърът каза: „По-добре да са живи!“Коментари по темата

Правила на форума за коментари
w*MC

ЦЪК 10.09.2020 15:08:02

Нещо за тестовете, назначавани от РЗИ или по-точно за неназначаването им дори на хора със симптоми, защото има лимит на лабораториите? Нещо за неглижирането от страна на РЗИ при сигнализиране от страна на личните лекари за хора със симптоми?Самите лаборатории предпочитат кешовите пациенти, но той потокът към Гърция ще секне.

Гост 09.09.2020 19:13:21

Тоя вицове ли разправя или е некомпетентен?

Гост 09.09.2020 12:36:50

България е на второ място по смъртност от COVID-19, след Румъния, по данни на Европейския център за контрол и превенция на заболяваният. Толкова за "ефективността" на здравната система, "компетентността" на работещите в нея и разбира се меринджеите й.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Йоана Милушева: Мечтая да съобщавам добри новини на пациентите си
26.05.2024 10:40:30 Невена Попова

Д-р Йоана Милушева: Мечтая да съобщавам добри новини на пациентите си

Д-р Йоана Милушева е родена в Благоевград. Завършва средното си образования в Езикова гимнази ...

Без нови случаи на коронавирус, няма починали
26.05.2024 09:04:03

Без нови случаи на коронавирус, няма починали

Няма новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 95 теста. Това сочат данните на Е ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...