Вторник, 06 Декември 2022
11
септ
1

Министърът: Координационният център спестява обикалянето на пациенти със симптомиС оглед необходимостта от осигуряване на правилно и равномерно разпределение на пациенти със симптоматика на COVID-19, приема им в подходящи лечебни заведения в зависимост от степента на увреждане и скъсяване на времето за хоспитализация на усложнените случаи, беше взето решение за разкриването на Координационен център, който да бъде базиран на територията на СБАЛ по инфекциозни и паразитни болести "Проф. Иван Киров"-София. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в отговор на въпрос на депутата от БСП проф. Георги Михайлов относно Центъра.

По думите на проф. Ангелов центърът е разкрит на функционален принцип, като в него се извършва оценка на пациенти със съмнение за COVID-19 и се обслужват пациенти от две области – София-град и София-област. „Той е достъпен за гражданите и без направление от личен лекар, като по този начин се цели да бъде преустановено самостоятелното движение на болни, търсещи  възможност за медицински преглед и хоспитализация през лечебните заведения в столицата“, каза той и допълни, че е осигурено е и финансовото обезпечаване на екипите за работа на „първа линия“.

„Основната цел на Координационния център е всеки суспектен пациент, транспортиран от ЦСМП или самонасочил се, да получи качествена и навременна медицинска грижа – основен общ преглед, изследване и лечение - болнично или в домашни условия, в зависимост от хода на заболяването. Екипите, работещи в центъра, включват лекар, медицинска сестра, санитар и експерти от СРЗИ и РЗИ София - област. Те разполагат с информация за броя на свободните легла за неусложнено протичане на COVID-19 и броя на реанимационните легла. След първичен триаж от екипите на ЦСМП, суспектните пациенти се транспортират в Координационния център, където медицинският екип прави първоначална оценка на здравословното им състояние и снема данни за придружаващи заболявания и обстоятелства, които биха могли да утежнят протичането на заболяването. По преценка на лекарите се извършва PCR тест за доказване на коронавирусна инфекция. При необходимост от хоспитализация, медицинският екип взима решение към кое лечебно заведение трябва да бъде насочен пациентът. В центъра се извършва и частично епидемиологично проучване, включващо и събиране на данни за контакт с потвърдените случаи“, разясни министърът.

По отношение на организацията на на здравните дейности свързани с COVID-19 той уточни, че координацията им и контрола са възложени на директорите на РЗИ, които следва да работят в тясно взаимодействие с лечебните заведения. „Разкриването на единен център, в който да се извършва триаж на пациентите и те да бъдат насочвани към подходящо лечебно заведение в зависимост от индивидуалното им състоянието и степента на тежест на протичане на болестта, е пример за добра практика за осигуряване на качествени медицински грижи, която може да бъде прилагана и в други области на страната“, каза още министър Ангелов.

Според проф. Михайлов обаче подобно концентриране на пациенти, които са се самопреценили като съмнителни за COVID, трудно може да бъде ефективно. „Най-важното е в България да бъдат създадени центрове за тестване на пациенти с PCR-технология. В началото на кризата броят на тестването беше катастрофално минимален. Сега се е увеличил значително, но ако вземем данните на статистиката и видим примера на страните с развито здравеопазване, ще видим, че сме на 24 място отново, а след нас са само страни с нищожен, спрямо нашия, човешки контингент“, каза той. Проф. Михайлов отправи молба да бъде създадена мрежа, която да триажира по чисто диагностичен начин чрез специфични изследвания пациентите.

„Идеята за този център е да предпази гражданите от София и София-област, от обикалянето на пациенти с грипоподобни симптоми по лечебни заведения, придвижващи се свободно с градски транспорт. Всеки пациент, който се почувства зле може да отиде в този център без да се налага дори посещава личния си лекар. По отношение на броя на тестовете, мога смело да кажа, че България се справя изключително добре с тази епидемия с оглед на това, че няма никакъв натиск върху здравната ни система“, отговори здравният министър. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
KYJd

Гост 11.09.2020 18:51:54

Колко са болните с ковид,които са неосигурени и защо се лекуват безплатно за наша сметка.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Брънзалов: Има тотални изблици на унижение на българския лекар от страна на касата
06.12.2022 11:59:28

Д-р Брънзалов: Има тотални изблици на унижение на българския лекар от страна на касата

„Вакуумът във властта и дълбоката криза доведоха до такива противоречия, каквито има между ...

Проф. Огнян Кунчев: Новият подвариант на омикрон ще дойде у нас по Коледа и Нова година
06.12.2022 11:14:16

Проф. Огнян Кунчев: Новият подвариант на омикрон ще дойде у нас по Коледа и Нова година

„Не е добре, че напълно са премахнати мерките, а предстоят празници като Коледа и Нова годи ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...