Неделя, 11 Април 2021
21
авг
3

Министърът: Най-тежкият проблем в Бургас е с медицинския персонал (Обновена)

"Нямаме право да избираме пациентите си", обърна се проф. Ангелов към медсестрите в ДуловоС 47,5% е намалял броя на заразените с коронавирусна инфекция в последните две седмици в сравнение с предходния период. Тенденцията е трайна. Това каза при посещението си в Бургас министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

396 са общо положителните случаи в Бургас, 82-ма са хоспитализираните, а двама са починали. 94 са активните случаи, като от тях 10 в лечебни заведения в община Бургас.  Седем са на територията на УМБАЛ „Бургас“, като днес ще бъде изписан един и остават шест, а останалите са в Белодробна болница.

Създадена е изключително добра координация между всички структури на територията на областта”, каза той на брифинг, на който присъстваха кметът Димитър Николов, директорът на РЗИ Бургас д-р Георги Паздеров, изпълнителният директор на УМБАЛ Бургас д-р Бойко Миразчийски.

"Колегите споделиха за проблеми, някои от тях са решими, на други трябва да търсим по-дългосрочно решение. Най-тежък остава проблемът с персонала и с наличните като свободен ресурс хора, които да се грижат за пациентите с коронавирусна инфекция. Д-р Паздеров има конкретен план как да реагира при повишен натиск на здравната система в област Бургас“, каза министърът.

"Трябва да намерим начин да задържим младите лекари в България и да се справим с нежеланието на медицинските сестри да работят в болници. Най-голямата ми амбиция е да върна доверието на българските граждани в здравната ни система", каза проф. Ангелов. Той заяви още, че следващата година МЗ ще настоява НЗОК да сключва договори и с практиките на медицински сестри и акушерки, като по този начин те ще получават допълнителен финансов ресурс.

По отношение на нежеланието на медицинските сестри в Дулово да обслужват пациенти с COVID, министърът каза: „Аз съм лекар. Полагал съм клетва. Лекарите винаги сме работили рамо до рамо с медицинските сестри. Никога не съм си представял, че мога да подбирам пациентите си по някакъв начин. Тези колеги работят в Дулово, те са хора от този град. Този град разчита на тях. Какво ще стане, ако утре откажат да лекуват хора с инфаркт, защото са трудни за обслужване? А ако откажат да обслужват родилки, защото е много напрегнато? Тогава къде е медицината, къде е милосърдието, къде е клетвата на Флорънс Найтингейл? Нямаме право да избираме, всички хора разчитат на нас и всички те са равни.“

„Запознах се с два много добри проекта в сферата на здравеопазването кмета на града Димитър Николов. Единият е създаването на нов корпус за лечение на хирургични пациенти към КОЦ-Бургас. Вторият е проекта за детската болница. Когато това се случи Бургас ще си съпернични със столицата по качество на предлаганата медицинска услуга“, каза още той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
4q92

ПАЦИЕНТ 23.08.2020 15:26:40

Министърът: Най-тежкият проблем в Бургас/ И НЕ САМО ТАМ/ е с медицинския персонал "Трябва да намерим начин да задържим младите лекари в България и да се справим с нежеланието на медицинските сестри да работят в болници". "...ДА НАМЕРИМ НАЧИН....."? ТОЗИ БУНАК КОЙ ГО КАЛЕСА ЗА МИНИСТЪР? ОЩЕ НЕ Е ОТКРИЛ ТОПЛАТА ВОДА!? РЕШЕНИЕТО Е МНОГО ПРОСТО! ПАРИЧКИ БЕ ИДИОТ! ЗАПЛАТИ АДЕКВАТНИ НА УЧЕНЕТО, ТРУДА, ОТГОВОРНОСТТА И РИСКОВЕТЕ НА ПРОФЕСИЯТА!!! ТОЛКОВА ЛИ НЕ ПРОУМЯВА УЖ ПРОФЕСОРСКАТА ТИ ТИКВА? ЗАПАДЪТ ИЗСМУКВА ВСИЧКО УМНО, КАДЪРНО И ЧИТАВО ТОЧНО ЧРЕЗ ПО-ДОБРОТО ЗАПЛАЩАНЕ! У НАС СЕ ИЗСИПВАТ ЩЕДРО МИЛИОНИ В МУТРЕНСКИ ФИРМИ И ФУТБОЛНИ ОТБОРИ, А ОСТАВЕНИТЕ В МИЗЕРИЯ ДОКТОРИ РУГАЕМ, ПСУВАМЕ И ДАЖЕ БИЕМ! Министърът се прави на ни чул ни видял и по отношение на "ПОДБОРЪТ НА БОЛНИ"! Точно той прави частните здравни заведения печеливши и при тях отдавна е факт! Всички неосигурени, неплатежоспособни, тежко болни се "футболизират" към държавните и общински здравни заведения, които точно и за това затъват с милиони!

Гост 22.08.2020 13:28:14

Клетвата ти,Ангелов не е ли подплатена финансово както на западните ни колеги пет пари не чини.

Гост 21.08.2020 17:47:17

Да живей! Ура, другари!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Миронова: Уважението често липсва, но има и хора, които оценяват това, което лекарите  правим за тях
11.04.2021 12:21:36 Надежда Ненова

Д-р Миронова: Уважението често липсва, но има и хора, които оценяват това, което лекарите правим за тях

Д-р Десимира Миронова завършва Медицински Университет София през 2012 г. Придобива специалнос ...

Премиерът Борисов: Осигурихме доставката на 2,7 милиона дози от ваксината на Пфайзер за България през следващите два месеца
11.04.2021 11:46:39

Премиерът Борисов: Осигурихме доставката на 2,7 милиона дози от ваксината на Пфайзер за България през следващите два месеца

Благодарение на европейската солидарност и с нашите бързи и дипломатични действия успяхме да осиг ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...