Вторник, 29 Ноември 2022
21
авг
3

Министърът: Най-тежкият проблем в Бургас е с медицинския персонал (Обновена)

"Нямаме право да избираме пациентите си", обърна се проф. Ангелов към медсестрите в ДуловоС 47,5% е намалял броя на заразените с коронавирусна инфекция в последните две седмици в сравнение с предходния период. Тенденцията е трайна. Това каза при посещението си в Бургас министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

396 са общо положителните случаи в Бургас, 82-ма са хоспитализираните, а двама са починали. 94 са активните случаи, като от тях 10 в лечебни заведения в община Бургас.  Седем са на територията на УМБАЛ „Бургас“, като днес ще бъде изписан един и остават шест, а останалите са в Белодробна болница.

Създадена е изключително добра координация между всички структури на територията на областта”, каза той на брифинг, на който присъстваха кметът Димитър Николов, директорът на РЗИ Бургас д-р Георги Паздеров, изпълнителният директор на УМБАЛ Бургас д-р Бойко Миразчийски.

"Колегите споделиха за проблеми, някои от тях са решими, на други трябва да търсим по-дългосрочно решение. Най-тежък остава проблемът с персонала и с наличните като свободен ресурс хора, които да се грижат за пациентите с коронавирусна инфекция. Д-р Паздеров има конкретен план как да реагира при повишен натиск на здравната система в област Бургас“, каза министърът.

"Трябва да намерим начин да задържим младите лекари в България и да се справим с нежеланието на медицинските сестри да работят в болници. Най-голямата ми амбиция е да върна доверието на българските граждани в здравната ни система", каза проф. Ангелов. Той заяви още, че следващата година МЗ ще настоява НЗОК да сключва договори и с практиките на медицински сестри и акушерки, като по този начин те ще получават допълнителен финансов ресурс.

По отношение на нежеланието на медицинските сестри в Дулово да обслужват пациенти с COVID, министърът каза: „Аз съм лекар. Полагал съм клетва. Лекарите винаги сме работили рамо до рамо с медицинските сестри. Никога не съм си представял, че мога да подбирам пациентите си по някакъв начин. Тези колеги работят в Дулово, те са хора от този град. Този град разчита на тях. Какво ще стане, ако утре откажат да лекуват хора с инфаркт, защото са трудни за обслужване? А ако откажат да обслужват родилки, защото е много напрегнато? Тогава къде е медицината, къде е милосърдието, къде е клетвата на Флорънс Найтингейл? Нямаме право да избираме, всички хора разчитат на нас и всички те са равни.“

„Запознах се с два много добри проекта в сферата на здравеопазването кмета на града Димитър Николов. Единият е създаването на нов корпус за лечение на хирургични пациенти към КОЦ-Бургас. Вторият е проекта за детската болница. Когато това се случи Бургас ще си съпернични със столицата по качество на предлаганата медицинска услуга“, каза още той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
U@h8

ПАЦИЕНТ 23.08.2020 15:26:40

Министърът: Най-тежкият проблем в Бургас/ И НЕ САМО ТАМ/ е с медицинския персонал "Трябва да намерим начин да задържим младите лекари в България и да се справим с нежеланието на медицинските сестри да работят в болници". "...ДА НАМЕРИМ НАЧИН....."? ТОЗИ БУНАК КОЙ ГО КАЛЕСА ЗА МИНИСТЪР? ОЩЕ НЕ Е ОТКРИЛ ТОПЛАТА ВОДА!? РЕШЕНИЕТО Е МНОГО ПРОСТО! ПАРИЧКИ БЕ ИДИОТ! ЗАПЛАТИ АДЕКВАТНИ НА УЧЕНЕТО, ТРУДА, ОТГОВОРНОСТТА И РИСКОВЕТЕ НА ПРОФЕСИЯТА!!! ТОЛКОВА ЛИ НЕ ПРОУМЯВА УЖ ПРОФЕСОРСКАТА ТИ ТИКВА? ЗАПАДЪТ ИЗСМУКВА ВСИЧКО УМНО, КАДЪРНО И ЧИТАВО ТОЧНО ЧРЕЗ ПО-ДОБРОТО ЗАПЛАЩАНЕ! У НАС СЕ ИЗСИПВАТ ЩЕДРО МИЛИОНИ В МУТРЕНСКИ ФИРМИ И ФУТБОЛНИ ОТБОРИ, А ОСТАВЕНИТЕ В МИЗЕРИЯ ДОКТОРИ РУГАЕМ, ПСУВАМЕ И ДАЖЕ БИЕМ! Министърът се прави на ни чул ни видял и по отношение на "ПОДБОРЪТ НА БОЛНИ"! Точно той прави частните здравни заведения печеливши и при тях отдавна е факт! Всички неосигурени, неплатежоспособни, тежко болни се "футболизират" към държавните и общински здравни заведения, които точно и за това затъват с милиони!

Гост 22.08.2020 13:28:14

Клетвата ти,Ангелов не е ли подплатена финансово както на западните ни колеги пет пари не чини.

Гост 21.08.2020 17:47:17

Да живей! Ура, другари!


Всичко за коронавируса
Още новини
Нарастват случаите на дифтерия сред бежанците, търсещи убежище в Англия
29.11.2022 17:35:04

Нарастват случаите на дифтерия сред бежанците, търсещи убежище в Англия

Броят на случаите на дифтерия в Англия се е увеличил през тази година, обявиха здравните власти, ...

Омбудсманът предлага промени в медицинската експертиза за повече от 660 000 хора с увреждания
29.11.2022 17:23:41

Омбудсманът предлага промени в медицинската експертиза за повече от 660 000 хора с увреждания

Омбудсманът Диана Ковачева изготви и внесе в Народното събрание законодателно предложение в Закон ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...