!
Събота, 09 Декември 2023
21
авг
3

Министърът: Най-тежкият проблем в Бургас е с медицинския персонал (Обновена)

"Нямаме право да избираме пациентите си", обърна се проф. Ангелов към медсестрите в ДуловоС 47,5% е намалял броя на заразените с коронавирусна инфекция в последните две седмици в сравнение с предходния период. Тенденцията е трайна. Това каза при посещението си в Бургас министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

396 са общо положителните случаи в Бургас, 82-ма са хоспитализираните, а двама са починали. 94 са активните случаи, като от тях 10 в лечебни заведения в община Бургас.  Седем са на територията на УМБАЛ „Бургас“, като днес ще бъде изписан един и остават шест, а останалите са в Белодробна болница.

Създадена е изключително добра координация между всички структури на територията на областта”, каза той на брифинг, на който присъстваха кметът Димитър Николов, директорът на РЗИ Бургас д-р Георги Паздеров, изпълнителният директор на УМБАЛ Бургас д-р Бойко Миразчийски.

"Колегите споделиха за проблеми, някои от тях са решими, на други трябва да търсим по-дългосрочно решение. Най-тежък остава проблемът с персонала и с наличните като свободен ресурс хора, които да се грижат за пациентите с коронавирусна инфекция. Д-р Паздеров има конкретен план как да реагира при повишен натиск на здравната система в област Бургас“, каза министърът.

"Трябва да намерим начин да задържим младите лекари в България и да се справим с нежеланието на медицинските сестри да работят в болници. Най-голямата ми амбиция е да върна доверието на българските граждани в здравната ни система", каза проф. Ангелов. Той заяви още, че следващата година МЗ ще настоява НЗОК да сключва договори и с практиките на медицински сестри и акушерки, като по този начин те ще получават допълнителен финансов ресурс.

По отношение на нежеланието на медицинските сестри в Дулово да обслужват пациенти с COVID, министърът каза: „Аз съм лекар. Полагал съм клетва. Лекарите винаги сме работили рамо до рамо с медицинските сестри. Никога не съм си представял, че мога да подбирам пациентите си по някакъв начин. Тези колеги работят в Дулово, те са хора от този град. Този град разчита на тях. Какво ще стане, ако утре откажат да лекуват хора с инфаркт, защото са трудни за обслужване? А ако откажат да обслужват родилки, защото е много напрегнато? Тогава къде е медицината, къде е милосърдието, къде е клетвата на Флорънс Найтингейл? Нямаме право да избираме, всички хора разчитат на нас и всички те са равни.“

„Запознах се с два много добри проекта в сферата на здравеопазването кмета на града Димитър Николов. Единият е създаването на нов корпус за лечение на хирургични пациенти към КОЦ-Бургас. Вторият е проекта за детската болница. Когато това се случи Бургас ще си съпернични със столицата по качество на предлаганата медицинска услуга“, каза още той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
%duH

ПАЦИЕНТ 23.08.2020 15:26:40

Министърът: Най-тежкият проблем в Бургас/ И НЕ САМО ТАМ/ е с медицинския персонал "Трябва да намерим начин да задържим младите лекари в България и да се справим с нежеланието на медицинските сестри да работят в болници". "...ДА НАМЕРИМ НАЧИН....."? ТОЗИ БУНАК КОЙ ГО КАЛЕСА ЗА МИНИСТЪР? ОЩЕ НЕ Е ОТКРИЛ ТОПЛАТА ВОДА!? РЕШЕНИЕТО Е МНОГО ПРОСТО! ПАРИЧКИ БЕ ИДИОТ! ЗАПЛАТИ АДЕКВАТНИ НА УЧЕНЕТО, ТРУДА, ОТГОВОРНОСТТА И РИСКОВЕТЕ НА ПРОФЕСИЯТА!!! ТОЛКОВА ЛИ НЕ ПРОУМЯВА УЖ ПРОФЕСОРСКАТА ТИ ТИКВА? ЗАПАДЪТ ИЗСМУКВА ВСИЧКО УМНО, КАДЪРНО И ЧИТАВО ТОЧНО ЧРЕЗ ПО-ДОБРОТО ЗАПЛАЩАНЕ! У НАС СЕ ИЗСИПВАТ ЩЕДРО МИЛИОНИ В МУТРЕНСКИ ФИРМИ И ФУТБОЛНИ ОТБОРИ, А ОСТАВЕНИТЕ В МИЗЕРИЯ ДОКТОРИ РУГАЕМ, ПСУВАМЕ И ДАЖЕ БИЕМ! Министърът се прави на ни чул ни видял и по отношение на "ПОДБОРЪТ НА БОЛНИ"! Точно той прави частните здравни заведения печеливши и при тях отдавна е факт! Всички неосигурени, неплатежоспособни, тежко болни се "футболизират" към държавните и общински здравни заведения, които точно и за това затъват с милиони!

Гост 22.08.2020 13:28:14

Клетвата ти,Ангелов не е ли подплатена финансово както на западните ни колеги пет пари не чини.

Гост 21.08.2020 17:47:17

Да живей! Ура, другари!


Всичко за коронавируса
Още новини
41 проекта бяха отличени в конкурса „Посланици на здравето“
09.12.2023 12:04:12

41 проекта бяха отличени в конкурса „Посланици на здравето“

41 деца бяха отличени в конкурса „Посланици на здравето”, който се организира вече 15 ...

Проф. Аргирова: Грипът е преобладащ при възрастните, а COVID-19 – при децата
09.12.2023 11:06:25

Проф. Аргирова: Грипът е преобладащ при възрастните, а COVID-19 – при децата

„В момента основните вируси са три – грипен вирус, COVID-19 и респираторно-синцитиале ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...