!
Вторник, 25 Юни 2024
13
апр
1

Министър Ананиев: Алгоритмите за лечение на COVID-19 с хлорохин са изготвени от МЕСТъй като липсва етиологично лечение и ваксина за пандемия от коронавирус, компетентните медицински специалисти в страната следват препоръките за лечение на СЗО. С цел въвеждане на единен диагностичен и терапевтичен подход, към Министерския съвет беше създаден Медицински експертен съвет (МЕС), който включва специалисти от основните медицински специалности, които имат отношение към диагностиката и лечението на COVJD-19 и неговите органни усложнения. В резултат на работата на МЕС е изготвен доклад с алгоритми за поведение, диагностика и лечение при пациенти с коронавирус, както и ръководство с предложени терапевтични алгоритми, включващи лекарствени продукти, за които има данни, че повлияват положително състоянието на болните и потискат развитието на вируса. Това са лекарства с международно непатентно наименование Хлорохин, Хидроксихлорохин и Азитромицин, за които от Министерство на здравеопазването са предприети действия за своевременното им осигуряване и ограничаване па износа предвид бързото разпространение на вируса в световен мащаб и многократно увеличеното им търсене.

Това се казва в отговор на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев на въпрос на депутата от БСП Антон Кутев относно използваните медикаментите в болничните заведения за лечение на COVID-I9.

Министърът съобщава, че по данни ИАЛ, освен разрешените в страната лекарствени продукти за лечение на възникнали усложнения от бронхопневмонии, се осигуряват и лекарствени продукти с активни вещества, препоръчани от СЗО, като показани за потенциално ефикасни при лечение на COVID-19. Осигуряването им се случва чрез дарения от фармацевтичните компании, международни договори и по Наредба 10.

Това са лопинавир/ ритонавир (понастоящем разрешен за лечение на СПИН, ддарение от страна на притежатели на разрешение за употреба).

Хидроксихлорохин и хлорохин (понастоящем разрешен по национална процедура за лечение на малария и някои автоимунни заболявания като ревматоиден артрит - дарения от ПРУ, междуправителствен договор с Китай и доставки по Наредба 10.

Моноклонални антитела с активност по отношение на някои компоненти на имунната система-създадена е организация от министерство на здравеопазването за съгласувано с Националния оперативен щаб за предоставяне на налични количества извън одобрените от представителя на ПРУ към лечебните заведения.

Значителни количества от посочените лекарствени продукти са постъпили за разпределение от Министерство на здравеопазването и Националния оперативен щаб и ще бъдат разпределени към лечебните заведения, а останалите количества предстои да бъдат доставени.

Министърът припомня, че със заповед от 20 март е забранил износа на лекарствени продукти на хинннова основа е цел задоволяване на нуждите на българския пазар.

Със Софарма АД е постигнато споразумение за производство и доставка на лекарствения продукт Analgin-Chinin 250 mg tablets х 20 (INN Metamizole sodium 200 mg. Quinine hydrochloride 50 mg), който няма подновено разрешение за употреба в страната. Производството ще бъде бъде в съответствие  с разрешението за употреба на Руската федерация и ще се осигурява по реда на Наредба №10, както и на условията и реда за включване, промени, изключване и доставка на лекарствени продукти от ПЛС. Разпределението на осигурените от M3 количества ще се извършва от Оперативния щаб в съответствие с нуждите на лечебните заведения в страната.

Лекарственият продукт с международно непатентно наименование хидрохлорин, който има разрешение за употреба с търговско име Resochin (Bayer AG), е включен в ПЛС.

„Това ще позволи лекарственият продукт хлорохин да се доставя на лечебните заведения за болнична помощ по реда на горецитираната Наредба №10. Активно се се проучват възможностите за производство му у нас. Следва да се има предвид, че видът и количествата на необходимите, респ. осигурявали лекарствени продукти за лечение на COVID-19, както и тяхното разпределение се осъществява по предложение на Националния оперативен щаб съгласно Решение на Министерския съвет от 25.03.2020 т. за одобряване на доклад на министъра на здравеопазването за създаване на организация за осигуряване на лични предпазни средства, тестове, лекарствени продукти, консумативи, медицинска и лабораторна апаратура и други, предназначени за превенция, ограничаване на разпространението, диагностика и лечение на COV1D-19", казва министърът.

Към момента, по данни от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители, иновативните фармацевтични компании изследват около 30 лекарствени продукта за лечение на COV1D-19, за да се установи тяхната ефективност срещу инфекцията с новия коронавирус. Европейската агенция по лекарствата обяви, че поддържа тесен контакт с близо 40 фармацевтични компании, които разработват и проучват действието на лекарствени продукти срещу COVID-19, но на база на представените предварителните данни, все още няма доказано ефективно лечение за заболяването.

„В тази връзка, Министерство на здравеопазването ще продължи да предприема всички необходими действия за обезпечаване на лечението на пациентите с COVID-19 с всички лекарствени продукти, за които в споделените терапевтични протоколи и научни съобщения от страни с опит в лечението на инфекцията, има данни че показват терапевтична ефективност срещу новия коронавирус, и са утвърдени от водещите специалисти в страната в националните терапевтични алгоритми“, пише още министърът. .

Припомняме, че на сутрешния брифинг беше обявено, че са доставени над 16 000 дози хлорахин и хидрохлорин за лечение на пациенти с коронавирус. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
QDwd

Dr_Doolittle 13.04.2020 20:20:18

Тивката се просълзяваше от аналгин-хинина от соца и глуапаците от МЗ му го дадоха ( в съответствие с колхозния модел здравеопазване на Руската Федерация) . Колеги я напишете какво мислите за утре когато неграмотното население ще почне да лапа аналгин-хинина като лукчета и се озовем в държава с оглушали лелки и чички с напредваша бъбречна и чернодробна недостатъчност....КЪде и в коя държава в нормалната Европа е разрешила това....?


Всичко за коронавируса
Още новини
Датска компания разработва лекарство за отслабване - дългодействащ амилинов аналог
24.06.2024 17:21:31

Датска компания разработва лекарство за отслабване - дългодействащ амилинов аналог

Датската фармакомпания Zealand Pharma обяви, че клинично проучване на ранен етап показва много до ...

Да има или да няма филиали на Столичния ЦСМП в 4 големи квартала?
24.06.2024 16:59:25 Невена Попова

Да има или да няма филиали на Столичния ЦСМП в 4 големи квартала?

Да има или да няма филиали в София столичният ЦСМП – това бе темата, която предизвика оживе ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...