!
Вторник, 05 Март 2024
31
март

Министър Ананиев: Болниците може да бъдат преструктурирани, за да бъде персоналът им там, където е необходими„Правителството и Националния оперативен щаб сме убедени, че задължителното носене на предпазна маска на обществени места, е ефективна мярка срещу разпространението на коронавируса най-малкото по три причини. Първата е, че на обществени места се срещаме с много хора, които изглеждат клинично здрави, но може да са носители на вируса. На второ място – това е предпазна мярка, която отдалечава периода, когато може да се въведат най-тежките мерки, свързани с лишаване на гражданите от основни техни права. И на трето място, по примера на редица развити държави, в които това вече е въведено като задължителна мярка“. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред БНТ по повод издадена от него вчера заповед маските да бъдат задължителни за носене на открити и закрити обществени пространства.

Той уточни, че отмяната на заповедта днес, е защото правителството било доказало, че взима такива важни сериозни решения с консенсус. „Явно в момента медицинската общност е разделена на две – едни, които казват, че маската е необходима, и то според мен задължително за хората, които наистина носят коронавируса и са потенциални заразители, а другите казват, че не е необходимо. Факт е обаче, че тъй като все още не е доказано по колко възможни пътища се прехвърля болестта при контакт между заразен и незаразен, по-добре е да се носят маски. Затова аз днес отмених тази точка от моята заповед, докато не се постигне консенсус, и се обърнах към българските граждани с препоръката все пак да носят такива предпазни маски, като в моето обръщение към тях описах и причините и възможните опасности“, каза министърът.

Той допълни, че е поел ангажимент в най-скоро време да бъдат доставени  1 млн. маски на българските граждани, на хората, които са на предния фронт, на хората, които са от спешната помощ, РЗИ-та и областните дирекции на МВР. Те щели да бъдат купени от държавата и разпределени през социалните служби на социалното министерство за хората, които нямат възможности да си купят маски или пък са затруднени като достъп да ги открият.

 „Много е важно, че в България вече има някъде около десетина предприятия, които промениха профила на своята дейност и усилено произвеждат маски, които са с изключително добро качество и са на много по-ниски цени от тези, по които ги вкарваме отвън. Освен това сключихме и два договора с китайската държавна фирма, която организира продажбата на такива маски и предпазни облекла за страни извън Китай, така че ние сме договорили и 2 млн. маски, които ще пристигнат може би през следващата седмица от Китай“, каза министър Ананиев.

По отношение на поискания от Южна Корея внос на 30 000 теста, министърът на здравеопазването каза, че разширяването на обхвата на изследваните хора ще доведе до по-голяма сигурност за хората, които са заболели вече от този вирус. „Колкото повече хора се изследват, толкова повече носители ще бъдат открити, ще знаем каква е ясната картина по отношение на общия брой на заболелите и носителите на вируса“, каза той.

„Искам да благодаря на всички българи, български фирми и чуждестранни фирми също има, които пожелаха да станат съпричастни със ситуацията, която е в България. И ги моля, нека да продължат. До този момент са събрани около 2,2 млн. лева по специално разкритата дарителска сметка на Министерството на здравеопазването и DMS сметката. Така че тези пари ще бъдат разходвани много прозрачно. Информацията ще бъде качвана на сайта на МЗ и парите ще отидат предимно за медицинска апаратура и техника, за необходимите предпазни средства – маски, облекла, ръкавици, калцуни и т.н. Въобще всичко, което е необходимо на лечебните заведения, за да могат наистина да провеждат успешно своята медицинска дейност и да се грижат за здравето на българите“, каза още министър Ананиев.

По отношение на разпределението на болничните легла в страната, министър Ананиев каза, че с направеното разпределение ще бъде обхванато населението на цялата страна. Отделени са около 870 легла – интензивни и за такива, които не се нуждаят от интензивно лечение, като във всеки един момент броят им може да бъде удвоен. „Това са обикновено отделенията и клиниките по анестезиология и интензивно лечение, това са инфекциозните отделения, вътрешните отделения, също така и някои други отделения, които могат да бъдат преустроени в условията на навлизане по-сериозно на коронавируса в нашата страна. Персоналът ни е осигурен в тези отделения, той има необходимата квалификация, непрекъснато го оборудваме с необходимите предпазни мерки, предпазни облекла, необходимата апаратура, но така или иначе ние сме готови за вариант Б, при много по-силна пандемия, да преструктурираме и други отделения, които да помогнат на големия наплив от заболели. Дано, разбира се, да не стигаме дотам“, каза министърът.

Той уточни, че в случай, че някъде не достига медицински персонал, ще се направи преструктуриране на болницата, с цел медицинският персонал да бъде там, където той е най-необходим. „Тоест приоритетно ги насочваме натам. Освен това има много доброволци, между тях и много с медицинско образование, които искат да помогнат в такива случаи. Аз само преди един ден написах писмо до кметовете на общините, вие знаете, че в момента детските ясли, детските градини и здравните кабинети към училищата не работят, това са близо 10 000 души специализиран медицински персонал, който ще бъде насочен, при необходимост, разбира се, да помогне на лечебните заведения за болнична помощ“, допълни министърът.

По отношение на подписаните споразумения за изграждане на електронното здравеопазване,  министър Ананиев поясни, че почти от година се обжалват обществените поръчки на МЗ по отделните модули и системи на Националната здравна информационна система, затова ще бъде сключен договор с „Информационно обслужване“, което е национален интегратор на изграждането на информационните системи в нашата страна. „До края на ноември трябва да сме готови с основните системи и подсистеми на системата, а това са електронното досие, електронната рецепта, електронното направление, освен това някои от основните регистри, както и електронната система за проследяване и анализ на лекарствата. Тук искам специално да кажа, да благодаря първо на Информационно обслужване, защото той се зае с една изключително трудна задача, и на ИТ бизнеса, на ИТ специалистите, които са готови с доброволен труд, 15 000 часа да дадат и да помогнат на Информационно обслужване и на държавата като цяло, за да успеем в рамките на този срок да завършим тези основни системи и подсистеми. И от 1 януари 2021 г. наистина България най-накрая да има електронно здравеопазване“, каза той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
7fy2

Kolega 31.03.2020 23:36:41

Дедо Киро.На всички омръзна. Не ти ли е ясно. Ясно ти е. Иди си с мир докато е време. Покажи достойнство. Нали ти е ясно че рано или късно ще освободиш този пост заедно с твоите нефелни заместници. Ако си отидеш овреме и с достойнство ще запазиш все пак някакво уважение към теб. Ако - вечно презрение, което ще усетиш когато вече няма да си на този проклет пост...

Гост 01.04.2020 09:41:18

Късно е да си отиде с достойнство. Ще го изпратим с презрение за това ,че участва в ликвидирането на здравеопазването с поддържането на комунистически тип здравна система за която сега ще търсят кой да работи. Хиляди български лекари и медицински сестри днес работят в чужди здравни системи ,защото там го заслужават

Лъчко Акъла 31.03.2020 22:28:29

Абе , този КЛОУН до кога ще го търпим...??????

Реалносттта 31.03.2020 22:10:14

На теория може би е така. На практика обаче това е не приложимо, по ред причини,които ще станат ясни рано или късно.

БЛС-Въоръжено Крило 01.04.2020 09:51:03

Приложимо е , приложимо e- справка хвърляната пехота на Съветската армия с голи пушки срещу германски бронирани дивизии през II-та Световна . За комунетата не са важни хората на предния фронт. С по една туника и рехава лицева маска ще запушваме амбразури по Матросовски и ще си плащаме за 30те години неглижирано здравеопазване и обругаване на лекарите.

Гост 31.03.2020 21:47:26

Някой мисли ли въобще за спешността извън усложненията от коронавирусната инфекция? Перитонити, илеуси, инфаркти, инсулти, септични състояния от друг произход, транспортен травматизъм, тежки изгаряния и т. н и т. н....

Д-р Бойко Господинов 31.03.2020 21:27:49

Дедка, подавай оставка докато е време ей!

Гост 31.03.2020 20:59:31

В заповедта, с която са определени лечебните заведения, които да лекуват болни с коронавирусна инфекция са включени всички болници в дадена административна област, с изключение на частните кардиологични. В един момент може цялата болнична мрежа в определен регион да се окаже блокирана от карантина. И къде отива тогава останалата спешност?

Гост 31.03.2020 20:53:46

И как така ги е отделил тези легла? Ами за персонала от 10 000 човека от неработещите здравни кабинети в детските градини и училищата, дето щял да ги пренасочи към лечебните заведения за болнична помощ? Какво ще кажете, а?

Гост 31.03.2020 21:14:39

Този индивид може да пренасочва само жена си дали да му наготви боб или леща.

Гост 31.03.2020 20:48:40

Кво му стана на този министър? Нещо се бъгна май. Бил отделил 870 легла, с което щяло да бъде обхванато населението на цялата страна. Готвел се бил и за вариант Б, при много силна пандемия, да преструктурира и други отделения, които да помогнат на големия наплив от заболели. Що за глупости говори този човек?

Гост 01.04.2020 09:45:15

Просто счетоводител с чугунена планова съветска икономика в тиквата неподготвен за варианта С в който майката ще се разплаче на държавата България. Може да управлява единствено счетоводството на ТКЗС с щайги краставици и патладжани


Всичко за коронавируса
Още новини
Прекаралите COVID могат да изпитват слаби, но продължителни когнитивни нарушения
04.03.2024 11:37:07

Прекаралите COVID могат да изпитват слаби, но продължителни когнитивни нарушения

Изследователи от Imperial College London (ICL) доказаха, че хората, които са се възстановили след ...

Проф. Кантарджиев: Намаляват респираторните инфекции
04.03.2024 10:46:46

Проф. Кантарджиев: Намаляват респираторните инфекции

Грипът и острите респираторни заболявания продължават да се разпространяват. Това заяви в ефира н ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...